Επικαιρότητα

ΠΑΜΑΚ: Αθωώθηκαν υπεύθυνοι για τις ανείσπρακτες εισφορές καθηγητών στον ΕΛΚΕ

Η υπόθεση αφορούσε το διάστημα 2000-'14 με το ποσό των υπόχρεων καθηγητών να ανέρχεται σε 640.000 ευρώ.

Parallaxi
παμακ-αθωώθηκαν-υπεύθυνοι-για-τις-ανε-546630
Parallaxi

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για τις ανείσπρακτες εισφορές καθηγητών στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της υποχρέωσης που είχαν οι καθηγητές, μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού κάθε πανεπιστημιακού και τεχνολογικού Ιδρύματος να αποδίδουν το 15% των ακαθάριστων εσόδων τους από ελεύθερα επαγγέλματα. Εν προκειμένω για το ΠΑΜΑΚ, η υπόθεση αφορούσε το διάστημα 2000-’14 με το ποσό των υπόχρεων καθηγητών να ανέρχεται σε 640.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο, χωρίς να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, αποδέχθηκε προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες είχε κριθεί νομικά το ζήτημα, μεταξύ αυτών πρόσφατη αθωωτική απόφαση, που αφορούσε τους υπεύθυνους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νομικοί με γνώση αυτών των υποθέσεων, το Δικαστήριο δέχθηκε τη συνταγματικότητα των μεταγενέστερων διατάξεων του νόμου, με τις οποίες απηλλάγησαν από κάθε ποινική ευθύνη οι διοικήσεις του ΕΛΚΕ για τις χρονικές περιόδους, όπου δεν υφίστατο καθεστώς και δυνατότητα ελέγχου και αντιπαραβολής των εισοδημάτων και φορολογικών στοιχείων των διδασκόντων.

Στην ουσία έγινε δεκτός ο ισχυρισμός ότι οι διοικήσεις του ΕΛΚΕ δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε τον μηχανισμό να ελέγχουν ποιοι καθηγητές ασκούσαν και ιδιωτικό επάγγελμα ώστε να είναι υπόχρεοι, ούτε μπορούσαν να ελέγξουν τις οικονομικές αποδοχές ή να κάνουν διασταύρωση των εισφορών τους.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΑΚ είχαν παραπεμφθεί σε δίκη συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο πρώην πρυτάνεις, όπως επίσης πρόεδροι και αντιπρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων του ΕΛΚΕ κατά την επίμαχη 15ετία.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα