Πάνω από 43.080.500 τα κρούσματα παγκοσμίως- Στους 1.155.301 οι νεκροί

Ο απολογισμός της πανδημίας.

Parallaxi
πάνω-από-43-080-500-τα-κρούσματα-παγκοσμίως-στ-650804
Parallaxi

corona

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.155.301 θανάτους στον κόσμο από την στιγμή που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα έκανε λόγο για την εμφάνιση της νόσου Covid-19 στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019.

Περισσότερα από 43.080.500 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί παγκοσμίως από την έναρξη της επιδημίας. Τουλάχιστον 29.194.100 ασθενείς της Covid-19 έχουν αναρρώσει.

ios

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί παρά μέρος του πραγματικού αριθμού των περιστατικών. Ορισμένες χώρες δεν πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ παρά στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα τα τεστ για την ιχνηλάτηση και πολλές φτωχές χώρες δεν διαθέτουν παρά περιορισμένες διαγνωστικές δυνατότητες.

Μόνο κατά την χθεσινή ημέρα, καταγράφηκαν 4.313 νέοι θάνατοι και 408.969 νέα κρούσματα στον κόσμο. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς τους είναι η Ινδία, με 480 νεκρούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 461 νεκρούς και το Ιράν με 337.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και σε αριθμό θανάτων, με 225.239 θανάτους για 8.636.995 κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Τουλάχιστον 3.422.878 θεωρείται ότι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 157.134 νεκρούς και 5.394.128 κρούσματα, η Ινδία με 119.014 νεκρούς και 7.909.959 , το Μεξικό με 88.924 νεκρούς και 891.160 κρούσματα και το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.896 και 873.800 κρούσματα.

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί σκληρά από την επιδημία, το Περού, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του , με 104 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ακολουθεί το Βέλγιο με 93, η Ισπανία με 74 και η Βολιβία με 74.

Η Κίνα, χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, έχει καταμετρήσει, επισήμως, 85.810 κρούσματα (20 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο) , 4.634 θανάτους (0 το τελευταίο 24ωρο) και 80.911 ιαθέντα περιστατικά.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είχαν μέχρι σήμερα καταγράψει 391.941 θανάτους επί 10.943.182 κρουσμάτων, η Ευρώπη 262.837 θανάτους επί 8.876.668 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 235.185 επί 8.853.039 κρουσμάτων, η Ασία 166.317 θανάτους επί 10.212.958 κρουσμάτων, η Μέση Ανατολή 56.752 επί 2.441.985 κρουσμάτων , η Αφρική 41.257 θανάτους επί 1.718.636 κρουσμάτων και η Ωκεανία 1.012 θανάτους επί 34.038 κρουσμάτων.

Ο απολογισμός πραγματοποιήθηκε από το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων εθνικών αρχών και τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Γαλλία μπορεί να ανέρχεται σε 100.000

Η Γαλλία μπορεί να έχει 100.000 νέα κρούσματα κορονοϊού την ημέρα –δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία στη χώρα–, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό RTL ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία της COVID-19.

“Υπάρχουν μάλλον περισσότερα από 50.000 κρούσματα την ημέρα. Υπολογίζουμε στην επιστημονική επιτροπή ότι βρισκόμαστε περισσότερο στο πεδίο των 100.000 κρουσμάτων ημερησίως”, σημείωσε ο Ντελφρεσί.

Η Γαλλία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε έναν αριθμό ρεκόρ 52.010 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή, το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ ένα δεύτερο κύμα της COVID-19 πλήττει την Ευρώπη.

Με τα νέα αυτά κρούσματα ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 1.138.507 στη Γαλλία, η οποία προηγείται πλέον της Αργεντινής και της Ισπανίας και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων νέου κορονοϊού, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Γαλλία-κορονοϊός: Πραγματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση της επιβολής νέας καραντίνας

Η προοπτική της επιβολής μιας νέας καραντίνας στη Γαλλία λαμβάνει πλέον πραγματικές διαστάσεις όσον αφορά τις προσπάθειες για την αναχαίτιση ενός δεύτερου “βάναυσου” κύματος της επιδημίας της COVID-19, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη “πιο ισχυρό από το πρώτο”, σύμφωνα με τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση.

“Είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αλλά ακόμη κι εμείς έχουμε εκπλαγεί από τη βαναυσότητα αυτού που συμβαίνει εδώ και 10 μέρες”, σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL.

“Το δεύτερο κύμα θα είναι μάλλον πιο ισχυρό από το πρώτο” και “πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει”, πρόσθεσε ο Ντελφρεσί, κάνοντας λόγο για μια “δύσκολη, έως και κρίσιμη κατάσταση”.

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε χθες, Κυριακή, στη Γαλλία, όπου το προηγούμενο 24ωρο διαγνώσθηκαν 52.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ο πραγματικός τους αριθμός μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε “περίπου 100.000 την ημέρα”, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει, πρόσθεσε, να αυξάνεται, ενώ ξεπερνάει τους 2.500 για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Ο Ντελφρεσί θεωρεί πιθανές “δύο υποθέσεις” για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο αυτό κύμα.

Η πρώτη είναι “να πάμε προς μια πιο μαζική απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο ως προς τις ώρες που θα ισχύει όσο και ως προς την έκτασή της, σε επίπεδο εθνικής επικράτειας, η οποία θα μπορεί να ισχύει για το σαββατοκύριακο”. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, στη συνέχεια μπορεί να εξεταστεί η επιβολή καραντίνας.

Η δεύτερη υπόθεση είναι “να πάμε απευθείας σε μια καραντίνα, λιγότερο σκληρή από εκείνη του Μαρτίου”, η οποία “θα επιτρέπει ίσως την διατήρηση μιας σχολικής δραστηριότητας και ενός αριθμού οικονομικών δραστηριοτήτων”, με αυξημένη προσφυγή στην τηλεργασία.

Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία την άνοιξη, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, στη χώρα αυτή επιβλήθηκε γενική καραντίνα σε όλον τον πληθυσμό για δύο μήνες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γαλλία από την COVID-19 ανέρχεται σήμερα σε 34.761.

Από τα μέσα του Οκτωβρίου, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας. Αυτό το σαββατοκύριακο επεκτάθηκε και αφορά πλέον 46 εκατομμύρια Γάλλους ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

“Μια νέα καραντίνα μοιάζει κάτι το εύλογο, έγινε στο Ισραήλ, στην Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία”, δήλωσε παράλληλα ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

“Αν ξανακλείσουμε τελείως, όπως κάναμε τον Μάρτιο, δεν διακινδυνεύουμε ένα -10% ύφεσης, αλλά μια κατάρρευση της οικονομίας”, προειδοποίησε ωστόσο ο πρόεδρος της ένωσης Γάλλων εργοδοτών Medef Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ.

Κατά το πρώτο κύμα, ασθενείς από περιοχές που είχαν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την COVID-19 μεταφέρονταν σε άλλες που είχαν πληγεί λιγότερο, ώστε να μειωθεί λίγο η πίεση που ασκείτο στις πρώτες. Ωστόσο πλέον είναι πιο περίπλοκο να γίνουν οι μεταφορές αυτές, καθώς τώρα το δεύτερο κύμα πλήττει όλη την επικράτεια, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ελβετία-κορονοϊός: Πάνω από 17.000 τα νέα κρούσματα το σαββατοκύριακο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε το σαββατοκύριακο κατά 7.440, όπως προκύπτει σήμερα από τα στοιχεία των ελβετικών υγειονομικών αρχών και η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη νέα περιοριστικά μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων στην Ελβετία και στο μικρό, γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανήλθε σε 121.093 και των νεκρών αυξήθηκε κατά 37 και έφθασε στους 1.914.

“Αυτό που προετοιμάζουμε τώρα πιθανόν να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Δεν παίρνουμε αποφάσεις την Τετάρτη για την Παρασκευή, λαμβάνουμε αποφάσεις για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Λωζάνη ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ.

Αυστρία: Ένα δεύτερο lockdown θα ήταν για τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς οριακό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού

Όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά μόλυνσης στην Αυστρία, τόσο πιο περιοριστικά μέτρα απαιτούνται και το οριακό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι ένα δεύτερο lockdown, όπως επισήμανε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από το μεσημέρι στη Βιέννη, με την ευκαιρία της σημερινής Εθνικής Επετείου της χώρας.

Εάν οι λοιμώξεις του νέου κορονοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων προτίθεται να αντιδράσει με πιο περιοριστικά μέτρα, καθώς, όπως τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, πρέπει να αποφευχθεί μία υπερφόρτωση των μονάδων εντατικής θεραπείας και “το οριακό μέτρο είναι ένα δεύτερο lockdown”.

” Έχουμε μία μαζικά αυξανόμενη, εκθετική ανάπτυξη, είναι μία ακραία πρόκληση, και ακόμη και για όσους δεν θέλουν να το πιστέψουν, η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή”, επισήμανε,

Ο ίδιος προσέθεσε ότι εμπιστεύεται την σχετική εκτίμηση της ιολόγου Ελίζαμπετ Πούχαμερ-Στεκλ, η οποία είναι σύμβουλος της Καγκελαρίας και χθες προειδοποίησε τα μέλη της Ομάδας Δράσης του αυστριακού υπουργείου Υγείας για “μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού”.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, εάν αυτό δεν επιβραδυνθεί, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, καθώς “καμία χώρα στον κόσμο, ούτε καν η Δημοκρατία της Αυστρίας, δεν θα επιτρέψει να υπερφορτωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι άνθρωποι να μην μπορούν πλέον να θεραπεύονται”.

Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Εθνική Επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα – έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσης της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – ανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε το Συνταγματικό Νόμο για τη Διαρκή Ουδετερότητα της Αυστρίας.

Covid-19-Ολλανδία: 10.343 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο

Η Ολλανδία κατέγραψε 10.343 νέα κρούσματα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας έτσι νέο ημερήσιο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας έχει πλέον ξεπεράσει τις 300.000.

Κροατία και Σλοβενία ενισχύουν τα μέτρα

Η Κροατία επέβαλε αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα, αφού το σαββατοκύριακο ξεπέρασε τα 2.000 νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώνονται σε μία ημέρα, υιοθετώντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και συστήνοντας την εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατό.

Επίσης από αυτήν την εβδομάδα η Σλοβενία, η γειτονική της στα βορειοδυτικά χώρα, θα επιτρέπει στους πολίτες της να εγκαταλείπουν την περιοχή του δήμου τους μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την καταγραφή 1.675 νέων κρουσμάτων κορονοϊού χθες Κυριακή.

Η Κροατία, η χώρα με τους περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 828 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία μειώθηκαν από τον αριθμό ρεκόρ των 2.421 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή. Συνήθως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται μειώνεται τη Δευτέρα, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Από αυτήν την εβδομάδα οι Κροάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι δυνατό να διατηρήσουν την απαραίτητη φυσική απόσταση από τους άλλους.

Οι μετέχοντες στις δημόσιες συναθροίσεις περιορίζονται σε όχι περισσότερους από 50, ενώ 30 άνθρωποι το πλείστον επιτρέπεται να παρίστανται σε γάμους ή κηδείες. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να μετέχουν έως 15 άνθρωποι.

Οι εταιρείες παράλληλα εκλήθησαν να οργανώσουν την εργασία από το σπίτι, όπου αυτή είναι δυνατή.

Έξαρση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού αντιμετώπισε την περασμένη εβδομάδα και η έτερη γειτονική χώρα της Κροατίας, η Βοσνία, στην οποία τα ενεργά κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν σχεδόν 60% και έφτασαν τα 13.348 χθες Κυριακή.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει στα σχολεία να αρχίσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Η Βουλγαρία, όπως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζει μια οξεία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της σχεδόν να διπλασιάζεται σε 37.889 από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Θετικός στον νέο κορονοϊό βρέθηκε χθες Κυριακή ότι είναι και ο πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ.

Το υπουργείο Παιδείας σημείωσε ότι οι διευθυντές των σχολείων που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως η πρωτεύουσα Σόφια, μπορούν να επιλέξουν να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως αν δουν να αυξάνεται ο αριθμός των απουσιών είτε λόγω εμφάνισης κρουσμάτων είτε λόγω καραντίνας.

Το υπουργείο συνέστησε η αλλαγή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση να αφορά πρωτίστως τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τα δημοτικά θα πρέπει να γίνεται μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Η Βουλγαρία έχει καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και έχει συστήσει στους πολίτες της να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας για να αποτραπεί μια υπερφόρτωση του συστήματος υγείας εν μέσω μιας ραγδαίας αύξησης των λοιμώξεων μεταξύ του ιατρικού προσωπικού.

Χθες η Σόφια, όπως και κάποιες άλλες πόλεις της χώρας, έκλεισαν τα νυχτερινά κλαμπ για δύο εβδομάδες, ενώ τα νοσοκομεία σταμάτησαν τις εγχειρήσεις που δεν επείγουν ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών για τους ασθενείς με COVID-19.

Ρωσία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και 219 θάνατοι

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρωσία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ με 17.347 μολύνσεις, περιλαμβανομένων 5.224 στην Μόσχα.

Με τα κρούσματα αυτά ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.531.224.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 219 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από covid-19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την νόσο σε 26.269.

Ιράν: Κάθε πέντε λεπτά σημειώνεται και ένας θάνατος από COVID-19. “Στο κόκκινο” βρίσκονται τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία σε πολλές επαρχίες του Ιράν τείνουν να μην έχουν πλέον την δυνατότητα να αναλάβουν ασθενείς με COVID-19, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, με τη νόσο να σκοτώνει πλέον περίπου 300 ανθρώπους ημερησίως ή έναν κάθε πέντε λεπτά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/  ΕΚ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα