Σε αναστολή καθηκόντων καθηγητής της Καλών Τεχνών που ελέγχεται για σεξουαλική παρενόχληση

«Μετά από μία μακρά και δύσκολη περίοδο αγώνα και ταλαιπωρίας» σημειώνουν φοιτητές - Τι αναφέρει για τις εξελίξεις η Δ. Κογκίδου

Parallaxi
σε-αναστολή-καθηκόντων-καθηγητής-της-994910
Parallaxi

Τη Παρασκευή 7 Απριλίου το υπουργείο παιδείας αποφάσισε την αναστολή καθηκόντων του ελεγχόμενου καθηγητή, τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Με απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου ο διωκόμενος μπορούσε να επιστρέψει στα καθήκοντά του, κάτι που είχε προκαλέσει ιδιαίτερα σφοδρές αντιδράσεις.

«Επί μήνες αγνόησαν το συντριπτικό πόρισμα της ΕΔΕ, την παραίτηση των μελών της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, επιστολές από θεσμικούς φορείς, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων της Σχολής Καλών Τεχνών, γραπτές εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των φοιτητών και φοιτητριών, πληθώρα δημοσιευμάτων που αναδείκνυαν το πρόβλημα στον Τύπο, κατάληψη εννέα εβδομάδων και αναστολή των μαθημάτων και των διοικητικών λειτουργιών της Σχολής, την αναστάτωση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου» αναφέρει δελτίο τύπου της φοιτητικής Ένωσης για την Ισότητα και το Φύλο ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ και συνεχίζει:

«Έπρεπε να φτάσουμε στο οριακό εκείνο σημείο να δώσει τη λύση υπουργός; Δεν διαθέτει το ίδρυμα τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας; Η ανησυχητική και ακραιφνώς μεροληπτική στάση του πρύτανη, σε όφελος του διωκόμενου, προβληματίζει και πρέπει να ελεγχθεί. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του Συμβουλίου Διοίκησης θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τον εγκαλέσουν.

Το αίτημα την ανάκληση της παράνομης απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει. Θεωρούμε επιτακτικό το αίτημα αυτό, προκειμένου να ανακτήσει, έστω και εκ των υστέρων, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την υπόληψή του. Επομένως, δεν αποσύρουμε το αίτημα για συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Η σημερινή ημέρα είναι ελπιδοφόρα για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Το ίδρυμα όμως έχει να βαδίσει μακρύ δρόμο μέχρι να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, με τις κοινωνίες τις οποίες στεγάζεται. Πρέπει όμως να διερευνηθεί τι μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Πρέπει να αποκατασταθούν οι θεσμοί του, να εκλεγεί νέα Επιτροπή Ισότητας Φύλων και νέος Συνήγορος του Φοιτητή καθώς και οι δύο θεσμοί είναι κενοί. Πρέπει η Σύγκλητος να αποκαταστήσει την αδικία και την κακομεταχείριση της υπόθεσης απέναντι στα θύματα και την κοινωνία».

Για το θέμα πήρε θέση και η καθηγήτρια Παιδαγωγικού του ΑΠΘ και Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, Δήμητρα Κογκίδου, η οποία σε ανάρτησή της, αναφέρει:

«Καλά νέα για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αν και πανηγυρίζουμε τελικά για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα….. Δεν μπορώ παρά να χαρώ που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από επιστολές, υπομνήματα και κινητοποιήσεις άσκησε η Υπουργός Παιδείας την αρμοδιότητά της που απορρέει από το άρθρο 194 παρ. 3 του ν.4957/2022 και υπέγραψε το διοικητικό μέτρο της αποχής από τα καθήκοντα στον τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μέχρι το πέρας της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του.

Είναι μια νίκη και δικαίωση – κυρίως για τους αγώνες των φοιτητών/τριών και των μελών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών και όλης της Σχολής στο Ναύπλιο – αλλά και για όλο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα ΑΕΙ.

Παρακολουθώ την υποθεση εξαρχής. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που στάλθηκαν οι πρώτες επιστολές στα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Υπουργείο Παιδείας για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες και μέλη του προσωπικού από τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου. Το γεγονός ότι ο υπό πειθαρχική δίωξη τέως Αντιπρύτανης τυπικά θα μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι το πέρας της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του από το Ανώτερο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ., ήταν μια πρόκληση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και αιτιολογημένα προκάλεσε την αγανάκτηση των επιζωσών της σεξουαλικής παρενόχλησης και όλων των φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και όχι μόνον.

Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο της διαδικασίας χρειάσθηκε να υπάρξουν υπομνήματα των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των δικηγόρων των καταγγελουσών και του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, παραίτηση της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κλιμάκωση των σχετικών αντιδράσεων των φοιτητριών και φοιτητών που οδήγησε σε κατάληψη διάρκειας δύο μηνών με αποτέλεσμα όλες οι λειτουργίες, ακαδημαϊκές και διοικητικές των δύο Τμημάτων της Σχολής, να έχουν ανασταλεί με σοβαρότατες επιπτώσεις εκπαιδευτικές και διοικητικές και ευρύτατη δημοσιοποίηση του θέματος.

RESPECT σε όσες ήταν ‘’θύματα’’ σεξουαλικής παρενόχλησης και το δημοσιοποίησαν, σε όσες προχώρησαν σε καταγγελία και αγωγή ακόμα και μετά από εργασιακό εκφοβισμό. Ευχαριστίες σε όσα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αγωνίστηκαν για να μην υπάρξει συγκάλυψη της υπόθεσης. Τέλος, μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι νέα παιδιά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην δημοσιοποίηση της υπόθεσης, όπως η φοιτητική συλλογικότητα Λίλα Παουζε.

Σε αναμονή λοιπόν της τελικής, νόμιμης και δίκαιης επίλυσης του θέματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοιες παλινωδίες και καθυστερήσεις και σε άλλα ΑΕΙ.

Στόχος των ΑΕΙ θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας μη ανοχής στην έμφυλη βία. Τα ΑΕΙ πρέπει όχι μόνον να μη συγκαλύπτουν ανάλογα περιστατικά αλλά, επιπλέον, χωρίς κωλυσιεργίες που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία τους να καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις συμπεριφορές, να στηρίζουν όσα πρόσωπα τις έχουν υποστεί και να συμβάλουν στην άμεση διερεύνησή τους, την επιβολή κυρώσεων και στην προστασία των θιγομένων. Το θεσμικό πλαίσιο στα ΑΕΙ είναι πιο ευνοϊκό σήμερα καθώς στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ 4957/ 2022 ορίστηκαν αυτά ως πειθαρχικά παραπτώµατα για όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού και προβλέπονται πειθαρχικές ποινές – ήταν μάλιστα στις προτεινόμενες προτάσεις που κατέθεσε κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νόμου το Δίκτυο Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ)».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα