Παιδεία

Αθήνα: Φοιτητής τραυματίστηκε στο κεφάλι, στην εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο

Oι διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στις 10 π.μ. στον χώρο του Ιδρύματος, μετά από κλήσης της πρυτανείας.

Parallaxi
αθήνα-φοιτητής-τραυματίστηκε-στο-κεφ-1106604
Parallaxi

Στο κεφάλι τραυματίστηκε φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια βίαιης επιχείρησης εκκένωσης νέας κατάληψης σε διοικητικό κτίριο στου Ζωγράφου.

Oι διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στις 10 π.μ. στον χώρο του Ιδρύματος, μετά από κλήσης της πρυτανείας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ωστόσο, συνάντησαν τον φραγμό από φοιτητές από άλλη κατάληψη, που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν ζητώντας την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων με πανό, που έγραφε «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

Τότε οι ένστολοι επέλεξαν να επιτεθούν στο πλήθος προσπαθώντας να τους απωθήσει ρίχνοντας και χημικά, ενώ κατά τη σύγκρουση άνοιξαν το κεφάλι του νεαρού και προσήγαγαν επτά άτομα. Μάλιστα, κυνήγησαν άτομα μέσα στην σχολή των Ηλεκτρολόγων.

Η Πρωτοβουλία αναρχικών/αντιεξουσιαστ(ρι)ών ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που προχώρησε στην κατάληψη, καταγγέλλει πως οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στην Πολυτεχνειούπολη με μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ, αύρα, ελικόπτερα και τρεις κλούβες των ΜΑΤ, αλλά και πως τραυματίστηκαν και άλλα άτομα.

Η παραπάνω Πρωτοβουλία καλεί σε ανοιχτή συνέλευση στήριξης το απόγευμα στην κατειλημμένη πρυτανεία.

Η Πρωτοβουλία «Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» καταδίκασε σε ανάρτησή της την επίθεση τονίζοντας ότι «ΜΑΤ και χημικά μέσα στο Πολυτεχνείο δεν έχουνε δουλειά… Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει».

Nέα Αριστερά: Δε γίνονται ιδιωτικά ΑΕΙ χωρίς καταστολή

Η αστυνομική επίθεση προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Από πλευράς «Νέας Αριστεράς» η Μερόπη Τζούφη καταδίκασε ως απαράδεκτη «την εντολή της κυβέρνησης για έφοδο της Αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη», όπως επίσης τη «τη βία, την καταστολή και την τρομοκρατία της κυβέρνησης και της αστυνομίας».

«Έφτασε η στιγμή να αποκαλυφθεί ο πραγματικός λόγος της κατάργησης του ασύλου, της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, της κατασυκοφάντησης των δημόσιων πανεπιστημίων ως «άντρων ανομίας». Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας προετοιμάζουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατεδαφίζοντας πρακτικά και συμβολικά τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Και η Αστυνομία σε ρόλο κρατικού σεκιουριτά να δέρνει και να κυνηγά τους φοιτητές που υπερασπίζονται τα δημόσια ΑΕΙ, τις σπουδές και το μέλλον τους, είτε στους δρόμους είτε μέσα στις Σχολές» σημειώνει η βουλευτής.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας που αγωνίζεται υπέρ της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» καταλήγει η δήλωση.

ΜέΡΑ25: Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες

Το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε επίσης την εισβολή και την κυβέρνηση γιατί «προσπαθεί να επιβάλει τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με καταστολή», ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. «Η φοιτητική κοινότητα δίνει έναν τεράστιο αγώνα για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, κόντρα στα σχέδια Πιερρακάκη για απελευθέρωση της αγοράς των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Οι σημερινές εικόνες στο Πολυτεχνείο φανερώνουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση για συζήτηση» σχολιάζει το κόμμα για να προσθέσει:

«Από την προηγούμενη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι όλης της χώρας προχώρησαν σε συλλογικές διαδικασίες με συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και καταλήψεις των σχολών, προκειμένου να ανατραπεί η σκέψη να έρθει το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κατά παράβαση του Συντάγματος. Η σημερινή εισβολή αστυνομικών των ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, και η χρήση χημικών απέναντι σε φοιτητ(ρι)ές οξύνει το τεταμένο κλίμα των ημερών».

Το ΜέΡΑ25 απαιτεί για ακόμα μία φορά την απομάκρυνση της Αστυνομίας από το χώρο του Πανεπιστημίου και καλεί στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη, στα Προπύλαια.

πηγή efsyn

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα