Παγώνη: Μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας – Τι είπε για τα εμβόλια

«Να αυξήσουμε ταχύτητα στους εμβολιασμούς», σημείωσε η ίδια

Parallaxi
παγώνη-μπαίνουμε-στο-τρίτο-κύμα-της-πα-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Προς το τρίτο κύμα της πανδημίας οδεύει η χώρα μας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN Greece η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Είναι δύσκολες μέρες» αναφέρει η κ. Παγώνη και υπογραμμίζει τη σημασία της διενέργειας πολλών τεστ προς εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων που μεταδίδουν τον ιό, προκρίνοντας παράλληλα τη χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Είναι κάτι που δεν θα θέλαμε με τίποτα, δυστυχώς όμως αυτή είναι η πραγματικότητα» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) αναφερόμενη στην «επιστροφή της χώρας σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού (χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.261 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, με την Αττική να συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά εξ αυτών).

«Όπως βλέπετε, με περισσότερα από 1.000 κρούσματα, μάλλον μπαίνουμε στο τρίτο κύμα» αναφέρει η Ματίνα Παγώνη.

Και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση και οι βασικές παράμετροι -κρούσματα, εισαγωγές, διασωληνωμένοι- αξιολογούνται πλέον μέρα με την ημέρα από την Επιτροπή Λοιμωξιολογών του υπουργείου Υγείας. «Προχωρούμε βήμα-βήμα» επισημαίνει η κ. Παγώνη, προσθέτοντας πως επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ως προς την αυστηροποίηση των μέτρων -«αλλά δεν αποκλείεται τίποτα».

Υπό το βάρος της αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η ίδια υπογραμμίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να διενεργούνται πολλά τεστ για να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό, και έτσι να περιοριστεί η διασπορά.

Παράλληλα, προτάσσει τη χρήση διπλής μάσκας (χειρουργική και από πάνω υφασμάτινη) στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, και όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο.

«Εξ ου και έχουμε τόσα κρούσματα (στην Αττική), σε μία πόλη με τόσο υψηλό ιικό φορτίο δεν μειώνεται τόσο εύκολα και θέλει αρκετό χρόνο. Όπως και στη Θεσσαλονίκη, που είχε υψηλό ιικό φορτίο, είδατε ότι χρειάστηκε πολύ μεγάλο διάστημα και με πολύ αυστηρά μέτρα για να επέλθει μείωση των κρουσμάτων» εξηγεί.

Ως προς τις αντοχές του συστήματος Υγείας, η Ματίνα Παγώνη επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή αγγίζει το 55% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια. Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65%. «Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να μην γεμίσουν τα υπόλοιπα κενά κρεβάτια, γιατί καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει πρόβλημα» αναφέρει.

Δεν έχουμε δεδομένα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις στελεχών του κορωνοϊού, η κ. Παγώνη επισημαίνει πως «πάντα υπήρχαν για όλους τους ιούς και κορωνοϊούς» και «αυτή τη στιγμή τα επιστημονικά δεδομένα στα χέρια μας είναι ότι τα εμβόλια που έχουμε καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη· αυτό που πρέπει να προσέξουμε, αλλά δεν έχουμε ιδιαίτερα δεδομένα, είναι αυτήν της Νοτίου Αφρικής». Επί του τελευταίου αποσαφηνίζει ότι «δεν είναι ότι δεν την καλύπτουν, αλλά το ψάχνουν οι ειδικοί και διενεργούνται μετα-αναλύσεις».

«Να αυξήσουμε ταχύτητα στους εμβολιασμούς»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημειώνει πως αυτό που έχει βέβαια μεγάλη σημασία είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

«Μας έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα οι φαρμακευτικές εταιρείες. Άλλα περιμέναμε, άλλες συμφωνίες είχαν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δυστυχώς άλλα προτείνουν τώρα» αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, στόχος ήταν έως τα τέλη Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί ποσοστό 60% του πληθυσμού ώστε να έχει επιτευχθεί μερική ανοσία, η οποία και θα επιτρέψει τη μείωση των μέτρων από το καλοκαίρι.

«Δυστυχώς δεν γνωρίζω εάν θα προχωρήσουμε έτσι διότι θα εξαρτηθεί και από το πόσα εμβόλια θα έχουμε από την κάθε εταιρεία» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι το Μάρτιο αναμένουμε παραδόσεις εμβολίων της Moderna, ενώ η AstraZeneca έχει μειώσεις όσον αφορά τον αριθμό των εμβολίων.

«Εμείς πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα και αν έχουμε τα εμβόλια θέλουμε να εκπληρώσουμε το στόχο μας, ο οποίος είναι 60% σχετική ανοσία του πληθυσμού, για να μπορέσουμε το καλοκαίρι να έχουμε μείωση μέτρων» επισημαίνει.

Η Ματίνα Παγώνη κάνει, επίσης, λόγο και για «μεγάλο προβληματισμό», ο οποίος υφίσταται σχετικά με το κατά πόσο ενδείκνυται ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αναφερόμενη στις πέντε χώρες που δεν προκρίνουν τον εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, διασαφηνίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχετικές μελέτες είναι πολύ μικρές σε δείγμα.

«Στην Ελλάδα προς το παρόν λέμε ότι θα το κάνουμε, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θα υπάρχουν και περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία όταν θα χρειαστεί να ληφθεί η απόφαση.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι είναι καίριας σημασίας η ενίσχυση με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων εμβολιασμού.

Πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδα της Γάζας: Πότε ξεκινά η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Parallaxi 18-01-2025

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Πατρίς Βιβάνκος

Parallaxi 18-01-2025

ΚΑΙΡΟΣ

Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Πότε πέφτει ξανά η θερμοκρασία

Parallaxi 18-01-2025
Σχετικά Αρθρα