Top

Παγώνη: Οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις θα κρίνουν αν θα κάνουμε και τέταρτη δόση του εμβολίου

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, ενώ μίλησε και για τους εμβολιασμούς.

Parallaxi
παγώνη-οι-ενδεχόμενες-μεταλλάξεις-θα-756264
Parallaxi

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτη δόση με το εμβόλιο του κοροναϊού μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η γιατρός, από τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κοροναϊός και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει με τυχόν επόμενες δόσεις του εμβολίου το ερχόμενο διάστημα. Την παραπάνω εκτίμηση η κ. Παγώνη την έκανε, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε, αρχικά για τις ΗΠΑ, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19.

«Είναι λογικό η επιστήμη να πάει δύο βήματα πιο μπροστά. Οι ΗΠΑ πάνε πάντα μπροστά και εμείς βλέπουμε τα αποτελέσματα των μελετών και προσαρμοζόμαστε σχετικά. Κανείς δεν περίμενε από πέρυσι ότι θα έχουμε μια μετάλλαξη, την Δέλτα, τόσο μεταδοτική. Έχουμε ένα “όπλο” το οποίο δεν έχουμε χρησιμοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Το εμβόλιο αν χρησιμοποιηθεί “με τείχος ασφαλείας το 80% συν” δεν θα φτάναμε στο σημείο πάλι να ξανασυζητάμε για το τι θα γίνει» είπε ακόμα η ίδια.

Η κ. Παγώνη επανέλαβε ότι η τρίτη δόση συστήνεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου απο την χορήγηση της δεύτερης για την ενίσχυση του οργανισμού. «Η επιστήμη πάει βάσει των δεδομένων. Δεν μπορούμε να πούμε αν τον επόμενο χρόνο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε και μια επόμενη δόση».

Θετικός στον κοροναϊό τριγυρνούσε σε ΚΕΠ της Πάτρας με το rapid test του γιου του

Ασυνειδητος πολίτης, θετικος στον κορονοϊό τριγυρνούσε από ΚΕΠ σε ΚΕΠ στην Πάτρα έχοντας μαζί του το rapid test του γιου του.

Ζητούσε το γνήσιο της υπογραφής του αρνούμενος ωστόσο να δώσει το ΑΜΚΑ του. Χάρη στους αυστηρούς ελέγχους των υπαλλήλων και μέσω εφαρμογής διαπιστώθηκε οτι το τέστ δεν ήταν δικό του, αλλά και οτι ο ίδιος το πρωί είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή πιέζονται τα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας με 156 συνανθρώπους μας να βρίσκονται σε κλινικές covid ενώ μόλις δύο είναι οι ελεύθερες κλίνες στις ΜΕΘ.

Αύριο Δευτέρα σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβελη θα αναπτυχθούν ακόμα 10 κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο. Ενδεικτικό της πίεσης είναι οτι στην εφημερία της Παρασκευής και του Σαββάτου στο ίδιο Νοσοκομείο είχαμε 39 εισαγωγές ατόμων με κορονοϊό.

Θεσσαλονίκη: Εφημερίες «φωτιά» λόγω του κοροναϊού

Ο κοροναϊός επιμένει να δίνει αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων όλες τις προηγούμενες μέρες, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να πληθαίνουν και τις εφημερίες να είναι όλο και πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Οι εφημερίες καθημερινά στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι εφιαλτικές. Δύσκολη ήταν η εφημερία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με 33 εισαγωγές, μία διασωλήνωση 60χρονης ανεμβολίαστης και τρεις εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Κρίσιμη εβδομάδα για το αν αποδίδουν τα μέτρα Κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η εβδομάδα που ακολουθεί, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν, εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα αποδώσουν. Στις εκκλησίες, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι πιστοί φαίνεται να προσαρμόζονται στα μέτρα. Με μάσκες και αποστάσεις.

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκάλεσε η δραστηριότητα του επόπτη υγείας που συμβούλευε ασθενή, ενώ βρισκόταν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου μέσω κοινωνικών δικτύων, να αρνηθεί να διασωληνωθεί. Ο εισαγγελέας, διέταξε επείγουσα εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα του επόπτη για να περιοριστεί και να προστατευτεί η δημόσια υγεία των πολιτών. Οι ειδικοί ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών και ειδικά της τρίτης δόσης. Αν αυτό επιτευχθεί επισημαίνουν πως μέσα σε δύο εβδομάδες θα δούμε μείωση κρουσμάτων κατά 25%.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα