Top

Πανελλαδικές 2020: Σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι κάτω από τη βάση

Πτώση αναμένεται στις βάσεις.

Parallaxi
πανελλαδικές-2020-σχεδόν-οι-μισοί-υποψήφ-464552
Parallaxi

Πτώση αναμένεται στις βάσεις του 2020 στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων, μιας και οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών, οι οποίοι συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια σε όλη την Ελλάδα ήταν μόλις 134.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, μόλις τρεις υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα συγκέντρωσαν πάνω από 19.500 μόρια στις Πανελλαδικές 2020. Ένας από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ένας από την Σπουδών Υγείας και ένας από την Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Μεγάλα ήταν συνεπώς τα ποσοστά αποτυχίας, αφού η προετοιμασία των νέων σε σχολεία ή φροντιστήρια ήταν περιορισμένη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 47% των υποψηφίων έγραψε φέτος «κάτω από τη βάση» στα Αρχαία Ελληνικά και 51% στην Ιστορία, με ένα βιβλίο προς μελέτη 200 σελίδων και περιορισμένη κατά πολύ την εξεταστέα ύλη του.

Ακόμη σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους από το 1ο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση και περίπου το 37% των υποψηφίων του 2ου πεδίου των θετικών σπουδών έγραψε για βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Επιπλέον, το 35,7% των υποψηφίων των επιστημών υγείας και το περίπου 50% των υποψηφίων για τις οικονομικές σπουδές του 4ου επιστημονικού πεδίου, συγκέντρωσε λιγότερες από 10.000 μονάδες.

Από τα παραπάνω, αναμένεται να υπάρξει πτώση στις ιατρικές σχολές και γενικά στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Τμήμα της ιατρικής σχολής δεν αποκλείεται να πέσει στην κλίμακα των 17.000 μορίων. Πέρυσι, η τελευταία ιατρική της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, χρειαζόταν 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της, ενώ φέτος πιθανόν να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια.

Μικρή θα είναι η πτώση των βάσεων στις νομικές σχολές, ενώ οι βάσεις θα υποχωρήσουν και για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Οι πτώσεις οφείλονται στις χαμηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι σε Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία, αλλά και στα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία αλλά και την Κοινωνιολογία.

Εμφανής θα είναι η πτώση σε σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου – Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σπουδών και των σπουδών πληροφορικής, θα υπάρξουν αυξομειώσεις των βάσεων. Ερωτηματικό υπάρχει στις βάσεις σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα Μηχανογραφικά τους Δελτία έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 20 Ιουλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα