Ιδρύμα Ωνάση: Ανακαλύψτε τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τον Νοέμβριο
Mια σειρά εργαστηρίων γεμάτα εκπλήξεις - Δείτε αναλυτικά
Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζουν τον Νοέμβριο δυναμικά μέσα από μια σειρά εργαστηρίων γεμάτα εκπλήξεις. Νέα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις μέσα από διαδικτυακές, σύγχρονες και επιστημονικές συζητήσεις για την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου με τη νέα ψηφιακή σειρά Εκπαιδευτικές Τετάρτες: This is a Free Gender Zone, ενώ παράλληλα τα παιδιά του δημοτικού λύνουν τις απορίες τους σχετικά με το σώμα τους και τα όργανά τους με το πρόγραμμα Οργανούληδες που επιστρέφει στην τάξη.
Εκπαιδευτικοί και ειδικοί παιδαγωγoί συμμετέχουν για 10η χρονιά στα βιωματικά εργαστήρια του προγράμματος Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό δημιουργώντας ευεργετικές συνθήκες για τα παιδιά, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί «πλοηγούνται» στον ψηφιακό κόσμο των παιδιών, και ανακαλύπτουν τα κατάλληλα εργαλεία για σωστή χρήση του διαδικτύου, μέσα από 10 μοναδικές συναντήσεις στο πρόγραμμα Μεγαλώνοντας παιδιά στην ψηφιακή εποχή.
Τέλος, μαθητές και μαθήτριες μπορούν να επισκεφτούν τη Στέγη και να ζήσουν την εμπειρία που έζησε όλος ο κόσμος των εικαστικών στη Βενετία, σχηματίζοντας ουρές για τη VR εγκατάσταση της Λουκίας Αλαβάνου Στον δρόμο για τον Κολωνό.
Εκπαιδευτικές Τετάρτες: This is a Free Gender Zone Μια ανοιχτή συζήτηση για όλα και για όλα
08 – 22.11.2023
Τρεις διαδικτυακές, ανοιχτές, ειλικρινείς, σύγχρονες και επιστημονικές συζητήσεις για την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου. Ένα «κουτί» στο οποίο μπαίνουμε όλοι από τη βρεφική μας ηλικία. Τι ερωτευόμαστε, τι θα φορέσουμε, με τι θα παίξουμε, τι μας αρέσει; Ταμπού, καταπίεση, τραύματα και αντοχές στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο. Ή μήπως γίνεται κι αλλιώς;
Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Τι έχω κάνει λάθος; Θα είναι το παιδί μου ευτυχισμένο; Και με το σχολείο τι γίνεται;
Δείτε στο Onassis Channel τρία εκπαιδευτικά επεισόδια με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση με έννοιες και πραγματικότητες που ορίζουν τη ζωή μας. Ο φόβος, το άγχος των σωστών χειρισμών, οι «δύσκολες ερωτήσεις» και η ανασφάλεια στο πώς να διαχειριστείτε την ομάδα, την τάξη ή την οικογένειά σας μπορούν να βρουν απαντήσεις.
Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς, γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εφήβους
Συντονιστείτε στο Onassis Channel
Μεγαλώνοντας παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή Πώς πλοηγούνται στο διαδίκτυο, ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν, τι αναζητούν και σε τι κινδύνους εκτίθενται;
07.11.2023 – 30.01.2024
Γνώσεις, ταχύτητα, «επικοινωνία», αλλεπάλληλα ερεθίσματα, φαντασία, επιλογές, αλλά και… κίνδυνοι. Το «σερφάρισμα» στην εικονική πραγματικότητα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.
Με στόχο οι «μεγάλοι» να κατανοήσουν τον ψηφιακό κόσμο των «μικρών», μειώνοντας έτσι το «ψηφιακό χάσμα γενεών», αλλά και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εργαστηρίων, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν καίρια ερωτήματα όπως: Πόσες ώρες βρίσκονται τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη; Τι είναι τα online challenges; Πώς επηρεάζεται η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και την ψυχική τους υγεία; Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελέσει μέσο παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι σημαίνουν οι όροι cyberbullying, sextortion και online grooming;
Με έναν μοναδικό, βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και την τεχνολογία υπεύθυνα και με ασφάλεια.
Απευθύνεται σε: Γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.
Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό Βιωματικά εργαστήρια 2023-2024 για εκπαιδευτικούς
15.11.2023 & 22.11.2023
Η μουσική είναι επικοινωνία. Είναι χαρά και μέσο αλληλεπίδρασης. Αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων, ειδικά των παιδιών. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά ως εργαλείο για κάθε επαγγελματία που δουλεύει με παιδιά τα οποία ανήκουν στον ευρύ φάσμα του αυτισμού, δημιουργώντας μια πόρτα επαφής, σύνδεσης, διασκέδασης και συναισθηματικής έκφρασης. Ανοίξτε την με νότες και ρυθμό.
Μάθετε πώς μπορείτε να προσφέρετε μια ομαδική, μουσική και διασκεδαστική εμπειρία, όπου ενθαρρύνεται η αυτοέκφραση, προάγονται οι κοινωνικές δεξιότητες, ενισχύονται η συναισθηματική ωρίμανση και η αναγνώριση της μοναδικότητας του κάθε παιδιού. Φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική και καθοδηγήστε τα σε μια ευεργετική συνθήκη, τόσο για τα ίδια όσο και για την οικογένειά τους.
Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας
Στον δρόμο για τον Κολωνό Σχολικές Επισκέψεις
01 – 30.11.2023
Μπορεί άραγε να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στην τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» και στους καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική;
H Λουκία Αλαβάνου, ερχόμενη από την 59η Μπιενάλε της Βενετίας, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα, δημιουργεί μια εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας στην οποία οι θεατές παρακολουθούν κατοίκους του συνοικισμού Νέα Ζωή στον Ασπρόπυργο να ενσαρκώνουν ρόλους από το περίφημο έργο του Σοφοκλή σε μια ψηφιακή προβολή που συνενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Ακολουθώντας τη διαδρομή του Οιδίποδα από τη Θήβα προς τον Κολωνό, η καλλιτέχνιδα παρατηρεί κοινά σημεία στην πορεία του τραγικού ήρωα και της κοινότητας Ρομά, η οποία εγκαταστάθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή τη δεκαετία του 1980. Η Θήβα ως αφετηρία, η προσπάθεια για ενσωμάτωση και ένταξη στην κοινωνία, το ίδιο το τοπωνύμιο του συνοικισμού (Νέα Ζωή) επισημαίνονται στην ταινία ως παραλληλισμοί και καλούν τον θεατή να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα ζητήματα.
Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές 13+ και τους καθηγητές τους
Οι «Οργανούληδες» πάνε στο Δημοτικό Σχολείο
25.10.2023 – 15.05.2024
Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά.
Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα.
Απευθύνεται σε: Μαθήτριες και μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους δασκάλους τους