Top

Παγώνη: Έχουμε ένα μέλλον 2-3 μήνες μέχρι να προχωρήσουν τα εμβόλια

Αυξάνονται νοσηλευόμενοι & διασωληνωμένοι.

Parallaxi
παγώνη-έχουμε-ένα-μέλλον-2-3-μήνες-μέχρι-672180
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Στους λόγους που οδηγήθηκε η Αττική σε πιο σκληρό lockdown αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, τονίζοντας ότι οι ΜΕΘ έχουν 62% πληρότητα στην πρωτεύουσα.

«Προς το παρόν αρκεί βάσει των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν σήμερα, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Έχουμε και το ιστορικό της Θεσσαλονίκης», σημείωσε η ίδια.

«Τα λάβαμε εγκαίρως αν και θα μπορούσαμε να περιμένουμε 2-3 μέρες. Αυτή την στιγμή ελέγχουμε την κατάσταση. Έχουμε ένα μέλλον 2-3 μήνες μέχρι να προχωρήσουν τα εμβόλια. Για μια σχετική ανοσία ως το τέλος Ιουνιου στο 60%», σημείωσε σχετικά με το αν ελήφθησαν έγκαιρα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα.

«Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, τα ΜΜΜ γεμάτα, και γι αυτό φτάνουμε κάθε φορά στο σημείο που φτάσαμε… Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική, από αυτές είναι κατειλημμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%.

»Μέσα σε δυο 24ωρα μπορεί αυτές οι κλίνες να γεμίσουν. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά… Στις επόμενες εφημερίες θα υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν 208 – 136», πρόσθεσε περιγράφοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το λεκανοπέδιο.

Ισχυρές οι πιέσεις στα νοσοκομεία – Αυξάνονται νοσηλευόμενοι & διασωληνωμένοι

Ισχυρότατες είναι ήδη οι πιέσεις που ασκούνται στα νοσοκομεία της χώρας, με τον ιό να τρέχει γρηγορότερα και από τις προβλέψεις των ειδικών.

«Έκρηξη» νέων εισαγωγών, αύξηση διασωληνωμένων, διασπορά των μεταλλάξεων. Η πανδημία κορωνοϊού είναι εδώ, πιέζοντας τα νοσοκομεία που ουσιαστικά δεν είχαν το χρονικό περιθώριο να αποσυμπιεστούν για να προετοιμαστούν για τη δυναμική του τρίτου κύματος.

Ο κορωνοϊός «τρέχει» με αστραπιαίους ρυθμούς, φέρνοντας και πάλι το σύστημα υγείας στα όριά του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι από 1.594, «σκαρφάλωσαν» στους 1.899, μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις εντατικές ξεπέρασαν ήδη τους 300. Περισσότεροι από 1.400 νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους.

Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με σταθερό ρυθμό κάθε μέρα: 231 στις 6 Φεβρουαρίου, 245 στις 7, 260 στις 8 του μήνα και σήμερα έφτασαν τους 277.

Η δυναμική του τρίτου κύματος τρομάζει τους ειδικούς. Η βρετανική μετάλλαξη που τείνει να επικρατήσει στη χώρα, αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο θανάτου.

Μέσα σε έναν μήνα έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά στην βρετανική μετάλλαξη και 6 θετικά στην μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής.

Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι θα μεσολαβήσουν 3 δύσκολοι μήνες μέχρι να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα.

Κορωνοϊός: 1 στα 8 κρούσματα είναι κάτω των 17 ετών

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που κλείδωσαν το lockdown στην Αττική είναι και η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές καθώς 1 στα 8 κρούσματα των τελευταίων ημερών εντοπίστηκε σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον σε 400 σχολεία. Συναγερμός για τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά που έφθασαν τις τελευταίες 4 εβδομάδες στα 2000 με τα μισά να έχουν εντοπιστεί μόνο μέσα στον Φεβρουάριο.

Μια στις 8 μολύνσεις εντοπίζεται πλέον σε παιδιά έως 17 ετών. Τα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατά 11% ενώ την ιδιά ώρα μελέτες δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται ευκολότερα μεταξύ των παιδιών.

Κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε περίπου 400 σχολεία μετά την επανεκκίνηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουάριου και μετά την πρόσφατη μερική επανεκκίνηση της δευτεροβάθμιας.

Αγωνία για την επόμενη μέρα στα σχολεία .Το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς το έχουν περάσει οι μαθητές μπροστά στους υπολογιστές. Όσοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές όπως η Αφροδίτη Μάθιου που έχει θέσει στόχο την ιατρική το λιγότερο που περιμένουν είναι σταθερότητα στο πρόγραμμα τους χωρίς αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής.

Η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση για όλα τα σχολεία στην Αττική ήταν πλέον μονόδρομος για να μπει φρένο στον εφιάλτη της διασποράς του κορωνοϊού σε παιδιά.

Πηγή: Mega

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα