Ελλάδα

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού: Χωρίς παιδικές ΜΕΘ η μισή Ελλάδα

Υπάρχουν άνεργοι εντατικολόγοι παίδων αλλά όχι κλίνες – Δεν υπάρχει ούτε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Φίλιππος Δεργιαδές
παιδιά-ενός-κατώτερου-θεού-χωρίς-παιδ-959560
Φίλιππος Δεργιαδές

Μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαθέτει το ΕΣΥ για τη μισή σχεδόν επικράτεια της χώρας, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, την ώρα που οι διάφορες ιώσεις σαρώνουν τα σχολεία και η πανδημία COVID επιμένει και πλήττει, με νέα μεγάλη μεταδοτικότητα, τον ελληνικό πληθυσμό.

Τα πρόσφατα περιστατικά με τις κατεπείγουσες διακομιδές παιδιών διασωληνεμένων, σε κρίσιμη κατάσταση, από νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδα, σε μονάδες ΜΕΘ Παίδων σε νοσοκομεία της Πάτρας και της Αττικής, σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, γιατί στο Ιπποκράτειο δεν υπήρχαν κενές κλίνες, καταγράφουν μία ακόμη οδυνηρή αδυναμία του ΕΣΥ, που όπως αποδεικνύεται στην πράξη, έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στη μοίρα του, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες της χώρας που αδυνατούν να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Το έγκλημα του νοσοκομείου Λοιμωδών και οι άνεργοι εντατικολόγοι

Οι μοναδικές ΜΕΘ που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, βρίσκονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων οι 5 είναι για μεγάλα παιδιά, οι 2 είναι για μικρά παιδιά ενώ η 8η είναι θερμοκοιτίδα για νεογέννητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί μία κλίνη ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και μία ακόμη κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λάρισας, αλλά, όπως λένε οι ίδιοι οι εντατικολόγοι, οι «δύο αυτές κλίνες ΜΕΘ απλά θα λύσουν συγκυριακά κάποια προβλήματα, και όχι το πρόβλημα που είναι η τραγική έλλειψη κλινών».

Οι προτάσεις των ειδικών έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας προς το παρόν παραμένει «ψύχραιμο», κυρίως για οικονομικούς λόγους .

Όπως τονίζει εντατικολόγος στις ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, «χρειάζεται να αναπτυχθεί μία μονάδα ΜΕΘ σε ένα ακόμα νοσοκομείο όπου υπάρχει παιδιατρική κλινική, αλλά άμεσα θα μπορούσαν να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, να δημιουργηθεί μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά για τις ενδιάμεσες περιπτώσεις που θα βοηθούσε πάρα πολύ. Επίσης να προχωρήσει άμεσα, εδώ και τώρα, η δημιουργία των δύο κλινών ΜΕΘ σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα, για να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα, διασωληνωμένα παιδιά να μεταφέρονται άρον – άρον σε όλη τη χώρα».

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί παιδίατροι έχουν ολοκληρώσει την 2ετή εξειδίκευση στις ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, αλλά λόγω έλλειψης μονάδων και κλινών, αναγκάζονται και εργάζονται ως «απλοί» παιδίατροι στο ΕΣΥ, είτε σε ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές.

Δηλαδή ένα εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, παραμένει ανεκμετάλλευτο και δεν χρησιμοποιεί τις ειδικές ιατρικές γνώσεις που έχει αποκτήσει, γιατί το ΕΣΥ και το ελληνικό κράτος δεν διαθέτουν τις υποδομές ώστε οι συγκεκριμένοι γιατροί να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Επίσης, η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφορίας και αναλγησίας της ελληνικής πολιτείας έναντι των παιδιών, είναι η απόφαση να κλείσει το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών), το οποίο διέθετε δύο κλινικές: μία παθολογική και μία παιδιατρική, στην οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί και να λειτουργούν παιδικές ΜΕΘ, τόσο χρήσιμες στην παρούσα συγκυρίας της έξαρσης των διάφορων ιώσεων.

«Η πολιτεία οφείλει να αξιολογεί όλα τα δεδομένα και να προσαρμόζεται. Τώρα με την έξαρση των ιώσεων και φυσικά την πανδημία της COVID, θα έπρεπε το ΕΣΥ να είναι καλύτερα θωρακισμένο και ενισχυμένο», τονίζει η εντατικολόγος του Ιπποκράτειου  Νοσοκομείου, Χριστίνα Κυδώνα, και σημειώνει πως «άμεσα υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για παιδιά».

ΠΟΕΔΗΝ: Γεμάτες οι ΜΕΘ παίδων

Την οικτρή κατάσταση με τις ελλείψεις και την μεγάλη πληρότητα των παιδικών ΜΕΘ, ιδίως αυτήν την περίοδο με την έξαρση των ιώσεων έχει επισημάνει επανειλημμένα και η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία νέων μονάδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, παρά τις τελευταίες έκτακτες διακομιδές παιδιών από την Κοζάνη, τα Γρεβενά και τα Ιωάννινα, η κατάσταση έστω και οριακά παραμένει ελεγχόμενη, αλλά προειδοποιεί ότι, εάν συνεχισθεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων, απαιτείται η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ.

«Οι διακομιδές παιδιών σε ΜΕΘ άλλων περιοχών, λόγω πληρότητας των κοντινών, είναι ασφαλείς. Δεν παύει, όμως, να είναι  ταλαιπωρία για τα παιδιά και τους γονείς», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ΜΕΘ Παίδων της χώρας:

  • Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Λειτουργούν 9 κλίνες non COVID-19 και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού»: Λειτουργούν 6 κλίνες non covid-19  και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Επίσης, λειτουργούν  5 κλίνες COVID-19  και δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.
  • Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: Λειτουργούν 6 κλίνες non COVID-19  και νοσηλεύονται 3 παιδιά.
  • Νοσοκομειο «Αττικόν»: Λειτουργούν 6 κλίνες non COVID-19 και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Λειτουργούν 8 κλίνες non covid-19 και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Επίσης, 2 κλινες covid-19 και νοσηλεύεται ένα παιδί.
  • Νοσοκομείο Ρίο Πατρών»: Λειτουργούν 5 κλίνες non COVID-19 και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Επίσης, 2 κλίνες covid-19, οι οποίες είναι κενές.
  • Πάγνη: Λειτουργούν 5 κλίνες non COVID-19 και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Επίσης, 1 κλίνη COVID-19 και νοσηλεύεται ένα παιδί.

Η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 70%.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση λόγω των ιώσεων, στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, όπου υπάρχει πληρότητα με την προσέλευση παιδιών να έχει αυξηθεί κατά 70%. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και βρέφη κάτω του έτους, με σοβαρά συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου, μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας είναι γεμάτα, εξαιτίας του μείγματος ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού. Σύμφωνα με την ίδια, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύονται αρκετά βρέφη σε σοβαρή κατάσταση.

«Έχουμε πάρα πολλά παιδιά να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, πολύ περισσότερο τουλάχιστον 60% – 70% προσέλευση μεγαλύτερη από άλλες από εποχές προηγούμενων χρόνων» ανέφερε. Τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν περάσει από τα εξωτερικά ιατρεία στο τριήμερο των Χριστουγέννων, τόνισε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα