Πάνω από μισό εκ. άνθρωποι μολύνθηκαν σε μια μέρα
Μετά από ένα «καταστροφικό» 2020, οι αερομεταφορείς στο έλεος των παραλλαγών του ιού
H εικόνα της πανδημίας στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Μετά από ένα «καταστροφικό» 2020, οι αερομεταφορείς στο έλεος των παραλλαγών του ιού
Χωρίς ακόμη να έχουν συνέλθει από την απώλεια των 2/3 της επιβατικής τους κίνησης το 2020, λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι αεροπορικές εταιρείες αντικρίζουν το 2021 με ανησυχία, με τις νέες παραλλαγές του ιού να οδηγούν σε κλείσιμο των συνόρων, μειώνοντας ενδεχομένως τις ελπίδες για μια ταχεία ανάκαμψη του κλάδου.
«Το περασμένο έτος ήταν μια καταστροφή, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε. Όποια και αν ήταν η ανάκαμψη στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη θερινή περίοδο, σταμάτησε το φθινόπωρο και η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά» στο τέλος του έτους, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.
Η μείωση της αεροπορικής κίνησης κατά 66%, υπολογιζόμενη σε επιβατοχιλιόμετρα, αντιπροσωπεύει το «μεγαλύτερο σοκ που έχει βιώσει ποτέ η αεροπορική βιομηχανία», τόνισε ο Μπράιαν Πιες, επικεφαλής οικονομολόγος της IATA, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.
Με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, οι εσωτερικές πτήσεις κατέγραψαν ηπιότερη πτώση (-48,8%) συγκριτικά με τις διεθνείς (-75,6%).
Η κίνηση μειώθηκε τον Απρίλιο στο 5% του φυσιολογικού της επιπέδου, προτού ανακάμψει ξανά το καλοκαίρι και στη συνέχεια ξαναπέσει με την έλευση των νέων κυμάτων μολύνσεων. Τον Δεκέμβριο, η πτώση της κίνησης σε διάστημα ενός έτους ήταν ακόμη στο 70%.
Η IATA, η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης για το 2021 «επισκιάζονται» από την εμφάνιση νέων παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να αναθεωρεί επίσημα προς κάτω τις προβλέψεις της για το έτος.
Αναμένει επίσημα ότι η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί κατά 50% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την επίτευξη μόλις της μισής επιβατικής κίνησης του 2019.
Ανάκαμψη «πολλαπλών ταχυτήτων»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ένωσης, Πιρς μίλησε επίσης για τον «κίνδυνο ενός ακόμη λιγότερο αισιόδοξου σεναρίου», εάν οι παραλλαγές του ιού οδηγήσουν τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τους περιορισμούς ή να θεσπίσουν νέους: μια ανάκαμψη μόλις 13% το 2021, κάτι που δεν θα επιτρέψει να φτάσει στο 38% της επιβατικής κίνησης του 2019.
«Η αισιοδοξία για μια ταχεία και ομαλή ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο, που γεννήθηκε από την άφιξη των εμβολίων, εξανεμίστηκε από τα νέα κύματα μολύνσεων και τις νέες παραλλαγές» του ιού, είπε ο ντε Ζινιάκ.
«Οι επιβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ταχέως μεταβαλλόμενη και ασυντόνιστη σειρά περιορισμών σε παγκόσμια κλίμακα», συνέχισε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τη βιομηχανία για τη θέσπιση κοινών κριτηρίων, με σκοπό να διευκολυνθεί η επαναφορά του κλάδου μόλις περιοριστεί η απειλή του ιού.
Ο Πιρς εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάθεση του εμβολίου θα προωθήσει την επαναφορά της ζήτησης έως το τέλος του έτους. Αλλά αυτό θα γίνει «με διαφορετικές ταχύτητες», δεδομένου του πολύ διαφορετικού ρυθμού εμβολιασμών σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, προειδοποίησε.
Οι φόβοι της ΙΑΤΑ απηχούν εκείνους που διατυπώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, που υπολόγισε τη μείωση της επιβατικής κίνησης στο 60% το 2020 και σκιαγράφησε μια ζοφερή βραχυπρόθεσμη προοπτική.
Μοναδική αχτίδα φωτός για τον κλάδο το 2020, οι μεταφορές εμπορευμάτων που διατηρήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από αυτά των της επιβατικής κίνησης. Η πτώση στην μεταφορά εμπορευμάτων, που μετριέται σε τόνους ανά χιλιόμετρο, περιορίστηκε στο 10,6% σε σύγκριση με το 2019 σύμφωνα με την IATA. Ωστόσο, αυτή ήταν η χειρότερη μείωση από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 1990.
Το σοκ του Covid-19 είχε άμεσες συνέπειες στην οικονομική κατάσταση των αεροπορικών εταιρειών με σωρευτικές απώλειες 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τον ICAO.
Στις ΗΠΑ, η Delta Air Lines απώλεσε 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ανταγωνίστριές της, American Airlines και United, αντίστοιχα 8,9 και 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Γαλλία, αναλύσεις που καταρτίστηκαν από την Factset αναμένουν ότι ο όμιλος Air France-KLM, που έλαβε οικονομική βοήθεια από τη γαλλική και την ολλανδική κυβέρνηση, θα υποστεί καθαρές απώλειες άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020.
Eμβολιασμοί ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ο αριθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19, διεθνώς, ξεπέρασε το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου σε όλο τον κόσμο, ένα ορόσημο το οποίο δείχνει την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά της πανδημίας, παρά τις όποιες ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 ή τις καθυστερήσεις σε σχέση με την αναμενόμενη παράδοση ορισμένων εμβολίων.
Οι δόσεις που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως έως την Τετάρτη, είχαν φθάσει τα 105 εκατομμύρια περίπου, έναντι 103,5 εκατομμυρίων διαγνωσμένων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται, η αύξηση των κρουσμάτων επιβραδύνεται. Από την άλλη, αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνα που επαληθεύονται μέσω των διαγνωστικών τεστ.
Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων με αργότερο ρυθμό στα συνεχιζόμενα λοκντάουν και γενικότερα στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και -σε ορισμένα μέρη τουλάχιστον- στην αυξανόμενη φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων κορυφώθηκε παγκοσμίως στις αρχές Ιανουαρίου φέτος και έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα που είχε στο τέλος Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ, που έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού διεθνώς, είναι και το πρώτο όπου ήδη εμφανίζονται ενδείξεις πως τα εμβόλια άρχισαν να μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού. Κάτι ανάλογο ελπίζεται ότι θα παρατηρηθεί στις ευρωπαϊκές και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όταν και αυτές εμβολιάσουν μεγάλο μέρος των πολιτών τους μέσα στους επόμενους μήνες. Εκπρόσωπος της γερμανικής BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε αισιόδοξος ότι «στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιαστεί στον βιομηχανικό κόσμο όποιος θέλει να εμβολιαστεί».
Όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι μέχρι στιγμής τα προϊόντα τους συνεχίζουν να «δουλεύουν», αν και ίσως λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής. Πάντως διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα, αν καταστεί αναγκαίο.
Παραμένει ασαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Οι έως τώρα επιβεβαιωμένες παραγγελίες εμβολίων Covid-19 εκτιμώνται σε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δόσεις και από αυτές τα 5,3 δισεκατομμύρια αφορούν τις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (λαμβανομένου υπόψη ότι για τα περισσότερα εμβόλια θα χρειαστούν δύο δόσεις). Το βρετανικό επιστημονικό ίδρυμα Wellcome Trust εκτιμά ότι πριν το 2023 ή 2024 δεν θα μπορεί όποιος θέλει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού οπουδήποτε στη Γη, να έχει ένα στη διάθεση του, κάτι που αφορά κυρίως τις πιο φτωχές χώρες, οι οποίες βρίσκονται και σε πιο μειονεκτική θέση.
Γερμανία: 786 θάνατοι και πάνω από 14.200 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.211 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.252.001, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Το ίδιο διάστημα, ακόμη 786 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 59.742 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ξεπέρασαν τους 161.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.707 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 12.153 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει τους 161.240 νεκρούς επί συνόλου 1.888.245 μολύνσεων.
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Χοσέ Λουίς Αλομία, αν στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προστεθούν τα ύποπτα ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια (είναι επακριβώς 2.082.399).
Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ ενημέρωσε χθες ότι η κατάσταση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που ανακοίνωσε την 24η Ιανουαρίου πως μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό, είναι πλέον «εξαίρετη» και δεν παρουσιάζει πλέον σχεδόν κανένα σύμπτωμα του COVID-19.
Περισσότερα από 1.100 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στον Ισημερινό
Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.111 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 252.390.
Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 31 ασθενείς με τον COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.257 νεκρούς μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις Αρχές, άλλοι 4.692 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.
Όλες — και οι 24 — επαρχίες της χώρας καταγράφουν μολύνσεις στην κοινότητα, με την Πιτσίντσα, επίκεντρο της πανδημίας, στην οποία υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα Κίτο, να έχει επιβεβαιώσει 88.049 κρούσματα, ή το 34,9% του συνόλου.
Σε πολλά νοσοκομεία του Ισημερινού, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις και υπάρχει λίστα αναμονής, με την κυβέρνηση να μιλά για δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποδίδει στην παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από πολίτες.
Η λεγόμενη «φάση μηδέν» της ανοσοποίησης των πολιτών για τον νέο κορονοϊό άρχισε την 21η Ιανουαρίου, με 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα, 86.000 δόσεις, θα επιτρέψει να προχωρήσει ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας μέσα στον μήνα. Η ανοσοποίηση εργαζόμενων σε ιδιωτικές κλινικές άρχισε χθες.
Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να διευρυνθεί τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων.
Χιλή: Εμβολιάστηκαν 140.000 άνθρωποι σε μια ημέρα
Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους για τον νέο κορωνοϊό χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα του προγράμματος μαζικής ανοσοποίησης στη Χιλή, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Πάνω από 1.400 κέντρα εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα και σε αυτά έχουν διανεμηθεί πάνω από 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου του κινεζικού εργαστηρίου Sinovac, από το σύνολο των 4 εκατ. δόσεων που παρέλαβαν οι αρχές της Χιλής την περασμένη εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκστρατείας, 140.412 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους, κάτι που «μας γεμίζει υπερηφάνεια και χαρά και μας επιτρέπει να μπούμε στον δρόμο της προόδου ώστε να καταφέρουμε να νικήσουμε» την πανδημία του νέου κορωνοϊού, τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο Χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.
Το πρόγραμμα άρχισε με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 90 ετών. Θα συνεχιστεί σήμερα με την ανοσοποίηση προσώπων μεταξύ 87 και 89 ετών και κατόπιν προοδευτικά θα επεκτείνεται σε πολίτες χαμηλότερων ηλικιών.
Με τον αριθμό που επιτεύχθηκε την πρώτη ημέρα του προγράμματος, η Χιλή έχει πλέον ανοσοποιήσει 209.501 ανθρώπους αφότου άρχισαν οι εμβολιασμοί, την 24η Δεκεμβρίου. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αυτό που εμβολιάστηκε με την πρώτη παρτίδα 154.000 δόσεων του προϊόντος της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech.
Η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει ότι θα έχουν εμβολιαστεί περί τα τέλη Μαρτίου 5 εκατ. άνθρωποι, πρακτικά όλοι οι ενήλικοι άνω των 50 ετών, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι απαραίτητοι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση. Το Σαντιάγο θέλει να έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο πάνω από το 70% του πληθυσμού.
Η Χιλή καταγράφει το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο 4.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 ημερησίως. Αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία, σε έντεκα μήνες, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 735.000 μολύνσεις, ενώ 18.576 ασθενείς έχουν υποκύψει στον COVID-19, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, είχε κλείσει συμφωνία με τη Sinovac για την προμήθεια 10 εκατ. δόσεων του εμβολίου της, όμως νέα συμφωνία θα επιτρέψει στη Χιλή να λάβει πάνω από 13 εκατ. δόσεις μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο Ενρίκε Πάρις ανήγγειλε εξάλλου ότι από την 15η Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να παραδίδονται στη χώρα ακόμη 400.000 δόσεις του προϊόντος των Pfizer/BioNTech, από το σύνολο των 10 εκατ. που περιμένει το Σαντιάγο.
Συνολικά, η Χιλή έχει υπογράψει συμφωνίες για την αγορά 36 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Sinovac, Johnson & Johnson και AstraZeneca.
1.254 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 56.002 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 1.254 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 227.563 νεκρούς επί συνόλου 9.339.420 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Η Κολομβία ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac, η Νικαράγουα το ρωσικό Sputnik V
Οι Αρχές της Κολομβίας ενέκριναν χθες Τετάρτη την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που παράγει η κινεζική Sinovac και η Νικαράγουα αυτή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, γνωστοποίησαν Μπογκοτά και Μανάγκουα.
Το προϊόν της Sinovac είναι το δεύτερο που εξασφαλίζει πράσινο φως στην Κολομβία, έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech. Η Μπογκοτά θέλει να αγοράσει 2,5 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου, ενώ αναμένει 10 εκατ. δόσεις αυτού της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας. Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης αναμένεται να αρχίσει την 20ή Φεβρουαρίου.
Η Νικαράγουα ενέκρινε τη χρήση του Sputnik V, όπως αρκετές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Βενεζουέλα, Αργεντινή…). Η Μανάγκουα δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις σκοπεύει να αγοράσει.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε πως σκοπεύει να αγοράσει ποσότητες δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του ινδικού εμβολίου Covaxin. Πιο συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά έπειτα από συναντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου με στελέχη των κατασκευαστών των δύο σκευασμάτων (Κέντρο Γκαμαλέγια, Bharat Biotech αντίστοιχα) αύριο Παρασκευή.
30 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 30 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό ελαφρά αυξημένο σε σύγκριση με τα 25 της προηγουμένης.
Δεκαεπτά κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρέμεινε αμετάβλητος στους 12.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.411 ασθενείς με τον COVID-19 (–105 από την προηγουμένη), 49 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–17).
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.649 μολύνσεων.
Εντοπίστηκαν 37 κρούσματα κορωνοϊού – Όλα συνδέονται με εργοστάσιο στην επαρχία Χάι Ντουόνγκ
Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα τον εντοπισμό 37 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, τα οποία συνδέονται όλα με εργοστάσιο στην επαρχία Χάι Ντουόνγκ (βόρεια), όπου την περασμένη εβδομάδα διαγνώστηκε η πρώτη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.
Οι ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, τόνισε το υπουργείο.
Το ξέσπασμα εξαπλώθηκε από τη Χάι Ντουόνγκ σε τουλάχιστον 10 πόλεις και επαρχίας, ανάμεσά τους την οικονομική πρωτεύουσα Πόλη Χο Τσι Μινγκ και την πρωτεύουσα Ανόι.
Το Βιετνάμ συγκαταλέγεται στις χώρες που θεωρείται ότι μπόρεσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 1.948 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 35 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.
Αιθιοπία: Έξι θάνατοι και 547 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 547 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα υπέκυψαν ακόμη έξι ασθενείς με τον COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην αφρικανική χώρα ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 2.122 νεκρούς επί συνόλου 139.408 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα στην ανατολική περιφέρεια της ηπείρου και είναι ένα από τα κράτη που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία σε ολόκληρη την ήπειρο, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.