ΑΠΘ: Τα αιτήματα και οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η Συνήγορος του Φοιτητή

Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει περίπου πενήντα υποθέσεις καταγγελιών ή αιτημάτων

Parallaxi
απθ-τα-αιτήματα-και-οι-καταγγελίες-που-1061563
Parallaxi

Θέματα ακαδημαϊκής καθημερινότητας, διενέξεων μεταξύ υποψηφίων διδακτόρων και επιβλεπόντων καθηγητών, διοικητικών δυσλειτουργιών, προσβασιμότητας ΑμεΑ αφορούν, κατά κύριο λόγο, τα αιτήματα/ καταγγελίες, που έχει κληθεί να διαχειριστεί μέχρι σήμερα η Συνήγορος του Φοιτητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ομότιμη καθηγήτρια Νομικής Σχολής, Θεοφανώ Παπαζήση είναι η πρώτη Συνήγορος του Φοιτητή από την σύσταση και έναρξη λειτουργίας της Aνεξάρτητης Aρχής στο ΑΠΘ με σκοπό, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2021, «τη διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος, χωρίς αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών».

Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει περίπου πενήντα υποθέσεις καταγγελιών ή αιτημάτων -εγγράφως ή τηλεφωνικά ή και με αυτοπρόσωπη παρουσία- από μέλη της φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΘ (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς κ.λπ.).

«Από τους προπτυχιακούς φοιτητές τα αιτήματα διαμεσολάβησης αφορούν κυρίως σε προβλήματα εξυπηρέτησης από τις γραμματείες των τμημάτων, τον τρόπο που λειτουργεί κάποια γραμματεία. Από υποψήφιους διδάκτορες οι υποθέσεις είναι συνήθως ακαδημαϊκής φύσης και αφορούν σε διαφορές που έχουν με επιβλέποντες καθηγητές. Είχαμε επίσης αιτήματα από ΑμεΑ, κυρίως για θέματα προσβασιμότητας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαζήση. Σε ό,τι αφορά υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, μία καταγγελία φοιτήτριας σε βάρος φοιτητή ήταν από τις πρώτες που έγιναν από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, και μια δεύτερη καταγγελία έγινε σε επόμενο διάστημα, όπου μετά από την αρχική διαμεσολάβηση δεν υπήρξε εκ νέου επικοινωνία από την καταγγέλλουσα πλευρά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων, πάντως, έχει θετική κατάληξη, με τη φύση των παρεμβάσεων από την πλευρά της Συνηγόρου του Φοιτητή να προσαρμόζεται κατά περίπτωση, καθώς άλλοτε το θέμα επιλύεται με ένα απλό τηλεφώνημα και άλλοτε απαιτείται διερεύνηση σε βάθος, ή αναζήτηση λύσεων σε πιο σύνθετα προβλήματα, π.χ. να έχει ολοκληρωθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων υποστήριξης ΑμεΑ και να αναζητούνται λύσεις μέχρι να εξασφαλιστεί η παράταση του προγράμματος.

«Συνήθως τα θέματα που αφορούν κάποια διοικητική δυσλειτουργία επιλύονται πιο απλά, επικοινωνώ με τη γραμματεία ή τον πρόεδρο του εκάστοτε τμήματος και δίνουν μία λύση. Στα θέματα με υποψήφιους διδάκτορες επικοινωνώ με τον πρόεδρο του τμήματος, τους επιβλέποντες, εξετάζεται το θέμα και αναζητείται λύση, η οποία μπορεί, για παράδειγμα, να είναι το να δοθεί μία παράταση».

Οι αναφορές που γίνονται στο γραφείο της Συνηγόρου του Φοιτητή είναι επώνυμες, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κ. Παπαζήση για τη διαχείριση κάθε υπόθεσης «υπάρχει εχεμύθεια, είναι ένας θεσμός που διέπεται από το απόρρητο της επικοινωνίας».

Σχετικά με την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης του θεσμού, που πλέον λειτουργεί στα περισσότερα Ελληνικά ΑΕΙ, η κ. Παπαζήση εξήγησε πως το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και ξεκάθαρο ως προς τις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Φοιτητή, όμως εκεί που επείγει να υπάρξει μέριμνα είναι στο θέμα της στελέχωσης των γραφείων.

Μάλιστα η ίδια έλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των Συνηγόρων του Φοιτητή των διαφόρων πανεπιστημίων, «με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, τη συζήτηση των προβλημάτων που ανέκυψαν ή ανακύπτουν και τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών». Η πρώτη «Ημερίδα Συνηγόρων Φοιτητή» των Ελληνικών ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας είναι τα πιο συχνά αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, οι τρόποι αντιμετώπισής τους, καθώς και οι πιθανότητες επίλυσής τους. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, καθ. Δημήτρη Κωβαίου και θα ακολουθήσει η κεντρική εισήγηση από την κ. Παπαζήση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα