Παγώνη: Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό αριθμό θανάτων από κοροναϊό

Η κ. Παγώνη έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Parallaxi
παγώνη-γιατί-η-ελλάδα-εξακολουθεί-να-έ-820696
Parallaxi
Εικόνα Sooc

Την ανησυχία της για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κοροναϊό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι. «Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε δε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο σημείωσε ότι στα παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι».

Μάλιστα, εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. «Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν και ανέρχεται περίπου στο 10% τονίζοντας ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Ανησυχία για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού – «Πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα αν…»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί καθώς παρατηρείται μια στασιμότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του κοροναϊού στη χώρα μας.

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, τονίζοντας ότι είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κοροναϊού η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών.

Όπως επεσήμανε, «πρέπει να εμβολιαστούν και άλλοι πολίτες για να φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας που επιθυμούμε».

Ο κ.Γώγος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο το πρωί ότι «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας», λέγοντας ότι οι ασθενείς με κοροναϊό πιέζουν αρνητικά το Σύστημα Υγείας σε ότι αφορά και την αντιμετώπιση των ασθενών με άλλες παθήσεις.

Ερωτηθείς για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος είπε ότι «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. Ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων, μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Σαρηγιάννης: πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν…

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας είπε πως «όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου».

Σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, «αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000».

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Έλεγχοι σε 18 φορείς του Δημοσίου για τον εμβολιασμού ή τη νόσηση υπαλλήλων τους

Κλιμάκια επιθεωρητών-ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) πραγματοποίησαν το διάστημα από 4 έως 15 Οκτωβρίου επιτόπιους ελέγχους σε δεκαοκτώ δημόσιους φορείς. Ειδικότερα, ελέγχθηκαν έξι κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων, μία Περιφέρεια, μία περιφερειακή διεύθυνση Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης, μία διεύθυνση περιφερειακής ενότητας Α’θμιας εκπαίδευσης, επτά δήμοι και δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., με αντικείμενο την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό covid-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Κατά τον έλεγχο, όπως γνωστοποιεί η ΕΑΔ, διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενοι φορείς είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου διαγνωστικού ελέγχου νόσησης στους υπαλλήλους τους και τον έλεγχο της ορθής καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.

Το ποσοστό εμβολιασμού στους φορείς που επισκέφτηκαν οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Αρχής κυμάνθηκε από 52,6% έως 89,6%, επισημαίνεται και προστίθεται: Οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι παρείχαν υπηρεσία με φυσική παρουσία προσκομίζοντας πιστοποιητικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου. Τρεις υπάλληλοι δεν τήρησαν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου και ακολουθήθηκε από τις αρμόδιες διευθύνσεις η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής προστίμου. Στην περίπτωση ενός υπαλλήλου έχουν εκδοθεί συνολικά τρεις πράξεις επιβολής προστίμου για μη συμμόρφωση με το μέτρο.

Όπως σημειώνεται επίσης, οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Αρχής πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω της εφαρμογής Covid Free GR σε συνολικά 295 υπαλλήλους και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκαν έγκυρες

Αναλυτικά αναφέρονται τα ποσοστά εμβολιασμού ή νόσησης των υπαλλήλων των φορέων:

-Υπουργείο Δικαιοσύνης: 71,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (156 σε σύνολο 218). Ένας υπάλληλος δεν είχε προβεί στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου και είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή των προστίμων.

-Υπουργείο Εξωτερικών: 80% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (691 σε σύνολο 865). Ένας υπάλληλος δεν είχε προβεί στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για την τρέχουσα εβδομάδα και είχε αρχίσει η διαδικασία για την επιβολή του διοικητικού προστίμου.

-Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: 89,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (443 σε σύνολο 494)

-Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ελέγχθηκαν οι υπηρεσίες ασύλου): 66,7% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (102 σε σύνολο 153 υπαλλήλων των 4 τμημάτων που ελέγχθηκαν)

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 82% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (1.342 σε σύνολο 1.641 υπαλλήλων του φορέα σε υπηρεσίες ανά την επικράτεια και 84 σε σύνολο 105 στην κεντρική υπηρεσία που επισκέφθηκε το κλιμάκιο των επιθεωρητών-ελεγκτών)

-Υπουργείο Τουρισμού: 82% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (133 υπάλληλοι σε σύνολο 162)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας: 80,5% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (99 υπάλληλοι σε σύνολο 123)

-Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας: 87,5% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (28 υπάλληλοι σε σύνολο 32)

-Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας: 88,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (39 υπάλληλοι σε σύνολο 44).

-Δήμος Ηρακλείου Κρήτης: 79% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (1306 υπάλληλοι σε σύνολο 1857)

-Δήμος Θεσσαλονίκης: 76% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (79 σε σύνολο 104 υπαλλήλων των 2 Διευθύνσεων που ελέγχθηκαν)

-Δήμος Αιγιαλείας: 52,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (179 σε σύνολο 340). Ο έλεγχος δεν πραγματοποιείται από το αρμόδιο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και κατά τον επιτόπιο έλεγχο εκκρεμούσε η προσκόμιση των διαγνωστικών ελέγχων 13 υπαλλήλων για την τρέχουσα εβδομάδα.

-Δήμος Νεάπολης-Συκεών: 72% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (356 υπάλληλοι σε σύνολο 496, συμπεριλαμβανομένων και 12 αιρετών)

-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: 68,3% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (583 υπάλληλοι σε σύνολο 854)

-Δήμος Παύλου Μελά: 63% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (567 σε σύνολο 902). Στον εν λόγω δήμο 1 ένας υπάλληλος δεν είχε τηρήσει την υποχρέωση και έχουν εκδοθεί συνολικά 3 πράξεις επιβολής προστίμου για μη συμμόρφωση με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου.

-Δήμος Βόλου: 72% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (679 σε σύνολο 943). Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος σε δύο κτίρια του Δήμου Βόλου (στο ένα κτίριο στεγάζονται το Γραφείο Δημάρχου, Συλλογικών Οργάνων και Οικονομικές Υπηρεσίες και στο άλλο στεγάζονται κατά κύριο λόγο Διοικητικές Υπηρεσίες).

-Α’ ΔΟΥ Πατρών: 78,6% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (66 σε σύνολο 84).

-ΔΟΥ Ρεθύμνου: 76% είχαν επιδείξει έγκυρη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης (38 σε σύνολο 50).

Οι επιτόπιοι έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με αντικείμενο τον έλεγχο συμμόρφωσης με το υποχρεωτικό μέτρο διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα