Top

Η πανδημία «επιτίθεται» ξανά στην Ευρώπη – Εντατικοποίηση εμβολιασμών

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
η-πανδημία-επιτίθεται-ξανά-στην-ευρ-672597
Parallaxi

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Ισπανία: Σχεδόν 94.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 93.822 νέα κρούσματα της Covid-19 το Σαββατοκύριακο, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ για τη χώρα.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες έφτασε επίσης σε νέο υψηλό, στα 885 ανά 100.000 κατοίκους, από 829 που ήταν την Παρασκευή.

Τις τελευταίες 48 ώρες πέθαναν άλλοι 767 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 56.208, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται συνολικά σε 2.593.382.

Οι περιφερειακές αρχές έχουν επιβάλει νέα, σκληρά μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

“Νιώθω θεϊκά”, λέει τρόφιμος σε οίκο ευγηρίας της Μαδρίτης αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Οι τρόφιμοι ενός οίκου ευγηρίας στη Μαδρίτη έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού σήμερα και ορισμένοι εξ αυτών άρχισαν να σχεδιάζουν το πρώτο ταξίδι τους εδώ και μήνες.

«Νιώθω θεϊκά, είμαι ενθουσιασμένη που θα μπορέσω να ζήσω μια πιο φυσιολογική ζωή με όλους, χάρη στην άμυνά μου», δήλωσε η Ροζάριο Μαρτίν-Σανθ, ηλικίας 99 ετών.

Η 99χρονη ήταν η πρώτη τρόφιμος στον οίκο ευγηρίας Ballesol Parque Almansa που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid πριν από μία εβδομάδα, ενώ άλλοι τρόφιμοι εμβολιάστηκαν σήμερα.

Μια άλλη ηλικιωμένη, η Μαρία Αθουνθιόν Οχέδα, είπε ότι ξύπνησε με τη σκέψη ότι έχουν περάσει επτά ημέρες από τότε που έκανε το δεύτερο εμβόλιο: «Επομένως, τώρα έχω ανοσία».

«Βρισκόμαστε εδώ, στον οίκο ευγηρίας, από τον Μάρτιο, εννέα μήνες χωρίς να βγούμε έξω», ανέφερε, προσθέτοντας πως η πρώτη έξοδός της, όταν της επιτραπεί, δεν θα γίνει χωρίς να φοβάται και ότι θα τηρήσει τους κανόνες ασφαλείας.

Οι οίκοι ευγηρίας στην Ισπανία επλήγησαν σφόδρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, με σχεδόν 43.000 τροφίμους να έχουν πεθάνει από επιβεβαιωμένη ή ύποπτη Covid-19.

Οι τρόφιμοι και το προσωπικό των γηροκομείων ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το κέντρο φροντίδας Ballesol αναμένει οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές για την περίοδο μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο, προς το παρόν, οι τρόφιμοι θα μπορούν τουλάχιστον να βλέπουν συχνότερα τις οικογένειές τους, δήλωσε ο Χοσέ Αντόνιο Κοντρέρας, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του οίκου ευγηρίας.

«Νομίζω ότι χωρίς να χαλαρώσουμε πάρα πολύ, πρέπει να αρχίσουμε να τους δώσουμε πίσω λίγη παραπάνω ζωή», σημείωσε.

Από την πλευρά τους, ο Αλίπιο Σάντσεθ και η Αραθέλι Λόπεθ, που είναι παντρεμένοι 66 χρόνια, είπαν πως τους έχει λείψει να βγαίνουν έξω.

«Είναι τα πάντα, να μπορούμε να βγούμε», είπε η Λόπεθ.

Υπ. Υγείας: Η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έκανε την μάχη της χώρας κατά της πανδημίας δυσκολότερη

Η νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού σημαίνει πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική στην άρση των περιορισμών του lockdown, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το νέο στέλεχος έκανε αυτή την μάχη πολύ δυσκολότερη», είπε ο Χάνκοκ σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως η βρετανική παραλλαγή του ιού μεταδίδεται κατά 30% έως 70% ευκολότερα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το νέο στέλεχος του ιού ενδέχεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρο από το αρχικό στέλεχος.

«Το κρίσιμο μήνυμα είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για όλους μας, η απάντησή μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτική».

Ο υπουργός σημείωσε πως είναι δύσκολο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα στην χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα εξετάζει τα ποσοστά θανάτων, τους αριθμούς νοσηλειών, τις παραλλαγές του ιού και την πρόοδο των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, τις προηγούμενες 24 ώρες η χώρα κατέγραψε 592 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και 22.195 επιπλέον κρούσματα του ιού. Χθες είχαν ανακοινωθεί 30.004 κρούσματα και 610 θάνατοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχές, 6.573.570 έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του ιού.

Πόσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη;

Ιταλία-κορονοϊός 8.561 κρούσματα κορονοϊού, με 420 θανάτους σε 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 8.561 κρούσματα κορονοϊού και 420 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 143.116 διαγνωστικά τεστ, το 5,9% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες, τα νέα κρούσματα ήταν 11.629, με 299 νεκρούς.

Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 2.475.372 άνθρωποι και οι θάνατοι άγγιξαν τους 85.881.

Σε ότι αφορά τις περιφέρειες της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.484) εν.ώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.164) με πρωτεύουσα την Μπολόνια και η Σικελία (885).

Σε σχέση με χθες, στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 21 περισσότεροι ασθενείς, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 115 περισσότεροι.

Το Μεξικό υπολογίζει να προμηθευτεί 24 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Το Μεξικό υπολογίζει να προμηθευτεί 24 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V τους προσεχείς δύο μήνες. Τη δήλωση αυτή έκανε με ανάρτηση του στο δικό του κανάλι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μετά το τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.. Τον προσκάλεσα να επισκεφθεί το Μεξικό και τον ευχαρίστησα για την απόφαση του να μας προμηθεύσει με 24 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V τους επόμενους δύο μήνες», δηλώνει ο Ομπραδόρ.

Η Πορτογαλία εντατικοποιεί τους εμβολιασμούς, οι υγιειονομικοί «θέλουν να κλάψουν» μπροστά στην ανεξέλεγκτη πανδημία

Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί και οι πολίτες άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στην Πορτογαλία κατά της νόσου Covid-19 από την επόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση, που προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Οι βουλευτές και οι υπουργοί θα εμβολιαστούν επίσης από την επόμενη εβδομάδα, είπε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, την ώρα, ωστόσο, που οι υγειονομικοί δεν κρύβουν την απόγνωσή τους μπροστά στην εκτόξευση των μολύνσεων.

«Οι συνάδελφοί έχουν εξουθενωθεί. Είναι απολύτως εξουθενωμένοι και ορισμένες μέρες απλά θέλουν να κλάψουν», είπε μία τραυματιοφορέας στο Ρόιτερς. Η γυναίκα δεν θέλησε να κατονομαστεί, επειδή φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά της, εάν αποκαλύψει το όνομά της, καθώς ο εργοδότης της δεν επιτρέπει στο προσωπικό να μιλάει στα ΜΜΕ χωρίς άδεια.

«Κόσμος έχει πεθάνει μέσα στα ασθενοφόρα και θα συνεχίσει να πεθαίνει, επειδή δεν υπάρχει χωρητικότητα για να ανταποκριθούμε», περιέγραψε, προσθέτοντας: «Προσφάτως, πήγα έναν ασθενή στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να περιμένω δύο ώρες μέσα στο ασθενοφόρο… όμως έχω συναδέλφους που περίμεναν πέντε, έξι, σχεδόν επτά ώρες».

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ηλικιωμένος πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο, έπειτα από αναμονή 3 ωρών έξω από ένα νοσοκομείο στην πόλη Πορταλέγκρε. Την προπερασμένη εβδομάδα, ένας 80χρονος επίσης πέθανε αναμένοντας για ώρες να τον παραλάβουν έξω από το νοσοκομείο Torres Vedras.

Τα νοσοκομεία της Πορτογαλία αναφέρουν πως τα κρεβάτια εξαντλούνται για τους ασθενείς με κορονοϊό αλλά και άλλα νοσήματα.

«Η υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία είναι πραγματική», επιβεβαίωσε η Τεμίντο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, περιγράφοντας ως ανησυχητική την κατάσταση.

«Σε πολλές περιπτώσεις, τα νοσοκομεία αναπροσάρμοσαν στο μέγιστο τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και πέραν αυτού», σημείωσε η υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως οι αρχές προσπαθούν να εγκαταστήσουν περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία και ενδέχεται να μεταφέρουν ασθενείς που νοσηλεύονται, εφόσον μπορεί να γίνει, στα σπίτια τους, για να απελευθερώσουν χώρο.

Η Μάρτα Τεμίντο γνωστοποίησε πως η Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής παραλάβει περίπου 411.600 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, ωστόσο μονάχα 255.700 δόσεις έχουν προς το παρόν χορηγηθεί στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής και τους τροφίμους των οίκων ευγηρίας.

Ρωσία-κορονοϊός: Λιγότερα από 20.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου

Η Ρωσία κατέγραψε λιγότερα από 20.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού για πρώτη φορά μετά τις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό κέντρο διαχείρισης της κρίσης.

Συγκεκριμένα η χώρα κατέγραψε 19.290 νέα κρούσματα, περιλαμβανομένων 2.382 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στα 3.738.690.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης επιπλέον 456 θανάτους το τελευταίο 24ωρο με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την covid-19 ανήλθε σε 69.918.

Κύπρος-Κορονοϊός: Δύο θάνατοι ασθενών χωρίς υποκείμενα νοσήματα και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού

Δύο θανάτους και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού από σύνολο 12.805 διαγνωστικών ελέγχων ανακοίνωσε την Δευτέρα (25/01) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι δύο θάνατοι αφορούν σε άντρες ηλικίας 60 και 69 ετών αντίστοιχα, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου τους.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 188, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 30.143.

164 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα