Πανελλήνιες: Πώς υπολογίζονται τα μόρια, τι ισχύει
Διαφέρουν από σχολή σε σχολή, λόγω των συντελεστών βαρύτητας.
Σημαντικός είναι ο υπολογισμός μορίων στις Πανελλήνιες 2023. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στους υποψήφιους για την εισαγωγή στη σχολή της επιλογής τους στα Πανεπιστήμια. Έτσι, λοιπόν, όταν βγουν οι βαθμοί των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να υπολογίσει τα μόρια που συγκέντρωσε συνολικά. Μόρια που – σημειώστε – μπορεί διαφέρουν από σχολή σε σχολή, λόγω των συντελεστών βαρύτητας.
Υπολογισμός μορίων 2023 στο gov.gr
Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.
Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
Υπολογίστε τα μόρια μέσω gov.gr ΕΔΩ
Επίσης, μπορείτε να υπολογίσετε τα Μόρια 2023 πατώντας ΕΔΩ.
Οι αλλαγές στους συντελεστές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το 2023 έχουμε 127 τμήματα που επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή 1,2. Πρόκειται για το 28,09% των τμημάτων. Οι συντελεστές ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το Υπουργείο Παιδείας οι Συντελεστές για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα ισχύσουν στις Πανελλήνιες 2023. Κάθε χρόνο τα τμήματα έχουν δικαίωμα να αλλάζουν τους συντελεστές βαρύτητας από 0,8 έως 1,2 για τα τμήματα.
Συντελεστής 0,8 σημαίνει ότι πρέπει ένας υποψήφιος να γράψει το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας, για να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει το τμήμα στο μηχανογραφικό του δελτίο. Συντελεστής 1,2 σημαίνει ότι ο υποψήφιος πρέπει να γράψει το 120% του μέσου όρου.
Οι συντελεστές για τις Πανελλήνιες 2023:
Πανελλήνιες 2023 – Τι ισχύει για τους συντελεστές βαρύτητας
Για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση οι συντελεστές βαρύτητας για καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ) έχουν καθοριστεί με αποφάσεις και καλό θα ήταν οι μαθητές να τις γνωρίζουν.
Αν ο υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Ομάδας Προσανατολισμού ή Γενικής Παιδείας που επέλεξε να εξετασθεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που είχε δηλώσει.
Η υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης , που έχει κάνει κάθε υποψήφιος είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.
Αν ο υποψήφιος παρότι υπέβαλε Αίτηση-Δήλωση, μετανιώσει και δεν συμμετάσχει τελικά στις εξετάσεις, δεν θα μπει στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το ίδιο έτος. Ωστόσο, αυτός ο υποψήφιος θα μπορεί οποιοδήποτε επόμενο έτος να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις.
πηγή ieidiseis