Παιδεία

Οργή φοιτητών για τις καθυστερήσεις στις μετεγγραφές

«Χάνουμε μαθήματα, εργαστήρια, μπορεί και το εξάμηνο»

Parallaxi
οργή-φοιτητών-για-τις-καθυστερήσεις-σ-829202
Parallaxi

Το φόβο ότι μπορεί να χάσουν ακόμη και το εξάμηνο εκφράζουν οι χιλιάδες φοιτητές, που περιμένουν να πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή καθώς φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει καθυστερήσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο και τις προθεσμίες για την κατάθεση των αιτήσεων.

Πάρα πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στις πόλεις που βρίσκεται το πανεπιστήμιο στο οποίο εισήχθησαν καθώς τα μαθήματα έχουν αρχίσει. Όσοι δικαιούνται μετεγγραφή δεν έχουν καν νοικιάσει σπίτια και μένουν σε ξενοδοχεία ή σε συμφοιτητές τους περιμένοντας να έρθει η ώρα της μετεγγραφής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ, θα ανοίξει πιθανότατα προς το τέλος του μήνα γεγονός που προκαλεί την οργή των νέων φοιτητών.

Όπως λένε οι ίδιοι από τη στιγμή που τα αποτελέσματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώνονται στο τέλος Ιουλίου υπάρχει πολύς χρόνος ώστε οι μετεγγραφές να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη των μαθημάτων στα ΑΕΙ ώστε και αυτοί να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο σπουδών ούτε να αιμορραγούν οι οικογένειες τους οικονομικά.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να γνωρίζουν, που θα σπουδάσουν τελικά και να ξεκινούν τα μαθήματα μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές και όχι να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο ή να χάνουν πολύτιμο χρόνο από τη διδασκαλία ή από τα εργαστήρια.

Πάντως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι και φέτος δεν φαίνεται να γίνουν αλλαγές όσον αφορά στα κριτήρια και τη μοριοδότηση των μετεγγραφών και συνεπώς θα ισχύσουν τα εξής:

Oι αιτήσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr, σε προθεσμία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Στην προθεσμία που θα δοθεί υποβάλλονται αιτήσεις:

  • από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους, από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β’ 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις.
  • από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,
  • από φοιτητές – τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),
  • από φοιτητές – τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr,  (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.  Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα  ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Διευκρινίζεται ότι για τους φοιτητές που εισήχθησαν με την κατηγορία των παθήσεων – 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, και δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη οι ιδρυματικοί κωδικοί, το πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών θ΄ ανοίξει ξανά προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση μετεγγραφής. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο του 2022

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα