Πακιστάν: Βιαστή αποφυλακίστηκε επειδή “συμφωνήθηκε” να παντρευτεί το θύμα
Αντιδράσεις για την απόφαση
Δικαστήριο στο Πακιστάν αποφάσισε την αποφυλάκιση καταδικασμένου βιαστή, επειδή «συμφωνήθηκε»- σύμφωνα με τον δικηγόρο του- ότι θα παντρευτεί το θύμα του.
Η απόφαση εξόργισε τους ακτιβιστές, που προειδοποιούν πως απειλεί να κανονικοποιήσει τη σεξουαλική βία στη χώρα.
Ο 23χρονος Νταουλάτ Καν κρίθηκε ένοχος τον Μάιο για τον βιασμό 36χρονης κωφής γυναίκας, το 2020, στην περιοχή Σουάτ. Καταδικάστηκε σε ισόβια και του επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ρουπιών (440 δολάρια).
Το θύμα έμεινε έγκυος από τον βιασμό και έφερε στον κόσμο ένα παιδί, δήλωσε ο δικηγόρος του δράστη, Αμζάντ Αλί Καν.
Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πεσαβάρ απάλλαξε τον Νταουλάτ Καν, καθώς αυτό τον μήνα ο βιαστής παντρεύτηκε το θύμα του, έπειτα από εξωδικαστικό συμβιβασμό που έγινε από ένα «jirga».
Πρόκειται για τοπικό συμβούλιο ηλικιωμένων ανδρών, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τον νόμο της Σαρία.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRPC) αποκάλεσε «κατάφωρη παραβίαση του νόμου» την απόφαση του δικαστηρίου και δικαστική πλάνη.
Παράλληλα, κάλεσε το κράτος να ασκήσει έφεση και να τηρήσει τη δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το Σουάτ είναι μία κατά κύριο λόγο αγροτική και συντηρητική περιοχή, όπου παραμένουν βαθιά ριζωμένες οι συχνά βάναυσες πατριαρχικές και μισογυνιστικές συμπεριφορές.
Στην ίδια περιοχή πυροβόλησαν στο κεφάλι οι Ταλιμπάν την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, επειδή αψήφισε τις εντολές τους, πηγαίνοντας στο σχολείο.
Συχνά τα «jirga» διευθετούν υποθέσεις σε πολλές περιοχές του Πακιστάν, για λεγόμενα ζητήματα ταμπού, όπως η γέννηση παιδιού εκτός γάμου.
Όμως, οι επικριτές τους επισημαίνουν πως αυτά τα συμβούλια διαιωνίζουν την κουλτούρα της απόδοσης ευθυνών στο θύμα, ειδικά σε περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων.
Το 2021 περισσότερες από 5.200 γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού στο Πακιστάν, σύμφωνα με έκθεση της HRPC.
Όμως, οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές φορές δεν γίνεται καταγγελία στις αρχές, λόγω φόβου.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της διαφθοράς στους κύκλους της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, επισημαίνουν ειδικοί.
Περίπου το 60% των θυμάτων βιασμού αποσύρουν τις καταγγελίες τους, κυρίως επειδή αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το βαθιά προβληματικό σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, σύμφωνα με την οργάνωση Legal Aid Society, που προσφέρει νομική βοήθεια σε μη προνομιούχους ανθρώπους.
Τον Δεκέμβριο του 2020, το Πακιστάν αυστηροποίησε τη νομοθεσία για τους βιασμούς, προκειμένου ειδικά δικαστήρια να δικάζουν τις υποθέσεις εντός τεσσάρων μηνών και τα θύματα να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις μέσα σε έξι ώρες από την καταγγελία.
Όμως, επισημαίνουν οι ακτιβιστές, η χώρα δεν διαθέτει ακόμη νομοθεσία με ισχύ σε εθνικό επίπεδο, που να ποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, με συνέπεια πολλές να είναι ευάλωτες σε επίθεση.