Τα Οικονομικά θα διδάσκονται στην Α΄ Λυκείου
Δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα
Δίωρο, εβδομαδιαίο μάθημα Οικονομικών θα εισαχθεί στην α΄ τάξη των γενικών λυκείων από τη σχολική χρονιά 2025-2026. Αυτό προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για τη διδασκαλία του μαθήματος θα αξιοποιηθεί το αντίστοιχο βιβλίο που διδάσκεται στην Κύπρο.
Οσο για τα μαθήματα που θα «χάσουν» ώρες διδασκαλίας ώστε να διδαχθούν τα Οικονομικά, θα αποφασιστούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Βεβαίως, η απόφαση έχει και πολιτική πλευρά.
Διότι ενώ ικανοποιείται ο κλάδος των οικονομολόγων, για τους οποίους ανοίγει μια νέα πύλη εισόδου στο σχολείο –το μάθημα ήδη διδάσκεται στους μαθητές της γ΄ τάξης γενικών και επαγγελματικών λυκείων που θέλουν να σπουδάσουν οικονομικά–, θα υπάρχει δυσφορία από τις ειδικότητες των καθηγητών, τα μαθήματα των οποίων θα «χάσουν» ώρες.
Την αναβάθμιση των οικονομικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητούν εδώ και χρόνια ο κλάδος των οικονομολόγων αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ενδεικτικά, το ΟΕΕ, με επιστολές του προέδρου του Κωνσταντίνου Κόλλια προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κοινοβουλευτικές αναφορές στη Βουλή, έχει ζητήσει την εισαγωγή του μαθήματος Αρχές Οικονομίας ως μαθήματος Γενικής Παιδείας, που οι μαθητές θα διδαχθούν πριν επιλέξουν προσανατολισμό σπουδών στη γ΄ τάξη, δηλαδή στην α΄ ή στη β΄ τάξη του γενικού λυκείου.
Επίσης, το ΟΕΕ ζητάει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ως διακριτό-αυτοτελές επιστημονικό αντικείμενο, ενταγμένο στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, να διδάσκεται με τον ίδιο αυξημένο αριθμό ωρών διδασκαλίας που θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα του προσανατολισμού για λόγους ισοτιμίας και εμβάθυνσης των αντικειμένων. Στο ίδιο πλαίσιο, να έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου.
Τέλος, έχει διατυπωθεί αίτημα για ένταξη του μαθήματος Αρχές Οικονομίας στη Β΄ Λυκείου.