Συναγερμός: Σύσκεψη για αυστηρότερα μέτρα και ωράριο-Φόβοι για ΕΣΥ
Το φοβούνται οι ειδικοί, τι συζητά η κυβέρνηση
«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση – Στο τραπέζι ακόμα σκληρότερα μέτρα για να ανακοπεί η πανδημία
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φοβούμενοι τα χειρότερα καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες έχουν τραβήξει τη ανιούσα.
Το γεγονός ότι το επίπεδο συναγερμού έχει ανέβει κατακόρυφα επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας πως «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά».
Ο ίδιος περιέγραψε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», αριθμός, ωστόσο που άγγιξε τους 22 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ χθες, για πρώτη φορά από την περασμένη Άνοιξη.
Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα εντείνει και η γεωγραφική διασπορά του ιού, οδηγώντας μοιραία ολόκληρες περιοχές σε τοπικές μορφές καραντίνας. Χθες Κυριακή η χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 203 νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα, με τη διασπορά του ιού να εξαπλώνεται σε 21 περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.
Μέσα στις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν σχεδόν 500 νέα κρούσματα κορονοϊού σε τρεις μέρες και – κυρίως – 22 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Τα δύο αυτά στοιχεία ηχούν συναγερμό στην κυβέρνηση και η σημερινή τηλεδιάσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί, θεωρείται κρίσιμη για τα επόμενα βήματα και τυχόν νέα μέτρα κατά της διασποράς του ιού.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ
Ένα σενάριο που τόνιζαν οι λοιμοξιωλόγοι πως δεν θέλουν να δουν, είναι να αυξάνονται οι ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Δυστυχώς ο φόβος τους φαίνεται να επαληθεύεται προς το παρόν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται άνοδος το τελευταίο διάστημα.
Το τελευταίο 24ωρο από 14, αυξήθηκαν σε 22, γεγονός που θορύβησε αρκετά τους επιδημιολόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 13 στις 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνωμένοι ήταν 12 χθες 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
Το δεύτερο κύμα
Τα δεδομένα δείχνουν πως ένα νέο επιδημικό κύμα ήδη «ακουμπά» τη χώρα πλήττοντας κυρίως άτομα νέας ηλικίας, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που επλήγησαν από το πρώτο κύμα τον περασμένο Μάρτιο- Απρίλιο, και το κρίσιμο είναι τώρα να ανακοπεί η πορεία του. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψουν σε αυτή τη φάση το ύψος και την ένταση που θα έχει το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, ωστόσο γνωρίζουν από τι εξαρτάται η δυναμική του και συνεπώς η όποια επίπτωσή του, τι θα κρατήσει το κύμα χαμηλά και τι θα το σηκώσει ψηλά: η εφαρμογή ή μη των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.
Η χρονική συγκυρία, μεσούντος του Αυγούστου, με τον εσωτερικό τουρισμό να κορυφώνεται και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να κυριαρχούν σε όλη τη χώρα, είναι δύσκολη. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 4 ημέρες, από τις 2 ως τις 6 Αυγούστου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν, από 75 έφτασαν στα 153. Μια ακόμη απότομη αύξηση με διπλασιασμό των κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα, τις επόμενες ημέρες, είναι βέβαιο ότι βάζει τη χώρα δυνατά μέσα στο κύμα της επιδημίας.
Η τεχνογνωσία που έχει κατακτηθεί από την επιτυχή διαχείριση του πρώτου επιδημικού κύματος είναι πλεονέκτημα για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση, ωστόσο ζητούμενο και προσπάθεια όλων το τελευταίο διάστημα ήταν να κερδηθεί όσο περισσότερο χρόνος γινόταν πριν από την έλευση του δεύτερου κύματος –εκτιμούσαν ότι θα είναι το φθινόπωρο.
Πώς μετακινήθηκε ο κορωνοϊός σε άτομα νεώτερης ηλικίας
«Συνήθως ένα δεύτερο κύμα καταγράφει πιο δραματική αύξηση. Το είδαμε σε άλλες χώρες. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων δεν αξιολογείται μεμονωμένα, αλλά σε συνδυασμό με αύξηση στις σοβαρές νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Αν διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει εκθετική αύξηση. Αν έχουμε τις επόμενες ημέρες 250 κρούσματα, μετά τα 151 της περασμένης Παρασκευής, τότε είμαστε σε δυναμική δεύτερου κύματος. Αν πάλι έχουμε λιγότερα από 200 για περισσότερες ημέρες, είμαστε και πάλι σε νέο κύμα, αλλά πιο επιπεδοποιημένο» λέε στο ΘΕΜΑ ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειώνει δε πως «όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων, τόσο πιο διαχειρίσιμη είναι η πίεση στο σύστημα υγείας».
Σε αυτή την επιδημική φάση καταγράφεται μια σημαντική διαφορά σε σχέση με εκείνη της περασμένης άνοιξης σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται. «Τώρα τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα νέας ηλικίας, κάτι που έχει εξήγηση καθώς οι νέοιεκτίθενται περισσότερο ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας προφυλάσσονται περισσότερο μετά τις απώλειες που καταγράφηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα. Επειδή οι νέοι δεν εκδηλώνουν σοβαρές λοιμώξεις, όπως εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι, δεν φαίνεται το μέγεθος της επιδημίας» λέει ο κ. Παρασκευής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα ήταν κοντά στα 60 έτη. Από την σταδιακή άρση του lockdown τον περασμένο Μάιο και μετά, παρατηρείται μήνα με τον μήνα, μετατόπιση του μεγαλύτερου αριθμού των κρουσμάτων προς μικρότερες ηλικίες, σε σύγκριση με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μάλιστα, τον Αύγουστο, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 20-40 χρόνων, ενώ για παράδειγμα τον Απρίλιο εμφανίζονταν στην ηλικία των 50 ετών και άνω.
H μείωση της ηλικίας των ατόμων που μολύνονται, δημιουργεί εύκολα ντόμινο μολύνσεων καθώς οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι είναι χαλαροί σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων και την αντίληψη του κινδύνου που διατρέχουν (λιγότερο) οι ίδιοι και (περισσότερο) οι οικείοι τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης, «ο παράγοντας ‘ηλικία’φαίνεται πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν πιέζει το σύστημα υγείας, αφού οι νέοι δεν νοσούν σοβαρά στην πλειονότητά τους ούτε οδηγούνται σε διασωληνώσεις. Όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι οι νέοι αποτελούν την πιο ενεργή πηγή μετάδοσης στα νοικοκυριά, στις οικογένειες. Συνεπώς, και οι νέοι και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να προσέχουν. Οι ηλικιωμένοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι αυτοί που θα νοσήσουν πιο εύκολα, θα χρειαστούν νοσηλεία και διασωλήνωση».
Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού ήταν 14, όταν τον περασμένο Απρίλιο υπήρχαν περί τους 60-70 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Από τους 14 διασωληνωμένους, οι 8 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, οι 4 ηλικίας 40 έως 64 χρόνων και οι 2 ηλικίας 18 έως 39 χρόνων. Ωστόσο, χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 22, δηλαδή μέσα σε ένα 48ωρο σημειώθηκε αύξηση κατά 80%.
Βεβαίως, αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Όσο περισσότερο μολύνονται οι νέοι, τόσο περισσότερο θα καταγράφονται και σοβαρές νοσηλείες και στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 64 χρόνων. Ήταν άλλωστε χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Τσιόδρα την περασμένη Τρίτη, όταν αναφέρθηκε σε επικοινωνία που είχε με γιατρό μεγάλου νοσοκομείου αναφοράς ο οποίος του είπε πως νοσηλεύονταν σε αυτό τρεις άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19, ηλικίας 20, 30 και 50 χρόνων, με τον ένα εξ αυτών μάλιστα να χρειάζεται διασωλήνωση!
Η κινητικότητα του Αυγούστου λόγω των διακοπών και των σύντομων εσωτερικών μετακινήσεων, αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων, που θα αποτυπωθεί προς το τέλος του μήνα και αρχές του Σεπτεμβρίου, με μείωση κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, ιδίως στο λεκανοπέδιο, και με αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια, ιδίως στα νησιά, σε τουριστικούς προορισμούς και σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό είναι ένα ακόμη δύσκολο σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι καθώς στην περιφέρεια οι κάτοικοι είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις σύμφωνα με το Protothema.gr
Τα νέα μέτρα
Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ.), και μέτρα, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) έως τις 11 το βράδυ, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Το μέτρο ισχύει ήδη για τον Πόρο και από χθες για τον Αμπελώνα Λαρίσης. Επίσης, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα, καθώς οι συγκεκριμένες κοινωνικές εκδηλώσεις αναδεικνύονται σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού – με τις άλλες δύο (σ.σ. εστίες) να εκτιμάται πως είναι τα μπαρ και τα μέσα μεταφοράς.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται κατά την τηλεδιάσκεψη να οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΘ, καθώς εξετάζεται σοβαρά- λόγω των εξελίξεων- η αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή της με τους συνήθεις κανόνες ασφαλείας και προστασίας (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών και μάσκας κλπ.), ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ των εγκαινίων θα γινόταν με λιγότερους καλεσμένους στο «Βελλίδειο» ή σε εξωτερικό χώρο.
Τα όποια μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, καθώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί ωράριο λειτουργίας ως τις 11 το βράδυ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οριζόντια σε όλη τη χώρα απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό σε πλατείες, πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους.
Από χθες πάντως, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται οι λιτανείες και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις εκτός των χώρων λατρείας (ναοί) έως τις 31 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία εμμένει πως ειδικά για το Δεκαπενταύγουστο μπορούν να υπάρξουν εκδηλώσεις με μέτρα προστασίας (π.χ. λιτανείες με αποστάσεις).
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα, αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ σύμφωνα με το in.gr
H λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, κατά κύριο λόγο τοπικής εμβέλειας, κατά το μοντέλο του Πόρου ή των έκτακτων χθεσινών παρεμβάσεων στον Αμπελώνα της Λάρισας. Μεταξύ των παρεμβάσεων, που δρομολογούνται κατά πληροφορίες είναι επέκταση του περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας κέντρων διασκέδασης και λοιπών καταστημάτων και σε άλλες περιοχές ή και καθ όλο το μήκος και πλάτος της επικράτειας. Σε μεταγενέστερο χρόνο δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν ακόμη και περιορισμοί στην κυκλοφορία ευάλωτων ομάδων στο μοτίβο των sms του 13033, χωρίς, πάντως, να έχει τεθεί κάτι τέτοιο για την ώρα.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι επιστήμονες έχουν προβεί επανειλημμένως σε ισχυρές συστάσεις για την επέκταση της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν είναι αδύνατον να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις και μένει να φανεί κατά πόσον αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή υποχρεωτικού μέτρου.
Προβληματισμός, πάντως, εκδηλώνεται και για τις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας, εξ ου και η απαγόρευση διέλευσης συγκεκριμένες ώρες από όλα τα σημεία, πλην του Προμαχώνα, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι μιας και είναι κοινό μυστικό πως η συχνή μετακίνηση από και προς χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία ενέτεινε το πρόβλημα στην Βόρειο Ελλάδα. Τα προηγούμενα 24ωρα στο τραπέζι είχε πέσει, επίσης, και η μείωση του αριθμού των καθήμενων τα καταστήματα εστίασης από 10 σε 6 ή και 4 Εντός της ημέρας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα και η λήψη οριστικής απόφασης για την τύχη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε αναλάβει τις προηγούμενες ημέρες να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις τόσο με τους υπευθύνους της Έκθεσης, όσο και με το Βερολίνο – η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης και η Ανγκελα Μέρκελ είχε ήδη αποδεχθεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη – προκειμένου να διασωθεί έστω και ψηφιακά ένα μέρος του προγράμματος. Μέχρι χθες, πάντως, δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση ούτε για την ομιλία, ούτε και για την καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού, οι οποίες δεν αποκλείεται και να πραγματοποιηθούν τελικώς, προσαρμοσμένες, πάντως, στους περιορισμούς, που επιβάλει ο κορονοϊός σύμφωνα με το ethnos.gr
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι: τοπικά lockdown, «λουκέτα» σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, «κόφτης» στον αριθμό πελατών σε καταστήματα, περαιτέρω περιορισμοί σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ή/και απαγόρευση δεξιώσεων, καθώς και επαναφορά των SMS και άρα «μπλόκο» στις μετακινήσεις σύμφωνα με τη vradini.gr
Οι ανησυχίες για το ΕΣΥ
Οι ανησυχίες για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος του κοροναϊού, ενισχύονται από την έρευνα του ΑΠΘ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία προβλέπει για τα τέλη Σεπτεμβρίου την ημερήσια ανάγκη 210 κλινών ΜΕΘ, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί ένα «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς.
Σημειώνεται πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη να φθάσουν τις 1.200 μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες. Για την ώρα, η Ελλάδα διαθέτει 1.017 ΜΕΘ που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr
Την κρισιμότητα της περιόδου που βιώνουμε με την διαρκή καθημερινή αύξηση των νέων κρουσμάτων τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μάλιστα ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι αν ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων συνεχιστεί δεν αποκλείεται σε λίγες εβδομάδες να καταγράφονται μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα.
«Για εμάς (τους επιστήμονες) συναγερμός έχει σημάνει εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου. Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο» είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου «βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη. Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά. Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες ζητούν τα εξής: Να φοριούνται μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται αποστάσεις και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή των χεριών σημειώνοντας ότι «το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει. Τα υπόλοιπα τρία αν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψουμε το κύμα εξάπλωσης του ιού, δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό σκέψη είναι η εκτεταμένη χρήση μάσκας, ο περιορισμός των ατόμων σε κάποιο κοινωνικό γεγονός, καθώς επίσης και το μειωμένο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη διασπορά του ιού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως σημείωσε ο κύριος Σύψας.