Παιδεία

Εθνικό Απολυτήριο: Η μεγάλη αλλαγή στις τρεις τάξεις του Λυκείου που επηρεάζει την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν οι συζητήσεις στη Βουλή για το νέο σύστημα αξιολόγησης - Ποιους μαθητές θα αφορά

Μαρίνα Τομπάζη
εθνικό-απολυτήριο-η-μεγάλη-αλλαγή-στι-1345659
Μαρίνα Τομπάζη

Με το επιχείρημα της αποκατάστασης του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά ειδική συζήτηση για τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρόσβασης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Η αναθεώρηση του υπάρχοντος προτύπου στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπει την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, μέσω του υπολογισμού βαθμών από την Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη, και της ενίσχυσης της Τράπεζας Θεμάτων στις τελικές εξετάσεις κάθε έτους.

«Η προσπάθεια για το Εθνικό Απολυτήριο έχει γίνει για να μην είναι τόσο εξετασιοκεντρικό το σύστημα, με τη λογική του να υπάρχει μια κατανομή τόσο της προσπάθειας των μαθητών των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου, όσο και να δοθεί μεγαλύτερη βάση και στα μαθήματα που είναι εκτός των Πανελληνίων», αναφέρει αρχικά ο PhD Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας.

Φιλοδοξία του Υπουργείου είναι το εν λόγω μοντέλο να τεθεί σε εφαρμογή από το σχολικό έτος 2026-2027 στους μαθητές της Α’ Λυκείου, τουτέστιν στα παιδιά που αποφοίτησαν τον προηγούμενο μήνα από τη Β’ Γυμνασίου.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σύμφωνα με τον κ.Ταουσάνη, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις «θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, απλά θα συμμετέχει και ο βαθμός του Εθνικού Απολυτηρίου, με ειδικό συντελεστή που θα οριστεί απο την ειδική επιτροπή. Σκοπός είναι μην εξαρτάται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απο μια και μόνο αποκλειστική εξέταση. Να υιοθετηθεί δηλαδή, η φιλοσοφία της προσπάθειας των μαθητών και της απόδειξης γνώσεων και στις τρεις τάξεις του Λυκείου και να μην εξαρτάται αποκλειστικά απο τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών. Αντισταθμίζεται έτσι ο συντελεστής των τριών τάξεων σε περίπτωση ατυχίας στις Πανελλαδικές».

Μάλιστα, το νέο αυτό σύστημα αξιολόγησης θα αποτελέσει και μία παράμετρο για να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που έχει αφήσει χιλιάδες υποψήφιους εκτός Πανεπιστημίου.

Διεθνές απολυτήριο

Παράλληλα, το μεθεπόμενο σχολικό έτος (2026-2027) θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή σε δεκαπέντε δημόσια σχολεία της χώρας για την απόκτηση Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB), μέσω του οποίου οι μαθητές θα δύνανται να επιλέξουν ανάμεσα και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακόλουθες σχολικές μονάδες στις οποίες θα ακολουθηθεί η διαδικασία για το Διεθνές Απολυτήριο (IB) -το οποίο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία-: Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνίδειος Σχολή, Μουσικό ΓΕΛ Παλλήνης, Μουσικό Σχολείο Αθήνας, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, 1o Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με Λυκειακές Τάξεις, Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, Μουσικό Σχολείο Βόλου – Μουσικό Γυμνάσιο – Μουσικό Λύκειο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

«Θεωρώ ότι τόσο με το διεθνές όσο και με το εθνικό απολυτήριο, αυτό που προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας είναι να δώσει μια νέα ρότα, μια νέα διάσταση στο Λύκειο και να δείξει ότι αλλάζει και η φιλοσοφία και η δομή του. Προσπαθεί να δείξει πως πάει να στοχεύσει σε μια πιο σφαιρική καλλιέργεια των γνώσεων και την τμήματοποιηση της προσπάθειας και του άγχους των μαθητών», επισημαίνει ο κ.Ταουσάνης.

Επί της ουσίας, επιχειρείται να ανακτηθεί η μορφωτική αυτονομία των τελευταίων τάξεων του σχολείου, αλλά και  να αναθεωρηθεί η διαχρονική πεποίθηση πως το Λύκειο λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσο για την ένταξη των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τους υποψηφίους να επικεντρώνονται μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελληνίων, ήδη από την Α’ Λυκείου και έτσι, να υποβαθμίζεται ολόκληρος ο σκοπός του σχολείου γενικής παιδείας.

«Πιστεύω πως έτσι θα αποκτήσει πιο ουσιαστικό ρόλο, γιατί αυτή τη στιγμή όλο το Λύκειο έχει δημιουργηθεί ως ένας προθάλαμος της Τρίτης Λυκείου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Θα δοθεί βάση και σε μία ευρύτερη γκάμα μαθημάτων», καταλήγει ο κ.Ταουσάνης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα