Θεσσαλονίκη

Φ.Σ Κινηματογράφου ΑΠΘ: Να υπογράψει η υπουργός τη σύσταση κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου

Τα αιτήματά των φοιτητών

Parallaxi
φ-σ-κινηματογράφου-απθ-να-υπογράψει-η-υ-1008501
Parallaxi

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να προχωρήσει η αρμόδια Υπουργός στην υπογραφή της σύστασης κλάδου ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, μιας και έχουν δρομολογηθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες, για τη σύσταση Εκπαιδευτικού Κλάδου ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, με σκοπό στη συνέχεια, Α) το διορισμό αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στις δέκα (10) οργανικές θέσεις ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδος, Β) τη δημιουργία επιπλέον θέσεων ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στα Καλλιτεχνικά Σχολεία για την κάλυψη αναγκών και Γ) τη δημιουργία θέσεων ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ πέραν των Καλλιτεχνικών Σχολείων συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν:

Το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2004 και σκοπός του είναι “να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη”.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών καλύπτει οκτώ καλλιτεχνικές/εφαρμοσμένες περιοχές (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος και μουσική, σκηνογραφία και ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, επαυξημένη/εικονική/μεικτή πραγματικότητα), και μία θεωρητική, αυτήν της θεωρίας και της ιστορίας κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Το πτυχίο του Τμήματος μας είναι ενιαίο και έχει ως βάση έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων καλλιτεχνικής δημιουργίας και θεωρίας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση του οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Παράλληλα οι απόφοιτοι του Τμήματος μας, λαμβάνουν και παιδαγωγική κατάρτιση αποκτώντας έτσι την ικανότητα να διδάσκουν στα σχολεία μαθήματα Κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, στα Καλλιτεχνικά Σχολεία τα μαθήματα Κινηματογράφου αποτελούν τα κύρια μαθήματα της Κατεύθυνσης “Θεάτρου-Κινηματογράφου”.

Παρά το γεγονός όμως ότι διδάσκονται τα μαθήματα αυτά εδώ και χρόνια από αποφοίτους του Τμήματός μας, εντούτοις οι απόφοιτοι του Τμήματός μας από την ίδρυση των καλλιτεχνικών σχολείων έως και σήμερα, εργάζονται μόνο ως ωρομίσθιοι καθηγητές καθώς δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα εκπαιδευτικός κλάδος ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και έτσι καλούνται κάθε έτος οι απόφοιτοι της σχολής μας να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις και δικαιολογητικά. 

Μάλιστα, το τμήμα Κινηματογράφου είναι το μόνο τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., για το οποίο δεν έχει συσταθεί εκπαιδευτικός κλάδος, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρία τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., για τα οποία έχουν συσταθεί αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί κλάδοι (ΠΕ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΕ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΠΕ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ).

Επομένως, παρόλο που οι απόφοιτοι της σχολής μας έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς έναν πενταετές εντατικό πρόγραμμα σπουδών, και είναι εξοπλισμένοι με επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά προσόντα, εντούτοις αντιμετωπίζεται ο κινηματογραφικός κλάδος ως ανειδίκευτοι, ιδιώτες, ωρομίσθιοι, ΔΕ, σε αντίθεση με άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους, οι οποίοι έχουν αναπληρωτές και μόνιμους με εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ. 

Σχετικά με τη  σύσταση  κλάδου  ΠΕ  Κινηματογράφου, η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση  νέου  εκπαιδευτικού  κλάδου  ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,  ειδικά  για  τα  Καλλιτεχνικά Σχολεία,  με  σκοπό  τη  διδασκαλία  των  προτεινόμενων  στο  σχετικό  απόσπασμα μαθημάτων. 

Το εν λόγω πρακτικό περιήλθε στη Δ/νση Διορισμών-Προσλήψεων Εκπ/κού Προσωπικού Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., ενώ ήδη είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έκδοσης της Προκήρυξης 2ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 46/τ. ΑΣΕΠ/24-12-2019), για τους υποψήφιους κλάδων της Δ/θμιας Γενικής Εκπ/σης. 

Tο  Υ.ΠΑΙ.Θ.  με  το  υπ’  αριθμ. 136974/Ε1/27-10-2021 έγγραφο ζήτησε από την Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο για τον εν λόγω κλάδο 

Σύμφωνα, με επίσημη ενημέρωση προσδιορίστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ ο αριθμός των οργανικών θέσεων της ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε δέκα (10) οργανικές θέσεις και στάλθηκε η εν λόγω επιστολή στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

Συνεπώς, έχουν τηρηθεί και δρομολογηθεί όλες εκείνες οι τυπικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η αρμόδια Υπουργός στην υπογραφή της σύστασης κλάδου ΠΕ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού υπό το πρίσμα του ν.4589/2019 (Α ́13) και να  περιληφθεί  σε  επόμενη  προκήρυξη  του  ΑΣΕΠ.

ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ:

Την υπογραφή από τον/την αρμόδιο/ια Υπουργό της ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ/ΡΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με Πτυχίο του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Το διορισμό αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στις δέκα (10) οργανικές θέσεις ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδος

Τη δημιουργία επιπλέον θέσεων ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στα Καλλιτεχνικά Σχολεία για την κάλυψη αναγκών.

Τη δημιουργία θέσεων ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ πέραν των Καλλιτεχνικών Σχολείων συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος 

του Τμήματος Κινηματογράφου

της Σχολής Καλών Τεχνών του 

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά το Ψήφισμα του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.:

Στις 28-04-2023 διενεργήθηκε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στη 13.00 κατόπιν προκήρυξής της από το Δ.Σ. του Τμήματος. 

Συνεπώς σύμφωνα με σημερινή Γ.Σ. του Φ.Σ., ο Φ.Σ. του τμήματος ψήφισε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα σχετικά με τη σύσταση καλλιτεχνικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, το οποίο συγκεκριμένα ορίζει τα εξής:

«ΨΗΦΙΣΜΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 28-04-2023

Το Τμήμα Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί τον πρώτο φορέα κινηματογραφικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Η δημιουργία του ως τέταρτου Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ανώτατη κινηματογραφική παιδεία και να ανταποκριθεί σε ένα μακροχρόνιο αίτημα τόσο της κινηματογραφικής όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας.  Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο (3255/2004), αποστολή και σκοπός του Τμήματος Κινηματογράφου  είναι “να καλλιεργεί και να προάγει την κινηματογραφική τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής εκπαίδευσης, με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και διδασκαλία” και να παρέχει στους αποφοίτους “τα εφόδια που εξασφαλίζουν την κατάρτισή τους για την καλλιτεχνική, επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη”.

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Τμήματος συνδυάζει την πράξη με τη θεωρία, ενώ το πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών καλύπτει οκτώ καλλιτεχνικές/εφαρμοσμένες περιοχές (σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, ήχος και μουσική, σκηνογραφία και ενδυματολογία, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, επαυξημένη/εικονική/μεικτή πραγματικότητα), και μία θεωρητική, αυτήν της θεωρίας και της ιστορίας κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Το πτυχίο του Τμήματος μας Κινηματογράφου είναι ενιαίο και έχει ως βάση έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων καλλιτεχνικής δημιουργίας και θεωρίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση Αριθμ 57783/Ζ1/18/05/2020  «Υπαγωγή του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (Α ́114)», «(…) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.»

Εκτός όμως από τα ως άνω που παρέχει η πενταετής πλούσια εκπαίδευση του Τμήματός μας, οι απόφοιτοι του Τμήματος, λαμβάνουν και παιδαγωγική κατάρτιση αποκτώντας έτσι την ικανότητα να διδάσκουν στα σχολεία μαθήματα Κινηματογράφου. Συγκεκριμένα, στα Καλλιτεχνικά Σχολεία τα μαθήματα Κινηματογράφου αποτελούν τα κύρια μαθήματα της Κατεύθυνσης “Θεάτρου-Κινηματογράφου”.

Παρά το γεγονός  όμως ότι διδάσκονται τα μαθήματα αυτά εδώ και χρόνια από αποφοίτους του Τμήματός μας, εντούτοις οι απόφοιτοι του Τμήματός μας προσλαμβάνονται από μια ειδική διαδικασία διαφορετική από τη διαδικασία πρόσληψης του λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ειδικότερα, από την ίδρυση των καλλιτεχνικών σχολείων έως και σήμερα οι απόφοιτοι της Σχολής μας, εργάζονται μόνο ως ωρομίσθιοι καθηγητές καθώς δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα εκπαιδευτικοί κλάδος ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και έτσι καλούνται κάθε έτος οι απόφοιτοι της σχολής μας να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις και δικαιολογητικά. 

Λόγω της έλλειψης κλάδου ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ελλιπούς διδασκαλίας, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων κινηματογράφου.

Χωρίς να έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας και χωρίς να έχουν καν προκηρυχθεί θέσεις για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, η πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών κινηματογράφου γίνεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να περνούν μέρος του σχολικού έτους χωρίς τις συγκεκριμένες ειδικότητες. 

Σχετικά με τη  σύσταση  κλάδου  ΠΕ  Κινηματογράφου,  στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, με το υπ’ αριθμ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση  νέου  εκπαιδευτικού  κλάδου  ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,  ειδικά  για  τα  Καλλιτεχνικά Σχολεία,  με  σκοπό  τη  διδασκαλία  των  προτεινόμενων  στο  σχετικό  απόσπασμα μαθημάτων. 

Το εν λόγω πρακτικό περιήλθε στη Δ/νση Διορισμών-Προσλήψεων Εκπ/κού Προσωπικού Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., ενώ ήδη είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έκδοσης της Προκήρυξης 2ΓΕ/2019 (ΦΕΚ 46/τ. ΑΣΕΠ/24-12-2019), για τους υποψήφιους κλάδων της Δ/θμιας Γενικής Εκπ/σης. 

Προκειμένου  να  υλοποιηθεί η εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας να συσταθεί  κλάδος  ΠΕ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού υπό το πρίσμα του ν.4589/2019 (Α ́13) και να  περιληφθεί  σε  επόμενη  προκήρυξη  του  ΑΣΕΠ,  το  Υ.ΠΑΙ.Θ.  με  το  υπ’  αριθμ. 136974/Ε1/27-10-2021 έγγραφο ζήτησε από την Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις που μπορούν να συσταθούν ανά Καλλιτεχνικό Σχολείο για τον εν λόγω κλάδο και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Παρά όμως τη θετική εισήγηση της Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου από τον Σεπτέμβριο τον 2019, μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας. 

Επομένως, παρόλο που οι απόφοιτοι της σχολής μας έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς έναν πενταετές εντατικό πρόγραμμα σπουδών, και έτσι οι απόφοιτοι μας είναι εξοπλισμένοι με επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά προσόντα, εντούτοις αντιμετωπίζεται ο κινηματογραφικός κλάδος ως ανειδίκευτοι, ιδιώτες, ωρομίσθιοι, ΔΕ, σε αντίθεση με άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους, οι οποίοι έχουν αναπληρωτές και μόνιμους με εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ. 

Σύμφωνα, με επίσημη ενημέρωση προσδιορίστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ ο αριθμός των οργανικών θέσεων της ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε δέκα (10) οργανικές θέσεις και στάλθηκε η εν λόγω επιστολή στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

Συνεπώς, έχουν τηρηθεί και δρομολογηθεί όλες εκείνες οι τυπικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η αρμόδια Υπουργός στην υπογραφή της σύστασης κλάδου ΠΕ  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού υπό το πρίσμα του ν.4589/2019 (Α ́13) και να  περιληφθεί  σε  επόμενη  προκήρυξη  του  ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι μιας και τα οπτικοακουστικά μέσα, έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητας μας, θεωρούμε ότι είναι ενδεδειγμένη και επιβεβλημένη η εμφάνιση του μαθήματος του Κινηματογράφου συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ:

Την υπογραφή από τον/την αρμόδιο/ια Υπουργό της ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗ/ΡΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με Πτυχίο του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Το διορισμό αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στις δέκα (10) οργανικές θέσεις ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδος

Τη δημιουργία επιπλέον θέσεων ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στα Καλλιτεχνικά Σχολεία για την κάλυψη αναγκών.

Τη δημιουργία θέσεων ΠΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ πέραν των Καλλιτεχνικών Σχολείων συνολικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ο Φ.Σ. ΤΟΥ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα