Παγώνη: Μην φέρνουμε την καταστροφή, μετά το Πάσχα αλλάζουν τα πράγματα
Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ
Την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η καλή πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας τότε την επόμενη εβδομάδα δε θα χρειαστεί συνέχιση του αυστηρού λοκντάουν στην Αθήνα έκανε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ» ήταν η αντίδραση του Νίκου Καπραβέλου, Διευθυντή Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας για «σοκ και δέος» σε τυχόν πρόωρη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Οι δηλώσεις του κ. Καπραβέλου προκάλεσαν την αντίδραση της Ματίνας Παγώνη που ζήτησε να «μην φέρνουμε την καταστροφή».
Καπραβέλος: «Όχι σε σοκ και δέος στην Αθήνα»
«Η Αθήνα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ… Οι υγειονομικοί δε θέλουμε να κλείσει η αγορά και οριζόντια μέτρα, αλλά μπροστά σε μια έκρηξη πανδημίας στην Αθήνα και σε ένα σοκ και δέος που θα δούμε, το ζήσαμε κι εμείς (στη Θεσσαλονίκη), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος.
«Ζητήσαμε αναστολή όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μας βοήθησε και ο καιρός σε αυτό. Εάν χρειαστεί προκειμένου να φθάσουμε σε ολικό λοκντάουν όπως η Αθήνα και Πάτρα πρέπει νομίζω σταδιακά να φροντίσουμε να μην έχουμε έκρηξη» είπε, τασσόμενος υπέρ αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
«Έτσι όπως είναι τα πράγματα και με το ρυθμό των εμβολίων και με την ύφεση της πανδημίας που όλοι πιστεύουμε νομίζω ότι μετά το Πάσχα θα μιλάμε με τελείως διαφορετικούς όρους» δήλωσε πάντως.
«Η κατάστασή μας είναι απόλυτα ελεγχόμενη (στις ΜΕΘ), επειδή βιώσαμε μια πολύ δύσκολη φάση, μετράμε πολύ τα λόγια μας. Η μάχη της πανδημίας θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο σπάσιμο της αλυσίδας της διασποράς» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
«Είναι απόλυτα ελεγχόμενος ο ρυθμός εισόδου στα νοσοκομεία μας. Οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο στο νοσοκομείο, η Β’ ΜΕΘ έχει δοθεί για άλλα περιστατικά» πρόσθεσε.
«Μας ανησυχεί το ιικό φορτίο, η μεγάλη αύξηση έξω θυμίζει εποχές Οκτωβρίου, αλλά έχουμε αισιοδοξία ότι η φυσική ανοσία, οι εμβολιασμοί και τα μέτρα, είναι δυνατό να αποτρέψουν έκρηξη πανδημίας» σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.
Όπως τόνισε, «προσπαθούμε να μην κλείσει η Θεσσαλονίκη να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς έξω από τα νοσοκομεία. Η αλυσίδα της διασποράς πρέπει να σπάσει, αν δεν σπάσει φοβόμαστε ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο όχι τόσο σε μεγάλη ένταση όχι απόλυτα λοκντάουν χρειάζονται στοχευόμενα μετρά. Η εμπειρία μας είναι αμείλικτη, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε. Το Οκτωβρίου το ιικό φορτίο μεταφράστηκε σε έκρηξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που βλέπουμε αύξηση μετά τα Φώτα 345%, και την τελευταία εβδομάδα 75%, για εμάς είναι καμπανάκι ισχυρό, να σπάσει άμεσα η αλυσίδα διασποράς».
Παγώνη: «Μην φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα»
«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά. Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων. Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε. Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Πηγή: skai.gr