Η πανδημία ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια – Ανησυχία, κρούσματα και μέτρα

Ο κόσμος στη δίνη της πανδημίας

Parallaxi
η-πανδημία-ωθεί-εκατομμύρια-ανθρώπου-369508
Parallaxi

κοροναιος

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για εξάρσεις σε χώρες που μέχρι τώρα είχαν διαχειριστεί την πανδημία με επιτυχία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για εξάρσεις κρουσμάτων της Covid-19 σε χώρες που είχαν διαχειριστεί επιτυχώς την πανδημία μέχρι σήμερα, όπως η Κούβα και η Τζαμάικα, δήλωσε σήμερα η περιφερειακή διευθύντρια Καρίσα Ετιέν.

Τα θετικά νέα είναι ότι τα σοβαρά κρούσματα έχουν μειωθεί σε όλη την Αμερική και λιγότεροι άνθρωποι από εκείνους που νοσηλεύονται χρειάζεται να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως ανέφερε σε μια βιντεοδιάσκεψη, από την Ουάσινγκτον.

Στην Αμερική έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 574.000 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό. Οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, όμως σε άλλες χώρες παρατηρούνται εξάρσεις των κρουσμάτων.

«Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι στην περιοχή μας έχουν μολυνθεί και οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί επειδή είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα», εξήγησε η Ετιέν.

Στις ΗΠΑ, οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι και οι ιθαγενείς Αμερικανοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με τους λευκούς, πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν. Στην Αμαζονία, οι ιθαγενείς έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι μετανάστες είναι επίσης πιο ευάλωτοι και οι διεθνείς υγειονομικές αρχές βοηθούν τις κυβερνήσεις του Εκουαδόρ, της Κόστα Ρίκα, της Βραζιλίας και τους Μεξικού να βρουν τρόπους ώστε να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Η πανδημία μπορεί να ωθήσει έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέχρι τα τέλη του 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021, εξαλείφοντας τρία χρόνια προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στον κόσμο.

Δίνοντας στη δημοσιότητα τη διετή έκθεσή του για τη φτώχεια και την κοινή ευημερία, αυτός ο πολυμερής οικονομικός οργανισμός ανέφερε ότι μόνο φέτος επιπλέον 88-115 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιέλθουν σε συνθήκες ένδειας. Μέχρι τα τέλη του 2021 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 150 εκατομμύρια. Ως ακραία φτώχεια ορίζεται η διαβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι το 9,1-9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας φέτος, ποσοστό παραπλήσιο με εκείνο του 2017, όταν έφτασε το 9,2%. Είναι επίσης η πρώτη αύξηση του ποσοστού ακραίας φτώχειας μετά από περίπου 20 χρόνια.

Το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 8,4% και η αρχική εκτίμηση, πριν από την πανδημία της Covid-19, ήταν ότι θα έπεφτε στο 7,5% το 2021. Η έκθεση τονίζει ότι αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ποσοστού στο 3% μέχρι το 2030.

«Η πανδημία και η παγκόσμια ύφεση μπορεί να ωθήσουν πάνω από το 1,4% του παγκόσμιου πληθυσμού στην ένδεια», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας».

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι πολλοί από τους ανθρώπους που περιήλθαν φέτος σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν σε χώρες με ήδη υψηλά ποσοστά φτώχειας. Ωστόσο, το 82% από αυτούς ζει σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος ακραία φτώχεια θεωρείται να ζει κανείς με λιγότερα από 3,20 δολάρια την ημέρα. Για τις χώρες μεσαίου-υψηλού εισοδήματος το όριο είναι στα 5,50 δολάρια.

Στο παρελθόν η ακραία φτώχεια εντοπιζόταν κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Όμως τώρα η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων αστικών περιοχών περιέρχεται σε ένδεια, επειδή χάνονται θέσεις εργασίας λόγω των λοκντάουν και της μειωμένης ζήτησης.

Η υποσαχάρια Αφρική καταγράφει την υψηλότερη συγκέντρωση ανθρώπων που ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια ημερησίως. Περίπου το 42% του πληθυσμού μπορεί να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2021. Η πρόβλεψη, πριν από την πανδημία, ήταν για 37,8%.

Για να επιστρέψουν στην οδό της μείωσης της φτώχειας, οι χώρες θα χρειαστεί να αναλάβουν συλλογικά δράση για να ελέγξουν τον νέο κορονοϊό, να παράσχουν στήριξη στα νοικοκυριά και να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικές οικονομίες, μόλις υποχωρήσει η πανδημία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια τα κρούσματα στην Ευρώπη

Πάνω από 6 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Μέχρι σήμερα στις 18:20 ώρα Ελλάδας, έχουν εντοπιστεί 6.000.940 επιβεβαιωμένες μολύνσεις στην Ευρώπη (με 237.716 θανάτους), με πρώτη να έρχεται η Ρωσία (1.248.619 λοιμώξεις, 21.865 θανάτους), και να ακολουθούν η Ισπανία (825.410 / 32.486), η Γαλλία (669.235 / 32.365) και το Ηνωμένο Βασίλειο (530.113 / 42.445).

Τις τελευταίες επτά ημέρες, 543.137 νέες περιπτώσεις μολύνσεων καταγράφηκαν στην περιοχή, ή 26% περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (431.951). Ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων αυξήθηκε κατά 17% κατά την ίδια περίοδο, από 4.765 σε 5.562.

Η αύξηση των ανιχνευόμενων μολύνσεων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την απότομη αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Γαλλία όπου πραγματοποιούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ κάθε εβδομάδα. Παρά την αύξηση αυτή, ένα μεγάλο ποσοστό λιγότερο σοβαρών ή ασυμπτωματικών περιπτώσεων πιθανότατα παραμένει μη ανιχνεύσιμο.

Ιταλία: «Πρέπει να φοράμε πάντα μάσκα», δηλώνει ο πρωθυπουργός Κόντε

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 3.678 κρούσματα κορονοϊού, και 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 2.677, με 28 νεκρούς.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (544) , στην Λομβαρδία (520) και στο Βένετο (375). Συνολικά, 3.782 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας και 337 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επιβεβαίωσε ότι οι μάσκες έγιναν, πλέον, υποχρεωτικές σε όλους τους εξωτερικούς χώρους «διότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι «στο εξής, οι περιφέρειες θα μπορούν να υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα της κυβέρνησης της Ρώμης, ενώ θα υπάρχει περιορισμός σε περίπτωση που επιθυμούν να τα χαλαρώσουν και θα χρειάζεται η έγκριση του υπουργείου υγείας».

«Αν κάποιος ζει σε απομακρυσμένη περιοχή -στο βουνό ή στην ύπαιθρο- μπορεί να μην φορά μάσκα. Διαφορετικά, πρέπει όλοι να την παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε, και να την φοράμε πάντα», υπογράμμισε ο Κόντε.

Βρετανία-κορονοϊός: 14.162 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, άλλοι 70 θάνατοι – Έκτακτα μέτρα 

κοροναιος

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 14.162 κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, αριθμός λίγο μικρότερος σε σύγκριση με τα 14.542 που είχαν ανακοινωθεί χθες Τρίτη. Αναφέρθηκαν επίσης 70 θάνατοι ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Όλες οι παμπ και οι καφετέριες στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο θα κλείσουν από την Παρασκευή για διάστημα 16 ημερών, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών που τίθενται σε ισχύ για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 αυξάνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και σήμερα ανακοινώθηκαν 1.054 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική Σκωτία, σε μια ζώνη που περιλαμβάνει τις δύο μεγάλες πόλεις.

«Μολονότι τα μέτρα που ανακοινώνω σήμερα μοιάζουν σαν βήμα προς τα πίσω… λαμβάνονται για να διαφυλαχθεί η πρόοδος που έχουμε πετύχει συνολικά», είπε η Στέρτζον στο τοπικό κοινοβούλιο. Προειδοποίησε επίσης ότι χωρίς νέα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα η Σκωτία θα επιστρέψει στα επίπεδα μολύνσεων που κατέγραφε την άνοιξη.

Εκτός από αυτήν την κεντρική ζώνη, οι παμπ, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργούν μόνο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για να σερβίρουν φαγητό, όχι όμως και αλκοολούχα ποτά στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μέχρι τις 10 το βράδυ.

Οι περιοχές όπου θα κλείσουν τελείως αυτά τα καταστήματα (εκτός από τα εστιατόρια εντός των ξενοδοχείων) περιλαμβάνουν τη Μείζονα Γλασκόβη και το Κλάιντ, το Λάναρκσιρ, το Έιρσιρ και το Άραν, το Λόδιαν και τη Φορθ Βάλεϊ.

Η Στέρτζον τόνισε ότι οι κάτοικοι σε αυτήν την κεντρική ζώνη θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Μέχρι σήμερα, παμπ και εστιατόρια έκλειναν τα μεσάνυχτα στη Σκωτία. Οι τοπικές αρχές απαγορεύουν επίσης στους κατοίκους να επισκέπτονται άλλα σπίτια.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα