Παγώνη: Ποια η διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς

«Καμπανάκι» από τον κ. Πουρνάρα ότι τα κρούσματα παγκοσμίως μπορεί να εκτιναχτούν

Parallaxi
παγώνη-ποια-η-διαφορά-μεταξύ-ευλογιάς-906712
Parallaxi

«Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας», τόνισε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο σημειώνοντας ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός.

«Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογιά, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Καθηγητής Μικροβιολογίας για Ευλογιά Πιθήκων: Εύκολα μπορεί να γίνουν 10.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Μέσα σε 10 – 15 ημέρες, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έφτασαν τα 140, «αυτά πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν 5.000 – 10.000», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας στο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Για τον τουρίστα από την Κεφαλονιά, που τα συμπτώματά του σήμαναν υγειονομικό συναγερμό, εξήγησε ότι τελικά έχει ανεμοβλογιά και ήδη είναι καλύτερα.

Εξήγησε ότι η κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις.

Ο κ. Πουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως είπε η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό.

Μεταδίδεται παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει.

Επεσήμανε επίσης, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε ότι είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση.

«Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα