Πανεπιστήμιο Οξφόρδης – Κορονοϊός: Μέτρα τέλος, ο ιός αποδυναμώνεται

«Θα είναι σαν τη γρίπη», υποστηρίζει ο καθηγητής Τζον Μπέλ

Parallaxi
πανεπιστήμιο-οξφόρδης-κορονοϊός-μέ-912314
Parallaxi

Σε νέα φάση έχει μπει η μάχη της ανθρωπότητας με τον κορονοϊό και τη νόσο covid-19 που αυτός προκαλεί. Από την αρχική παγωμάρα και τον φόβο που συνόδευε κάτι το άγνωστο, η παγκόσμια κοινότητα εισέρχεται σε μία νέα φάση, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό.

Ο σερ Τζον Μπελ (Sir John Bell) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προχωρά όμως ένα βήμα παρακάτω εξηγώντας πως ουσιαστικά ο κορονοϊός που τόσα περιοριστικά μέτρα έφερε «δεν υπάρχει πια». Ουσιαστικά ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά πως ο κορονοϊός έχει αποδυναμωθεί δραστικά κάτι που οφείλεται ως ένα βαθμό και στον εμβολιασμό.

Ο κορονοϊός «δεν υπάρχει πια»

Ο κορονοϊός που ανάγκασε πολλές χώρες παγκοσμίως να μπουν σε ένα κύκλο περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων «δεν υπάρχει πια». Αυτό υποστηρίζει υποστηρίζει πρώην κυβερνητικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο σερ Τζον Μπελ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος υπηρέτησε υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού, δήλωσε ότι ο ιός έχει αλλάξει ριζικά από το 2020.

Η Βρετανία αναγκάστηκε να προφυλαχθεί από τον ιό πριν εμφανιστούν τα εμβόλια, προκειμένου να σωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από το θάνατο και να μην κατακλυστεί το NHS (σ.τ.μ Σύστημα Υγείας).

«Εκείνη η ασθένεια που όλοι φοβόμασταν στις πρώτες εμφανίσεις της νόσου το 2020, που ήταν εκείνη η τρομερή πνευμονία που έβαζε τους ανθρώπους στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αυτή η ασθένεια ουσιαστικά δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο Τζον Μπελ .

Ο Τζον Μπελ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του κορονοϊού αυτόν τον χειμώνα στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 και φυσικά όσα είπε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Θα είναι σαν τη γρίπη»

Σημείωσε πως παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει και να αρρωσταίνει τους ανθρώπους, η ευρεία ανοσία στην κοινότητα έχει αμβλύνει την ικανότητα του κορονοϊού να προκαλέσει κοινωνική καταστροφή.

«Οι άνθρωποι θα αισθάνονται λίγο άρρωστοι θα είναι λίγο σαν τη γρίπη και ίσως χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι στο κρεβάτι και δεν θα αισθάνεστε τόσο καλά», είπε.

«Αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από το αν τα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν από τον φετινό χειμώνα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

«Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο θα υποφέρεις από αυτή την ασθένεια και θα οδηγήσει σε νοσηλείες, το σύνδρομο που σε βάζει στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σπάνιο, αλλά θα έχεις ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και θα νοσηλευτούν», είπε.

«Νομίζω ότι το εμβόλιο είναι ένας καλός τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος, που δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά μειώνει τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Εξομαλύνεται η κατάσταση στην Αγγλία

Τα σχόλια του σερ Τζον Μπελ έρχονται εν μέσω ενδείξεων ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση έχει ήδη εξομαλυνθεί στην Αγγλία, παρά τις ζοφερές εκκλήσεις για επιστροφή των μασκών προστασίας.

Αναλυτές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) εκτιμούν ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα, δηλαδή 1 στους 30, είχαν μολυνθεί οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός αυτός, που βασίζεται σε τυχαίες εξετάσεις χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα, ήταν αυξημένος κατά 12% μέσα σε μια εβδομάδα.

Ωστόσο, η ταχύτητα της αύξησης έχει επιβραδυνθεί δραστικά και οι εισαγωγές του ιού στο NHS έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) χαιρέτισε τα στοιχεία ως «ενθαρρυντικά» που δείχνουν ότι η τάση έχει ήδη αντιστραφεί.

Η κάμψη οφείλεται και στην αναμνηστική δόση

Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η κάμψη μπορεί να οφείλεται στα «οφέλη από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έλαβαν τη φθινοπωρινή αναμνηστική δόση για τον κορονοϊό». Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Παρά το γεγονός ότι το κορονοϊός φαίνεται να εξομαλύνεται, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύμα γρίπης έχει αρχίσει, με τους ειδικούς να φοβούνται ότι μια “διπλή επιδημία” – η αναζωπύρωση του ιού σε συνδυασμό με την covid-19- θα μπορούσε να παραλύσει τις υπηρεσίες υγείας αυτό το χειμώνα.

Ο καθηγητής σερ Τζον πρόσθεσε τη φωνή του σε άλλους ειδικούς που καλούν τους Βρετανούς να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, προειδοποιώντας για μια κακή περίοδο γρίπης.

«Οι Αυστραλοί είχαν μια πολύ κακή περίοδο γρίπης», είπε.

Η χειμερινή περίοδος γρίπης της Αυστραλίας, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βρετανικού καλοκαιριού, χρησιμοποιείται από τις υγειονομικές αρχές ένδειξη για το τι θα επιφυλάσσει ο ιός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία στοιχεία για την Αγγλία δείχνουν ότι ένας στους 24 ανθρώπους (4,1%) με αναπνευστικά συμπτώματα βρέθηκε θετικός στη γρίπη, με βάση δείγματα που ελήφθησαν από περίπου 15.000 άτομα που υπέφεραν από βήχα, ρινική καταρροή και δύσπνοια την εβδομάδα έως τις 16 Οκτωβρίου.

Τα κρούσματα γρίπης ήταν υψηλότερα μεταξύ των ηλικιών 5 έως 14 ετών, με ένα στα πέντε άτομα (10,8%) με συμπτώματα να είναι θετικό για γρίπη, και ακολουθούν οι ηλικίες 15 έως 44 ετών (8,1%).

Οι υπεύθυνοι υγείας ανέφεραν επίσης αύξηση των ατόμων με γριπώδη νόσο που κλείνουν ραντεβού με τον παθολόγο.

Επίσης, σημειώθηκε άλμα στις εισαγωγές για γρίπη στα νοσοκομεία, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών τόσο στους απλούς θαλάμους όσο και στην εντατική θεραπεία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα