Featured

Πώς φτάσαμε στο 1.000.000 θύματα σε 9 μήνες

Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τότε τα θύματα σε 6 μήνες θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000.

Parallaxi
πώς-φτάσαμε-στο-1-000-000-θύματα-σε-9-μήνες-584873
Parallaxi

Στις 9 Ιανουαρίου του 2020 ο κόσμος είχε συγκλονιστεί από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αυστραλία, τον θάνατο του Κόμπε Μπράιαντ και τη δολοφονία ενός σημαντικού Ιρανού στρατηγού. Εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο θέμα ξεκινούσε από την επαρχία Γιουχάν της Κίνας καθώς υπήρξε η πρώτη πληροφορία για νεκρό εξαιτίας ενός νέου ιού. Στις 11 Ιανουαρίου η Κίνα επιβεβαίωσε την πληροφορία. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πανδημία. 

Στις 28 Ιανουαρίου ο αριθμός των νεκρών είχε πλέον φτάσει τους 100, είχε ξεφύγει από την επαρχία και είχε μολύνει τουλάχιστον 16 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυο μεγάλες επαρχίες της Κίνας ήταν σε lockdown και σε μεγάλες περιοχές της χώρας ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Την ίδια ημερομηνία μια 50χρονη έγινε το πρώτο θύμα του ιού στο Πεκίνο με τους ειδικούς να ανακοινώνουν τη σύνδεση του ιού με ζώα και συγκεκριμένα με μία αγορά ψαριών στην επαρχία από όπου ξεκίνησε.

Στις 10 Φεβρουαρίου ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 1000 με το BBC να μεταδίδει 97 νεκρούς σε μία ημέρα τον υψηλότερο αριθμό που είχε ποτέ ανακοινωθεί. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο μόνο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν σε μια ημέρα σχεδόν 2.000 νεκροί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε αποστολή στην Κίνα στην προσπάθεια συντονισμού όλων των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο ιός είχε μολύνει 27 χώρες και τα θύματα εκτός Κίνας ήταν μόνο 2. Τον Φεβρουάριο πρώτη εστία μόλυνσης είναι το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας στην Ιαπωνία.

Στις 20 Μαρτίου του 2020 τα θύματα του ιού ξεπέρασαν τις 10.000 με τα βλέμματα πλέον να στρέφονται στην Ευρώπη ως το νέο επίκεντρο του ιού. Εκείνη τη στιγμή η Ιταλία ήταν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς και νέα κρούσματα σε σχεδόν καθημερινή βάση. Τον Μάρτιο η Κίνα για 2 συνεχόμενες ημέρες δεν ανακοίνωσε νέα κρούσματα του ιού με τα συνολικά κρούσματα πλέον να είναι περίπου 250.000 και 80.000 να έχουν αναρρώσει.

Στις 9 Απριλίου του 2020 τα θύματα πλέον έφτασαν τις 100.000. Ο κόσμος είχε αλλάξει αρκετά τους τελευταίους 3 μήνες και στις ΗΠΑ ακούστηκε για πρώτη φορά πως η χώρα ενδέχεται να έχει 100.000 νεκρούς μέχρι το τέλος της πανδημίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες που ανέφεραν πως άργησε να αντιδράσει. Μια μέρα αργότερα στις 10 Απριλίου η Νέα Υόρκη είχε περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Τέλη Σεπτεμβρίου τα θύματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν κατα πολύ τοπν αρχικό υπολογισμό και έφτασαν τις 200.000.

Στις 29 Ιουνίου του 2020 τα θύματα πλέον έφτασαν το μισό εκατομμύριο. Σε μερικές χώρες τα μέτρα χαλάρωσης υποχώρησαν και στο Βόρειο ημισφαίριο η κουβέντα ήταν περισσότερό για τις οικονομικές επιπτώσεις και τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα μισά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά ο ιός “θέριευε” στην Λατινική Αμερική και στην Νοτιοανατολική Ασία. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα της πανδημίας και προέτρεψε τις χώρες να λάβουν επιπλέον μέτρα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, χθες, οι νεκροί από τον κοροναϊό έφτασαν το 1.000.000. ΗΠΑ, Βραζιλία και Ινδία έχουν σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θύματα. Κάθε μέρα καταγράφονται περίπου 5.000 νέοι θάνατοι παγκοσμίως. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τότε τα θύματα σε έξι μήνες θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000. Ειδικοί επισημαίνουν πως όταν η κατάσταση ελέγχεται σε μία περιοχή ξεφύγει σε μία άλλη. Τα 2 εκατομμύρια μπορεί να είναι ένα τραγικό νούμερο θυμάτων αλλά για πολλούς είναι ρεαλιστικό σε σχέση με το χρόνο που πλέον χρειάζεται για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Με πληροφορίες από το BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα