Πάνω από 40 εκατομμύρια παιδιά ξεριζωμένα σε όλο τον κόσμο
Περισσότερα παιδιά από οποτεδήποτε άλλοτε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Περισσότερα παιδιά από οποτεδήποτε άλλοτε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ξεριζωθεί για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, βίαια επεισόδια και άλλες κρίσεις στα τέλη του 2021.
Όπως υπογραμμίζει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιεί σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) από τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, κάπου 36,5 εκατομμύρια ανήλικα ήταν αναγκασμένα να ζουν μακριά από το σπίτι τους στα τέλη της περασμένης χρονιάς, 2,2 εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι το 2020.
Πιο συγκεκριμένα, 13,7 εκατ. ήταν προσφυγόπουλα ή εκκρεμούσε να τους δοθεί άσυλο και 22,8 εκατ. ήταν εσωτερικά εκτοπισμένα, εξηγείται στην ανακοίνωση.
Το θλιβερό ρεκόρ οφείλεται ιδίως στις ένοπλες συρράξεις, όπως αυτές στο Αφγανιστάν και στην Υεμένη, τονίζει η UNICEF, ενώ άλλα 7,3 εκατ. παιδιά έμειναν άστεγα πέρυσι εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
Η UNICEF καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών, ειδικά των ανηλίκων.
Καθώς οι αριθμοί αυτοί ανάγονται στα τέλη της περασμένης χρονιάς, δεν συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά από την Ουκρανία που έμειναν άστεγα ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας.
Υπολογίζονται ότι 2 εκατ. παιδιά μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και άλλα 3 εκατ. εκτοπίστηκαν μέσα στη χώρα τους αφότου άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, την 24η Φεβρουαρίου.
Παιδιά εκτοπίζονται εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, ή οι πλημμύρες στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές, στη Νότια Αφρική.
Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που έχουν ξεριζωθεί ζουν στην υποσαχάρια Αφρική (3,9 εκατ., το 36%), το ένα τέταρτο στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία (2,6 εκατ., το 25%) και πάνω από το ένα στα δέκα (1,4 εκατ., το 13%) στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της UNICEF.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών τα οποία ζουν στην προσφυγιά πηγαίνουν σχολείο, όμως το ίδιο ισχύει μόλις για το ένα τρίτο των εφήβων, τονίζει.