Η πανδημία έχει «σαρωτικό αντίκτυπο» στον αγώνα για αντιμετώπιση τρίτων ασθενειών

Όλες οι εξελίξεις στον κόσμο με την πανδημία.

Parallaxi
η-πανδημία-έχει-σαρωτικό-αντίκτυπο-811844
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Παγκόσμιο Ταμείο: Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει «σαρωτικό αντίκτυπο» στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

Η πανδημία του νέου κορονοϊού θα έχει συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πεθάνουν από φυματίωση, AIDS και ελονοσία, λόγω του κλονισμού των συστημάτων υγείας, ιδίως των πιο φτωχών κρατών, τονίζει σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών.

Σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, οι πλεονάζοντες θάνατοι εξαιτίας του AIDS και της φυματίωσης ενδέχεται ακόμη και να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Ταμείο, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύθηκαν για την αντιμετώπιση της φυματίωσης που είναι ανθεκτική στα φάρμακα στα κράτη όπου επενδύει μειώθηκε κατά 19%. Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες για την πρόληψη του HIV και του AIDS συρρικνώθηκαν κατά 11%, πρόσθεσε.

Η πανδημία είχε «σαρωτικό αντίκτυπο» στον αγώνα για την αντιμετώπιση των τριών ασθενειών, τονίζει ο θεσμός. Για πρώτη φορά, διαπιστώθηκε υποχώρηση των προσπαθειών που αφορούν πληθυσμούς-κλειδιά και ευάλωτες ομάδες.

Οι αριθμοί για το 2020 «επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού», συνόψισε ο Πίτερ Σαντς, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. «Ο αντίκτυπός της ήταν σαρωτικός. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι βασικοί δείκτες μας βρίσκονται σε υποχώρηση».

Η πανδημία κλόνισε τα συστήματα υγείας, μείωσε τις διαγνωστικές εξετάσεις και την προσφορά θεραπείας. Είχε «καταστροφικές» συνέπειες στον αγώνα κατά της φυματίωσης: προσφέρθηκε θεραπεία σε περίπου 4,7 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν σε ένα εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς απ’ ό,τι το 2019.

Στο μέτωπο του αγώνα εναντίον του ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν επίσης μεγάλος. Μολονότι ο αριθμός των θετικών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία συνέχισε να αυξάνεται (+9% το 2020), η έκθεση κάνει λόγο για «πολύ ανησυχητική» μείωση των υπηρεσιών πρόληψης και των εξετάσεων σε πληθυσμούς-κλειδιά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αφορούν τα προγράμματα πρόληψης του συνδρόμου επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας μειώθηκε κατά 11% το 2020, κατά 12% στον νεότερο πληθυσμό. Ο αριθμός των θεραπειών που χορηγούνται σε μητέρες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στα μωρά τους μειώθηκε κατά 4,5%.

Καινοτομίες

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για το AIDS μειώθηκαν κατά 22%, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν καθυστέρησε η έναρξη της θεραπείας ασθενών στις πιο πολλές χώρες.

Στα κράτη όπου δραστηριοποιείται το Παγκόσμιο Ταμείο, 21,9 εκατ. άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία για τον HIV το 2020 (+8,8% σε σχέση με το 2019).

Μέχρι στιγμής, τα προγράμματα καταπολέμησης της ελονοσίας μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί λιγότερο από την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κουνουπιέρες που διανεμήθηκαν αυξήθηκαν κατά 17% το 2020. Σε αρκετές χώρες, οι εθελοντές στον αγώνα κατά της ασθένειας προτίμησαν να σταματήσουν τη διανομή από μεγάλα κέντρα, που δεν προτεινόταν, λόγω πανδημίας, κι αντ’ αυτού να κάνουν διανομή πόρτα-πόρτα.

Ο αριθμός των εξετάσεων ύποπτων κρουσμάτων ελονοσίας μειώθηκε κατά 4,3% το 2020 και η πρόοδος στην προσπάθεια για την εξάλειψη της ασθένειας τελματώθηκε, στηλιτεύει το Ταμείο.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού αποκάλυψε πόσο «κρίσιμη σημασία» έχει η ομαλή λειτουργία των συστημάτων υγείας, επιμένει το Ταμείο. Κάνει πάντως λόγο για μερικές αχτίδες ελπίδας, όπως ορισμένες καινοτομίες στον αγώνα εναντίον του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, η εθνική υπηρεσία για τον έλεγχο του AIDS κάνει διαγνωστικές εξετάσεις για τον HIV σε ανθρώπους που πάνε σε κέντρα για να υποβληθούν σε τεστ για τον SARS-CoV-2. Αποτέλεσμα: οι διαγνώσεις αυξήθηκαν.

Η ταχεία αντίδραση του Ταμείου επέτρεψε να αποφευχθούν τα χειρότερα, εκτιμά το ίδιο στην έκθεσή του. Το 2020, δαπάνησε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας αποτελεί σύμπραξη μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, του ιδιωτικού τομέα και ασθενών. Τα κεφάλαιά του διατίθενται εξ ημισείας για την καταπολέμηση αφενός του AIDS και αφετέρου της ελονοσίας και της φυματίωσης. Αφότου ιδρύθηκε, το 2002, το Ταμείο λογαριάζει πως έχει σώσει 44 εκατομμύρια ζωές. Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο Ταμείο είναι οι ΗΠΑ.

Γερμανία: Πάνω από 13.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 35 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 13.565 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.030.681, κατά τους αριθμούς που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 35 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 92.448 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουρκία: 274 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 23.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 23.638 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατόπιν 304.864 τεστ, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 6.542.654.

Οι θάνατοι 274 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 58.651 νεκρούς ως χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 50,32 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη 38,97 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 98,82 εκατ., συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κατά τους αριθμούς του υπουργείου.

Ιράν: 635 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 27.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 27.138 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 635 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έφθασε από την εκδήλωσή της τον Φεβρουάριο του 2020 ως χθες τους 111.892 νεκρούς επί συνόλου 5.184.124 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 7.606 ασθενείς με την COVID-19.

Μέχρι χθες στη χώρα των περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 19,98 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων όμως 10,35 εκατ. και τη δεύτερη.

Οι αρχές πασχίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης εν μέσω του λεγόμενου 5ου κύματος της πανδημίας, το οποίο αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Μαλαισία: Πάνω από 18.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 311 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 311 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 18.802 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην ασιατική χώρα, ενώ διαγνώστηκαν 18.547 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να αυξάνεται στις 1.880.734 στο κράτος των 33 εκατ. κατοίκων.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 252.002. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 977 ασθενείς με την COVID-19, οι 447 διασωληνωμένοι.

Το 63,3% του ενήλικού πληθυσμού της Μαλαισίας έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, ενώ το 49,3% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Φιλιππίνες: Πάνω από 18.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 161 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 18.012 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 161 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος των περίπου 110 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τους 34.498 νεκρούς επί συνόλου 2.121.308 μολύνσεων.

Ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα, ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίνγκε, παρότρυνε τις αρχές να αυξήσουν τα τεστ για να εντοπίζονται εστίες μετάδοσης. Η υποβολή σε τεστ μόνο των στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αρκεί, εξήγησε.

Η μητροπολιτική περιοχή της Μανίλας καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος μολύνσεων, το οποίο αποδίδεται στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Παρά τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αρθεί το lockdown στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας (13 εκατ. κάτοικοι) και να αντικατασταθεί από μέτρα πιο τοπικού χαρακτήρα.

Ως τη Δευτέρα είχαν χορηγηθεί πάνω από 36 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, με πάνω από 15 εκατ. κατοίκους να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι αρχές έχουν θέσει στόχο να ανοσοποιηθούν 70 εκατ. πολίτες μέσα στη χρονιά.

Ινδία: Σχεδόν 38.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 369 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 37.875 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 369 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην υποήπειρο των 1,3 δισεκ. κατοίκων έχει φθάσει, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα –που όμως ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα–, τους 441.411 νεκρούς επί συνόλου 33,1 εκατομμυρίων μολύνσεων μέχρι σήμερα.

Εμβόλια για την COVID-19: Πρώτη παράδοση δόσεων στη Βενεζουέλα μέσω COVAX

Η Βενεζουέλα παρέλαβε χθες Τρίτη μια πρώτη ποσότητα εμβολίων για τον COVID-19 μέσω του διεθνούς μηχανισμού COVAX, έπειτα από μήνες αμφισβητήσεων και πολέμου λέξεων, επιβεβαίωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ), μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ.

Περίπου 700.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac έφθασαν στο Καράκας, βάζοντας σε παρένθεση τους μήνες πολεμικής για την καθυστέρηση της πληρωμής και της παράδοσης με φόντο τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις.

Η κυβέρνηση καταγγέλλει το πάγωμα πόρων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των κυρώσεων με σκοπό να αναγκαστεί ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της καταβολής 120 εκατομμυρίων δολαρίων για κάπου 11,3 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον COVID-19.

Ο Μαδούρο είχε φθάσει στο σημείο να απευθύνει τον Ιούλιο τελεσίγραφο μέσω των ΜΜΕ στον COVAX: «ή στείλτε μας τα εμβόλια ή δώστε τα χρήματα πίσω».

Αυτές που έφθασαν χθες είναι «οι πρώτες από τις συνολικά 12.068.000 δόσεις εμβολίων» για τον COVID-19 τις οποίες «θα παραλάβει η Βενεζουέλα μέσω» του μηχανισμού COVAX, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΟΥ.

«Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά παραδόσεων που αναμένεται να επιτρέψουν (…) να ανοσοποιηθεί περίπου το 20% του πληθυσμού», δηλαδή τα 6 από τα 30 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με τον ΠΑΟΥ.

Ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πως, αρχικά, η Βενεζουέλα επρόκειτο να λάβει 3,2 εκατ. δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 των κινεζικών φαρμακοβιομηχανιών Sinopharm και Sinovac.

Η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί συχνά αριθμούς για τους εμβολιασμούς, πάντως –σύμφωνα με τον ΠΑΟΥ– 3,3 εκατομμύρια πολίτες (το 11,62% του πληθυσμού) έχουν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα: του ρωσικού Sputnik V και αυτού της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Το σχέδιο του Καράκας για την ανοσοποίηση έχει επικριθεί εξαιτίας της βραδείας εκτέλεσής του.

Μολαταύτα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως στόχος της είναι μέχρι τον Οκτώβριο να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, η χώρα έχει καταγράψει 4.115 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 340.000 και πλέον περιστατικών του SARS-CoV-2, όμως οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται από εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας, διεθνείς οργανισμούς και την αντιπολίτευση, που τους θεωρούν υποτιμημένους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα