Πανελλήνιες 2025: Αυτά είναι τα πραγματικά 5 + 1 SOS για τις εξετάσεις
Λίγες μέρες απομένουν πριν από την έναρξη τους
Λίγες μέρες απομένουν πριν από την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων 2025 και το άγχος των μαθητών έχει χτυπήσει κόκκινο. Αγωνία για τη δυσκολία των θεμάτων, τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα.
Οι Πανελλαδικές, για κάποιους μαθητές είναι η «τελευταία πίστα» μετά από 12 χρόνια σχολείου, για άλλους, απλώς μια «στάση» στην πορεία τους. Όπως και να επιλέξεις να τις αντιμετωπίσεις, όμως, δεν παύουν να είναι μια πρόκληση. Μια στιγμή που καλεί τους μαθητές να απαντήσουν: Θάρρος ή αλήθεια; Θάρρος: να διαχειριστείς το άγχος, τις απαιτήσεις, την κούραση και να επιμείνεις, να συνεχίσεις, να δοκιμάσεις ξανά και ξανά. Αλήθεια: να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη και να ρωτήσεις «Τι θέλω εγώ;», «Τι με εκφράζει;», «Ποιες είναι οι κλίσεις και οι ικανότητές μου;» και όχι «Τι περιμένουν οι άλλοι από μένα;». «Αν ετοιμάζεσαι για τις Πανελλαδικές του 2025, δεν χρειάζεσαι μαγικές συνταγές, χρειάζεσαι πυξίδα, και αυτή δεν βρίσκεται στα SOS, αλλά μέσα σου», λέει η σύμβουλος Σταδιοδρομίας Βασιλική Κουτρούμπα, και συμβουλεύει τους μαθητές:
1. Μην προσποιείσαι ότι δεν αγχώνεσαι
Το άγχος είναι φυσιολογικό. Δεν είναι αδυναμία, αλλά ανθρώπινη αντίδραση. Όσο πιο πολύ το «κρύβεις», τόσο πιο έντονο γίνεται. Αναγνώρισέ το, αποδέξου το, μοιράσου το. Όταν μιλάς για αυτό, το «ξεμπροστιάζεις» και το φέρνεις σε ένα μέρος όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μια συζήτηση με κάποιον φίλο, γονέα, καθηγητή ή σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να σε αποφορτίσει πιο πολύ απ’ όσο νομίζεις.
2. Εστίασε σε εσένα και απόφυγε τις συγκρίσεις
Οι Πανελλήνιες είναι μια προσωπική υπόθεση. Δεν έχει σημασία τι λέει ο φίλος σου ότι έγραψε, ούτε πόσες επαναλήψεις έκανε η συμμαθήτριά σου. Τις ημέρες των Πανελληνίων το μυαλό σου χρειάζεται συγκέντρωση, όχι ανταγωνισμό. Μείνε στο δικό σου μονοπάτι και να θυμάσαι ότι το ταξίδι είναι προσωπικό.
3. Τελικές επαναλήψεις με στρατηγική, όχι με πανικό
Δεν χρειάζεται (και δεν γίνεται) να διαβάσεις ξανά ολόκληρη την ύλη. Αυτό που χρειάζεσαι είναι στόχευση και έξυπνη διαχείριση ενέργειας.
Επανάλαβε επιλεκτικά: Ξεκίνα με τα κεφάλαια που δυσκολεύεσαι περισσότερο, όχι με αυτά που σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής.
Σημείωσε τα λάθη σου: Κράτα μικρές σημειώσεις με ό,τι ξεχνάς ή μπερδεύεις συχνά — αυτές είναι το «χρυσάφι» της επανάληψής σου.
Μη διαβάζεις μέχρι τελικής πτώσης: Προγραμμάτισε 40’-50’ επανάληψης και όρισε μικρά διαλείμματα.
4. Κάνε «τεστ αλήθειας» στον εαυτό σου
Αν είσαι ακόμη αναποφάσιστος/η, δεν είναι αργά να ρωτήσεις, να διαβάσεις, να μάθεις. Καλύτερα μια αλλαγή πριν το μηχανογραφικό, παρά μετά από 2 χρόνια φοίτησης σε μία σχολή που δεν σε ενδιαφέρει.
Ξεκίνα ρωτώντας τον εαυτό σου:
Τι με ενθουσιάζει πραγματικά;
Σε τι φαντάζομαι τον εαυτό μου;
Τι δεν θα ήθελα με τίποτα να κάνω κάθε μέρα;
Και να θυμάσαι πως κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις στα 17! Ωστόσο, όσο πιο ειλικρινής είσαι με τον εαυτό σου, τόσο πιο ξεκάθαρα θα δεις τον δρόμο σου.
5. Ο βαθμός δεν ορίζει την αξία σου
Μια κακή μέρα, ένα άκυρο διαγώνισμα, μια βάση που δεν έπιασες… τίποτα από αυτά δεν ορίζει το ποιος/ποια είσαι ή το πού μπορείς να φτάσεις και σίγουρα δεν ακυρώνουν την προσπάθειά σου. Είσαι όλα όσα έμαθες, ξεπέρασες, δοκίμασες και άντεξες. Μπορείς πάντα να ξαναδοκιμάσεις, να ανακαλύψεις, να εξελιχθείς. Η ζωή είναι γεμάτη δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες — αν τις διεκδικήσεις.
6. Βάλε τον δικό σου στόχο
Αν εσύ θέλεις να σπουδάσεις κάτι συγκεκριμένο, άκουσε αυτή τη φωνή. Μην επιλέξεις σχολή απλά και μόνο «για να μπεις σε ένα τμήμα», «γιατί έχει υψηλή βάση» ή «καλές προοπτικές». Αυτό δεν είναι σχέδιο — είναι παγίδα.
Οι Πανελλαδικές είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι όλη σου η ζωή. Είναι απλώς ένα βήμα. Και μπορεί να γίνει πιο ανάλαφρο και πιο ουσιαστικό, αν το κάνεις με θάρρος και αλήθεια.