Top

Πάνω από 120 νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι στις πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη

Εικόνες τεράστιας καταστροφής και θλίψης - Μεγάλα προβλήματα

Parallaxi
πάνω-από-120-νεκροί-και-εκατοντάδες-αγνο-788101
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Οι διασώστες αγωνίζονται για να βρουν επιζώντες από τις πλημμύρες που έχουν πλήξει τη Δυτική Ευρώπη και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, σκοτώνοντας περισσότερους από 120 ανθρώπους.

Εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται σύμφωνα με το BBC μετά από ρεκόρ βροχών που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία – όπου ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε εθνική καταστροφή σε μια νότια επαρχία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κατηγορήσει για τον ακραίο καιρό την κλιματική αλλαγή, ενώ οι ειδικοί λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά πιο πιθανές τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2C από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής.

Στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 100, ο Πρόεδρος Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμεϊρ είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» από την καταστροφή κατά την επίσκεψη του σε μια πληγείσα από το νερό περιοχή.

“Ολόκληρα τα μέρη σημαδεύονται από την καταστροφή”, δήλωσε ο κ. Στάινμεϊρ σε συνέντευξη τύπου. “Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει ό, τι έχουν χτίσει όλη τους τη ζωή.”

Το γειτονικό Βέλγιο πληρώνει επίσης βαρύ τίμημα, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και ισάριθμους αγνοούμενους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της κυβέρνησης, που αναθεώρησε προς τα κάτω τον προηγούμενο. «Ενδέχεται αυτές οι πλημμύρες να είναι οι πιο καταστροφικές που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Οι φόβοι αυξάνονται για τους αγνοούμενους

Οι ομάδες διάσωσης στη Γερμανία παρεμποδίστηκαν από τις δύσκολες συνθήκες την Παρασκευή, αφήνοντας τους συγγενείς των αγνοουμένων να περιμένουν με αγωνία για νέα.

Τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν κατεστραμμένα, οι δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές και περισσότερα από 100.000 σπίτια ήταν χωρίς ρεύμα.

Τα κράτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Σάαρλαντ έχουν πληγεί περισσότερο από τις βροχοπτώσεις.

Στην περιοχή Αρβάιλερ στην περιοχή Ρηνανία-Παλατινάτο, αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 1.300 άνθρωποι αγνοούταν την Παρασκευή – αλλά πρόσθεσαν ότι ο αριθμός «μειώνεται κάθε ώρα». Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι τα αυτοκίνητα είχαν παρασυρθεί και τα σπίτια γκρεμίστηκαν σε σκηνές που έμοιαζαν με “ζώνη πολέμου”.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αρχές φοβούνται ότι το εύρος της τραγωδίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως.

Γερμανία / BBC

Ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ

«Είναι μια καταστροφή άνευ προηγουμένου», σχολίασε ο Γκερτ Λάντσμπεργκ, ο γενικός διευθυντής της γερμανικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων. «Αν κρίνουμε από τις ζημιές, μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ», εκτίμησε.

Στο Βέλγιο, πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη και 21.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο στρατός κινητοποιήθηκε στις τέσσερις από τις δέκα επαρχίες της χώρας και συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Η κατάσταση ενδέχεται επίσης να επιδεινωθεί στην Ελβετία, όπου υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσουν πολλές λίμνες και ποτάμια.

Στη νότια Ολλανδία, ποτάμια νερού κατέκλυσαν τους δρόμους, οχήματα παρασύρθηκαν και χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, όμως οι υλικές ζημιές είναι μικρότερες, σε σύγκριση με τον τραγικό απολογισμό των γειτονικών χωρών.

Στη γραφική πόλη Φάλκενμπουργκ, οι κάτοικοι αντλούν τα νερά από σπίτια και υπόγεια, ενώ ο στρατός ανέλαβε να κατασκευάσει μια πρόχειρη γέφυρα, για να αντικαταστήσει εκείνη που κατέρρευσε λόγω της πλημμύρας. Περίπου 50 χιλιόμετρα βορειότερα, στο Ρόερμοντ, τα τροχόσπιτα κολυμπούν σε μια λίμνη, σε ένα κάμπινγκ.

Οι Ολλανδοί «είναι πιο συνηθισμένοι» σε τέτοιου είδους καταστάσεις, σε σύγκριση με τους γείτονές τους, σχολίασε ο Σταν φαν ντερ Λεβ, ένας 58χρονος κάτοικος της περιοχής, αλλά κάποιες φορές τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη δύναμη της φύσης. «Είχαμε επίσης περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε. Στη Γερμανία και το Βέλγιο, έγινε τόσο απότομα που απλώς δεν είχαν τον χρόνο για να κάνουν το παραμικρό», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ υποσχέθηκε βοήθεια στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία για τη βούληση της πολιτείας να τους στηρίξει την επόμενη μέρα της καταστροφής.

«Μπορώ να πω στους ανθρώπους: Δεν θα σας αφήσουμε μόνους σε αυτές τις δύσκολες, τρομερές στιγμές. Θα βοηθήσουμε και στην ανοικοδόμηση» τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πρωθυπουργούς της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ρηνανίας – Παλατινάτου όσο και με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατά την απουσία της στο εξωτερικό εκτελεί χρέη αρχηγού της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα