Top

Η πανδημία του νέου κορονοϊού ώθησε 75-80 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
η-πανδημία-του-νέου-κορονοϊού-ώθησε-75-80-ε-749491
Parallaxi
corona
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 
Η πανδημία του νέου κορονοϊού ώθησε 75-80 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια (Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης)

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είχε συνέπεια ακόμη 75-80 εκατομμύρια άνθρωποι να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας στις αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, κατά την εκτίμηση που διατυπώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB, εδρεύει στη Μανίλα) σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσει την πρόοδο που καταγραφόταν στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης (ΣΑΑ) για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας ως το 2030.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας – με άλλα λόγια, με ποσό μικρότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα– όδευε να μειωθεί στην περιφέρεια στο 2,6% το 2020, από 5,2% το 2017, εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, όμως η υγειονομική και η συνεπακόλουθη κοινωνικοοικονομική κρίση πιθανόν αύξησε το ποσοστό που προβλεπόταν για πέρυσι κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες, κατά τις εκτιμήσεις της ADB.

Ο αριθμός αυτός όμως ενδέχεται να είναι ακόμη υψηλότερος, αναγνωρίζεται στην έκθεση, με δεδομένες τις ανισότητες σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα.

«Καθώς ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια», σύμφωνα με τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού που αφορά η έκθεση, πιο συγκεκριμένα των 46 αναπτυσσόμενων και τριών ανεπτυγμένων χωρών-μελών της ADB, μόλις η μία στις τέσσερις κατέγραψε ανάπτυξη το 2020, σημειωνεται στην έκθεση αυτή.

Καθώς τα ποσοστά της ανεργίας αυξήθηκαν, χάθηκε περί το 8% των εργασίμων ωρών, πλήττοντας ιδίως τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους απασχολούμενους στον ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία.

Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία περιέπλεξε την πρόκληση που ήταν ήδη η επίτευξη των 17 ΣΑΑ, οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί ομόφωνα το 2015 από τον ΟΗΕ. Οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι περιλάμβαναν την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων των δύο φύλων, τη διεύρυνση της πρόσβασης στην παιδεία και στην υγεία ως το 2030.

«Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είχε κάνει εντυπωσιακά βήματα, αλλά η πανδημία αποκάλυψε κοινωνικά και οικονομικά χάσματα που ενδέχεται να αποδυναμώσουν την αειφόρο ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε αυτήν», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, ο Γιασουγιούκι Σαουάντα.

Ιταλία: Επιστρέφουν οι ελεγκτές στα μέσα μεταφοράς, ως εγγύηση για την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού

Οι ελεγκτές πρόκειται να επιστρέψουν στα ιταλικά μέσα αστικών συγκοινωνιών, ως μόνιμη παρουσία, για να εγγυηθούν την αποτελεσματική τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές της επιτροπής ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση, προβλέπουν την επιστροφή του ελεγκτή σε μετρό και λεωφορεία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Mεταφορών Ενρίκο Τζοβανίνι μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Rai. «Πρόκειται για μια υπόθεση βασικής σημασίας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Η εφαρμογή του μέτρου θα ανατεθεί στις διάφορες περιφέρεις της χώρας. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο ελεγκτής, πέρα από τα εισιτήρια, θα πρέπει να εξακριβώνει ότι οι επιβάτες φορούν με σωστό τρόπο την προστατευτική μάσκα, ότι τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις και ότι η πληρότητα των λεωφορείων και των συρμών του μετρό στις ιταλικές πόλεις δεν ξεπερνά το 80%.

Μέσα στο Σεπτέμβριο, τέλος, η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται να αποφασίσει αν οι οδηγοί των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού.

Ρωσία: Καταγράφηκαν 18.833 νέα κρούσματα κορονοϊού και 794 θάνατοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 18.833 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 1.105 στην Μόσχα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 6.785.374.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 794 θάνατοι, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 177.614 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας.

Η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή από τον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα καταμέτρηση, έχει καταγράψει περίπου 315.000 θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

ΕΡΕΥΝΑ: Πέντε λόγοι που καθυστερούν το «τείχος ανοσίας»

Αυστραλία: Το αρμόδιο συμβουλευτικό ινστιτούτο υποστηρίζει τους στόχους για το άνοιγμα της κοινωνίας, παρά το ξέσπασμα των κρουσμάτων Covid-19 στο Σίδνεϊ

Η Αυστραλία θα μπορεί να προχωρήσει με τα σχέδια της για το άνοιγμα της κοινωνίας, όταν η χώρα επιτύχει επίπεδα εμβολιασμού σε ποσοστά 70% και 80%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Doherty, που είναι ο σύμβουλος της κυβέρνησης για το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμη και αν μερικές πολιτείες αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στα σύνορά τους, αν το Σίδνεϊ αποτύχει να ελέγξει το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα.

Το αναφερόμενο ινστιτούτο έχει την έδρα του στην Μελβούρνη και ανακοίνωσε ότι το ενδιαφέρον στην Αυστραλία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του αριθμού των θανάτων από την COVID-19 και στη μείωση των νοσηλειών, από τη σημερινή στρατηγική μηδενικών περιστατικών, όταν τουλάχιστον ποσοστό 70% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών εμβολιαστεί πλήρως.

«Το επίπεδο του εμβολιασμού θα διευκολύνει τη διαβίωσή μας με τον ιό, όπως κάνουμε και με άλλους ιούς, όπως αυτός της γρίπης», ανέφερε το ίδιο ινστιτούτο, σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

«Μόλις φτάσουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 70%, το άνοιγμα με δεκάδες ή εκατοντάδες ημερήσια περιστατικά σε εθνικό επίπεδο είναι πιθανό».

Κατά την τρέχουσα περίοδο, ποσοστό 30% του ενήλικου πληθυσμού της Αυστραλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό 53% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η Αυστραλία είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ένα στάδιο τεσσάρων φάσεων για την επιστροφή σε περισσότερες ελευθερίες, με μεγαλύτερα επίπεδα εμβολιασμών.

Ωστόσο, το Κουίνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία άφησαν να εννοηθεί ότι δε θα συμφωνήσουν με το σχέδιο αυτό, καθώς καταρτίστηκε όταν ο αριθμός των περιστατικών στο Σίδνεϊ ήταν κατά πολύ χαμηλότερος.

Η Αυστραλία υπέφερε λιγότερο από την πανδημία σε σύγκριση με αρκετές άλλες αναπτυγμένες χώρες, με περίπου 44.600 περιστατικά μόλυνσης και 984 θανάτους.

Ωστόσο, ένα τρίτο κύμα περιστατικών μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα έπληξε το Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, ενώ η πρωτεύουσα Καμπέρα, βρίσκεται σε λοκντάουν εδώ και εβδομάδες.

Το χειρότερο πλήγμα έχει δεχτεί το Σίδνεϊ που καταγράφει ταχεία αύξηση των νέων περιστατικών μόλυνσης, καθώς οι αξιωματούχοι της πολιτείας προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία εμβολιασμού.

«Ας επικεντρωθούμε στα ποσοστά εμβολιασμού επειδή αυτό θα είναι καθοριστικό για το πώς μπορούμε να ζήσουμε και να πάμε μπροστά», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η ίδια υποσχέθηκε περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους, αφού ο συνολικός αριθμός των εμβολιαστικών δόσεων ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια, τονίζοντας ότι η πολιτεία έχει περάσει το κρίσιμο σημείο και αλλαγές θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ποσοστό 59% των ανθρώπων στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ ποσοστό 31% έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ξεπερνώντας ελαφρά τους αριθμούς σε εθνικό επίπεδο.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 753 περιστατικά μόλυνσης, από τα 818 περιστατικά που καταγράφηκαν χθες, παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει να κινείται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Από το τελευταίο ξέσπασμα, έχουν καταγραφεί 74 θάνατοι, ενώ ο ρυθμός των θανάτων έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Η πολιτεία Βικτόρια ανέφερε σήμερα 50 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης, έναντι 71 περιστατικών που αναφέρθηκαν χθες.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συμμερίστηκε τις ανησυχίες μερικών πολιτειών από το ξέσπασμα των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ, δηλώνοντας ότι «τα λοκντάουν για πάντα» θα κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό στη χώρα.

Δεν έχει σημασία να είναι 30 περιστατικά μόλυνσης ή 800 περιστατικά, τα συμπεράσματα είναι τα ίδια και αυτό ακριβώς είπε το αρμόδιο ινστιτούτο…, μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια και χρειάζεται να το κάνουμε», δήλωσε σήμερα ο Μόρισον στο κανάλι Nine News.

Νέα Ζηλανδία: Το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα της COVID-19 εξαπλώνεται ταχύτατα καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 καθώς οι αρχές προειδοποίησαν ότι το τωρινό ξέσπασμα της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα είναι σαν να βρίσκεται απέναντί μας ένας εντελώς νέος ιός.

Η διαδρομή μηδενικών μολύνσεων της χώρας του Νότιου Ειρηνικού από τον περασμένο Φεβρουάριο τελείωσε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέα Ζηλανδίας, και μεταδόθηκε γρήγορα στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Οι αρχές κατέγραψαν 41 νέες μολύνσεις COVID-19 σήμερα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων στη χώρα να ανέλθει στις 148, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ σε συνέντευξη Τύπου. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από τις 10 Απριλίου 2020, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από τις νέες μολύνσεις, 38 καταγράφηκαν στο Όκλαντ και τρεις στο Ουέλινγκτον. Μέχρι στιγμής, οκτώ άνθρωποι που συνδέονταν με το τρέχον ξέσπασμα νοσηλεύονται, ανέφερε το υπουργείο.

«Η Δέλτα διαφέρει από την προηγούμενη εμπειρία μας. Είναι, απ΄ό,τι ξέρουμε, πολύ μολυσματική και μεταδοτική και, όπως έχουμε δει, εξαπλώνεται ταχύτατα», δήλωσε ο Μπλούμφιλντ σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ωστόσο ότι είναι καθησυχαστικό ότι οι αριθμοί δεν αυξάνονται εκθετικά και πως η πλειονότητά τους καταγράφεται ακόμη στο Όκλαντ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν μια συρροή (cluster) τουλάχιστον 58 ανθρώπων της εθνότητας Σαμόα που σχετίζονταν με τη Samoan Assembly Of God Church στο Όκλαντ.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπήρξαν δυστυχώς ρατσιστικά σχόλια εναντίον της κοινότητας αυτής.

«Ο ιός είναι το πρόβλημα, όχι οι άνθρωποι», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε κερδίσει διεθνή εύσημα για την εξάλειψη της COVID-19 στη χώρα.

Όμως το γεγονός ότι επέμεινε σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και σύντομα λοκντάουν που έχουν πλήξει την οικονομία τέθηκε σε αμφισβήτηση εν μέσω του τελευταίου λοκντάουν, το οποίο σημειώθηκε την ώρα που λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Χθες Δευτέρα η Άρντερν παρέτεινε το εθνικό λοκντάουν επιπέδου 4 έως τις 27 Αυγούστου.

Στη γειτονική Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η εξάλειψη δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄αόριστον επισημαίνοντας τη Νέα Ζηλανδία ως παράδειγμα.

«Όποια πολιτεία και περιοχή νομίζει ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να προστατεύσει τον εαυτό της από την COVID με το στέλεχος Δέλτα για πάντα, απλώς παραλογίζεται», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 9News.

«Αυτό που εννοώ είναι πως η Νέα Ζηλανδία δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Ακολουθούσαν μια στρατηγική εξάλειψης. Είναι σε λοκντάουν. Ο τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να φτάσουμε σε αυτούς τους βαθμούς (εμβολιασμού) 70% και 80%, να ανοίξουμε με ασφάλεια», είπε.

Η Κούβα θα προμηθεύσει το Βιετνάμ με ποσότητα δόσεων του Abdala, θα προχωρήσει σε μεταφορά τεχνολογίας

Η Κούβα θα προμηθεύσει το Βιετνάμ με μεγάλη ποσότητα δόσεων του Abdala, ενός από τα εμβόλια για την COVID-19 που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της νήσου της Καραϊβικής, ενώ θα προχωρήσει επίσης σε μεταφορά τεχνολογίας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας προκειμένου να μπορεί να παράγεται τοπικά πριν από το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στο Ανόι.

Μολονότι μέχρι πρόσφατα είχε καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, το Βιετνάμ δυσκολεύεται πλέον το τελευταίο διάστημα να αναχαιτίσει το σοβαρότερο κύμα που το έχει χτυπήσει. Η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει την εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης.

«Η Κούβα θα στείλει μεγάλη ποσότητα δόσεων» του Αμπντάλα στο Βιετνάμ, καθώς «και μια ομάδα για να υποστηρίξει τη μεταφορά τεχνολογίας ως τα τέλη του έτους», σημείωσε το υπουργείο Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των δόσεων.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Κούβας, το εμβόλιο Αμπντάλα, το οποίο χορηγείται σε τρεις δόσεις, διαπιστώθηκε πως έχει αποτελεσματικότητα 92,28% στην κλινική δοκιμή τρίτης φάσης, τον Ιούνιο.

Μέχρι τώρα, το Βιετνάμ έχει υπογράψει συμφωνίες για τη μεταφορά τεχνολογίας εμβολίων για την COVID-19 που βασίζονται σε ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη και αγγελιοφόρο RNA (mRNA), ενώ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Pfizer για την εγκατάσταση στη χώρα εργοστασίου που θα παράγει το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Το Ανόι έχει εξασφαλίσει πάνω από 23 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19 μέχρι στιγμής και προσμένει να παραλάβει τουλάχιστον 50 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης του Βιετνάμ, που άρχισε τον Μάρτιο, βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο: μόλις το 1,9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Όμως η έξαρση της πανδημίας, ο απολογισμός της οποίας είχε φθάσει μέχρι χθες τους 8.666 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 358.456 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, ωθεί την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σταθερά αυξητικός ο ρυθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως-Πως προχωρούν οι εμβολιασμοί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα