Κιλκίς: Φοιτητές καταγγέλλουν ότι στο ΔΙΠΑΕ χάνουν εξάμηνα λόγω έλλειψης καθηγητών

Δεν γίνονται παρακολουθήσεις από τον Οκτώβριο, ακόμα και σε υποχρεωτικά μαθήματα

Φίλιππος Δεργιαδές
κιλκίς-φοιτητές-καταγγέλλουν-ότι-στο-1098167
Φίλιππος Δεργιαδές

Αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατεί στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, που εδρεύει στο Κιλκίς, μοναδική σχολή σε όλη τη χώρα, όπου οι φοιτητές σε πολλά μαθήματα θα μείνουν «μετεξεταστέοι» όχι από δικές τους κακές επιδόσεις και απουσίες αλλά λόγω …απουσίας καθηγητών.

Πρόκειται για μέγα εκπαιδευτικό σκάνδαλο καθώς ένα Πανεπιστήμιο της χώρας οδηγείται σε εκπαιδευτική αργία και μη λειτουργία διότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν φρόντισαν να υπάρχει διδακτικό προσωπικό. Είναι προφανής η στόχευση της υπουργού Κεραμέως και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για διάλυση της δημόσιας παιδείας και δη των κρατικών πανεπιστημίων που λειτουργούν στην περιφέρεια, όπου η παρουσία τους ενισχύει πολύπλευρα τις τοπικές κοινωνίες, όπως στην περίπτωση αυτή το Κιλκίς.

Η κατάσταση στη σχολή «Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης» του Κιλκίς, όπου φοιτούν περίπου 300 φοιτητές και επαναλαμβάνουμε είναι μοναδική στην Ελλάδα, δηλαδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές σε άλλα πανεπιστήμια, είναι κατάσταση σχεδόν διάλυσης, διότι φέτος η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αδιαφόρησε και δεν προσέλαβε το απαραίτητο εντεταλμένο διδακτικό προσωπικό.

Το τραγελαφικό είναι ότι σύμφωνα με ενημέρωση της Σχολής προς τους φοιτητές  είναι πως «όλες οι διαδικασίες από την πλευρά του τμήματος για την πρόσληψη των καθηγητών έχουν γίνει κανονικά» και η μόνη εκκρεμότητα ήταν να δοθεί από το υπουργείο Παιδείας η έγκριση, να υπογραφεί από την υπουργό η χρηματοδότηση για την αμοιβή των καθηγητών. Δηλαδή εγκρίθηκαν οι προσλήψεις των καθηγητών αφού προηγήθηκε η προκήρυξη των θέσεων και η αξιολόγηση, ορίστηκαν και οι καθηγητές αλλά οι συμβάσεις δεν υπογράφηκαν ποτές λόγω μη χρηματοδότησης.

Το μείζον πρόβλημα από την απουσία καθηγητών είναι ότι ήδη έχει περάσει σχεδόν το χειμερινό εξάμηνο, χωρίς να διδάσκονται πολλά υποχρεωτικά μαθήματα και ορισμένα μαθήματα επιλογής. Συνολικά έχουν «καταργηθεί» 8 μαθήματα και οι εξετάσεις του εξαμήνου είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τον Ιανουάριο, αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό το εξάμηνο πάει χαμένο.

Οι εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στο Κιλκίς

Αυτό σημαίνει πολλά για τους φοιτητές, που οι περισσότεροι δεν έχουν ως τόπο καταγωγής και κατοικίας το Κιλκίς και είτε μένουν στο Κιλκίς είτε πηγαινοέρχονται από τη Θεσσαλονίκη ή άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Όπως αναφέρουν οι φοιτητές «τα μικρότερα έτη χάνουν βασικές γνώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την συνέχιση των σπουδών τους, ενώ τα τελευταία έτη βρίσκονται σε μία κατάσταση ομηρίας μη γνωρίζοντας, εάν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον προγραμματισμένο χρόνο, χωρίς αυτό να αποτελεί δική τους ευθύνη και κατ’ επέκταση να ανατραπούν τα μελλοντικά τους σχέδια (μεταπτυχιακά, υποτροφίες, ευκαιρίες εργασίας κτλ).

«Μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνουν μαθήματα»

Η ανησυχία τους επίσης αυξάνεται, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρει να πραγματοποιηθεί εύρυθμα και το επόμενο εξάμηνο.

Όπως αναφέρει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης τελειόφοιτος της Σχολής, «το πρόβλημα του τμήματος είναι ότι διαθέτει λίγους μόνιμους καθηγητές και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του επικουρικού διδακτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα από τα 6 μαθήματα που έχει το 4ο έτος, τα 4 να μη γίνουν καθόλου από τον Οκτώβριο και χθες μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνουν καθόλου. Επίσης τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και οι φοιτητές δεν θα πάρουμε πτυχίο αν δεν τα περάσουμε».

«Σε όλο το ΔΙΠΑΕ υπάρχει πρόβλημα με τους επικουρικούς καθηγητές αλλά εδώ σε μας φάνηκε έντονα διότι δεν έχουμε μόνιμο διδακτικό προσωπικό αναφέρει» και τονίζει πως «δυστυχώς δεν έχουμε ενημέρωση για να ξέρουμε τι να κάνουμε». Σημειώνει δε πως αυτή κατάσταση κοστίζει διπλά καθώς ενώ τα οικονομικά έξοδα τρέχουν για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους τελικά μαθήματα δεν γίνονται και πολλοί φοιτητές δεν θα πάρουν πτυχίο αυτό το εξάμηνο χωρίς να γνωρίζουν αν θα τα καταφέρουν και το επόμενο.

Την έλλειψη καθηγητών επισημαίνει και ο Χάρης Μαρκόπουλος προιστάμενος της γραμματείας της Σχολής που αναφέρει πως η διαδικασία καθυστέρησε στο υπουργείο και πως αναγκαστικά θα γίνει μεταφορά των μαθημάτων στο επόμενο εξάμηνο. «Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στα περιφερειακά τμήματα του ΔΙΠΑΕ που δεν έχει μόνιμο προσωπικό και βασίζεται σε εντεταλμένο διδακτικό προσωπικό» αναφέρει.

  • Το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης (ΔΣΕ-Κιλκίς) ανήκει στη Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και έχει έδρα το Κιλκίς.

Με την ίδρυση και λειτουργία του, για πρώτη φορά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα, για το γνωστικό αντικείμενο του Σχεδιασμού Μόδας & Τεχνολογίας Ενδυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς του εταίρους σε πανελλαδική κλίμακα (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος-ΣΕΠΕΕ, Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας-ΕΟΓ) καθώς και με σημαντικούς διεθνείς εταίρους (Euratex, IFF). Από το 2006, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθορίζονται βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμ. 97 ΦΕΚ 98/τΑ/16-5-2006, άρθρο 1. Τον Απρίλιο του 2014 υπολογίστηκε από τα στοιχεία μητρώου των αποφοίτων ότι το ποσοστό των αποφοίτων που εργάζονται αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στο 60%.

Στο πλαίσιο της αποστολής του το Τμήμα : • Παρέχει ακαδημαϊκές γνώσεις και δεξιότητες σε επίπεδο προπτυχιακό, στον τομέα του δημιουργικού σχεδιασμού στην Ένδυση, κατά το πρότυπο αντίστοιχων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού επιπέδου. • Συνεργάζεται με τις παραγωγικές μονάδες της Αγοράς Ένδυσης και φορείς που σχετίζονται με το γνωστικό του αντικείμενο. • Χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. • Παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό τομέα και τις ενσωματώνει με δυναμικό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία & την Έρευνα. • Συμμετέχει σε εκδηλώσεις και διαγωνισμούς με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των φοιτητών και την συνεχή επαφή τους με τους χώρους της τέχνης και της τεχνολογίας. • Συμβάλει μέσω του προγράμματος σπουδών του και της Έρευνας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. • Συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. • Έχει επιτύχει την προσέλκυση φοιτητών από το βαλκανικό και διεθνή χώρο και προσβλέπει, μελλοντικά, στην παροχή εκπαίδευσης και σε ξένη γλώσσα (Αγγλική)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα