Top

Παντού σφίγγουν τα μέτρα στη Βρετανία χαλαρώνουν

Πάνω από 400 χιλ κρούσματα χθες στον κόσμο

Parallaxi
παντού-σφίγγουν-τα-μέτρα-στη-βρετανία-788749
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα στο κόσμο

Η εικόνα της πανδημίας την ίδια ώρα χθες

Η Βρετανία αίρει όλα τα περιοριστικά μέτρα

«Ημέρα Ελευθερίας» ή άλμα στο άγνωστο; Η Αγγλία πετάει τη μάσκα, αίρει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σήμερα, απόφαση που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα και πολιτικούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει επισήμως 128.700 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19· τα περιστατικά του SARS-CoV-2 αυξάνονται ραγδαία επί εβδομάδες. Η χώρα έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στην Ευρώπη· ξεπέρασε τα 50.000 περιστατικά για δύο συνεχόμενα 24ωρα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μολύνθηκαν φιγουράρει ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, που αναγκάστηκε να τεθεί σε απομόνωση αφού διαγνώστηκε προχθές Σάββατο.

Την ώρα που η Αγγλία αίρει την υποχρέωση της χρήσης μάσκας και καταργεί τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που είχαν επαφή με περιστατικό Covid, έχουν επίσης εισέλθει σε περίοδο απομόνωσης.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τη «χαοτική» διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση των Τόρις.

Παρά το κύμα μολύνσεων, που συνεχίζει να φουσκώνει, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που παρέμεναν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, «Ημέρα Ελευθερίας», προτιμώντας να βασιστεί στην «ατομική ευθύνη» του καθενός.

Επικαλέστηκε την επιτυχία της εκστρατείας ανοσοποίησης – έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων στο ΗΒ – που «εξασθένισε πολύ» τη σύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους, και επέτρεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας πλέον να χειρίζεται την κατάσταση με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter χθες πάντως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επιδείξουν σύνεση, υπογραμμίζοντας την «ακραία μολυσματικότητα» της παραλλαγής Δέλτα. «Σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί», νουθέτησε.

Το μεγάλο βήμα της άρσης των περιορισμών προβλεπόταν να γίνει την 21η Ιουνίου, όμως αναβλήθηκε για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να εμβολιαστούν πλήρως αρκετά εκατομμύρια πολίτες ακόμη και να κερδηθεί χρόνος μπροστά στην επέλαση του ιού.

Από τα μεσάνυχτα, χώροι θεάματος και στάδια μπορούν να λειτουργούν και πάλι με χωρητικότητα 100%, οι ντισκοτέκ μπορούν να υποδέχονται και πάλι το κοινό, μπαρ και παμπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον βρίσκει θέση και δεν ισχύουν περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις.

Η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά η χρήση της παραμένει συνιστώμενη στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Σκωτία και Ουαλία, που απολαύουν αυτονομία σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διατηρούν από την πλευρά τους σε ισχύ την υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση χειρίζεται με «άφρονα» τρόπο την επιδημιολογική κατάσταση, εν μέσω έξαρσης των περιστατικών Covid-19 εξαιτίας της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Ο αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται να φθάσει ακόμα και τις 100.000 σε ημερήσια βάση μέσα στο καλοκαίρι, προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας του κ. Τζόνσον.

Βρετανοί και ξένοι επιστήμονες με επιρροή κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία «διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες».

Ακόμα και στη συντηρητική παράταξη του Μπόρις Τζόνσον, αρκετοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», καθώς πολλαπλασιάζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να επιβάλλει ξανά τα μέτρα, όπως συνέβη στο Ισραήλ ή στην Ολλανδία.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Ηνωμένου Βασιλείου νοσηλεύονται επί του παρόντος 550 ασθενείς με τον COVID-19. Ήταν πάνω από 4.000 στην κορύφωση του λεγόμενου δεύτερου κύματος, τον Ιανουάριο.

Πέραν των επιβεβαιωμένων μολύνσεων, εκατομμύρια άνθρωποι, που ήρθαν σε επαφή με περιστατικά Covid-19, καλούνται να μείνουν σπίτια τους για δέκα ημέρες.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες υγείας να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην Αγγλία, τα μέλη του προσωπικού που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, όπου θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, δεν θα υποχρεούνται να παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση στα σπίτια τους.

Χαλάρωση των μέτρων θα υπάρξει από σήμερα και στα σύνορα.

Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο ΗΒ, ακόμα κι αν φθάνουν από χώρες που κατατάσσονται στις «πορτοκαλί» – ανάμεσά τους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ισπανία – δεν θα υποχρεούνται πλέον να τίθενται σε καραντίνα με την άφιξή τους. Η Γαλλία ωστόσο εξαιρείται λόγω της παραλλαγής Βήτα, η οποία ανησυχεί το Λονδίνο εξαιτίας του ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, που χρησιμοποιείται μαζικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γαλλία: Περισσότερα από 12.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα από 12.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τρίτη ημέρα που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τις 10.000, καθώς η γρήγορη εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα της Covid-19 αύξησε δραματικά τις νέες λοιμώξεις.

Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 12.532 νέα κρούσματα σήμερα, έναντι 10.949 χθες, Σάββατο, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 5,87 εκατομμύρια.

Παράλληλα, η χώρα είχε σήμερα 891 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας με νέο κορωνοϊό, ένας ασθενής περισσότερο σε σχέση με μια μέρα νωρίτερα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 5 σε 111.472.

Γερμανία: 546 κρούσματα και ένας νεκρός σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία έχουν φτάσει τα 3.745.227

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 546 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.745.227, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Ο θάνατος ακόμη ενός ασθενούς με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 91.363 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Αυστραλία: Παρατείνεται το lockdown στη Βικτόρια

Οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το lockdown στην πολιτεία Βικτόρια θα παραταθεί, παρά την ελαφριά μείωση των μολύνσεων του νέου κορωνοϊού, καθώς οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας δίνουν μάχη για να σταματήσουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα.

Ο πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης στη Βικτόρια, ο Ντάνιελ Άντριους, τόνισε πως τα μέτρα δεν θα αρθούν διότι συνεχίζουν να εντοπίζονται περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, υποσχόμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αύριο Τρίτη.

«Ίσως να περνάγαμε μερικές ημέρες με λιακάδα και μετά υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα πως θα επιστρέφαμε στο lockdown. Αυτό προσπαθώ να αποφύγουμε», είπε ο κ. Άντριους, εξηγώντας για ποιο λόγο τα μέτρα δεν θα αρθούν όπως προγραμματιζόταν.

Η Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, όπου υπάγεται διοικητικά η Μελβούρνη, κατέγραψε σήμερα 13 περιστατικά Covid-19 που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, από 16 την προηγουμένη. Όλες οι μολύνσεις συνδέονται.

Σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό της Αυστραλίας (25 εκατ.) έχει λάβει οδηγία να μείνει σπίτι, με το Σίδνεϊ, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας-ηπείρου, σε lockdown επί πέντε εβδομάδες και όλη τη Βικτόρια να εφαρμόζει το ίδιο μέτρο καθώς η παραλλαγή Δέλτα πυροδότησε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού φέτος.

Η Νέα Νότια Ουαλία, της οποίας είναι πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε 98 περιστατικά Covid-19 οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα, από 105 την προηγουμένη. Τουλάχιστον 20 από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν είχαν επαφές στην κοινότητα, αριθμός χονδρικά ίσος με αυτούς των τελευταίων ημερών.

Αυτόν ακριβώς τον αριθμό «θέλουμε να μειώσουμε (…) όσο πιο κοντά τον φέρουμε στο μηδέν, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να τερματίσουμε το lockdown», εξήγησε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν.

Στη Νέα Νότια Ουαλία τα μέτρα έχουν παραταθεί δύο φορές. Αναμένεται πλέον να αρθούν το νωρίτερο την 30ή Ιουλίου.

Μολονότι τα περιστατικά Covid-19 μειώθηκαν σήμερα η κυρία Μπερετζίκλιαν σημείωσε πως τα αποτελέσματα του lockdown δεν θα γίνουν αισθητά παρά «σε τέσσερις ή πέντε ημέρες ακόμη».

Η άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων, η τήρηση των κανόνων της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και η διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων οι οποίοι μολύνθηκαν θεωρείται πως επέτρεψαν στην Αυστραλία να ελέγξει – συγκριτικά – την πανδημία και κυρίως να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο τον απολογισμό των θυμάτων. Έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 31.900 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 914 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν πως η χώρα ενδέχεται να μπει σε νέο κύκλο αλλεπάλληλων lockdown ωσότου το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να έχει φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας The Australian που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει πως ο αργός ρυθμός της εκστρατείας ανοσοποίησης – έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 13% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι στιγμής – έριξαν το επίπεδο αποδοχής του πρωθυπουργού της χώρας, του Σκοτ Μόρισον, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Αξιωματούχοι εκφράζουν εξάλλου απογοήτευση για τις παραβιάσεις των μέτρων κοινωνικής απόστασης στο Σίδνεϊ, που ώθησαν την αστυνομία να ξεκινήσει περιπολίες στις παραλίες, ιδιαίτερα τις πιο τουριστικές.

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ακροδεξιά Βρετανίδα σχολιάστρια Κέιτι Χόπκινς, που είχε πάει στην Αυστραλία για να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό «ριάλιτι» σόου, θα απελαθεί μετά τον σάλο που προκάλεσε μεταφορτώνοντας στον λογαριασμό της στο Instagram βίντεο στο οποίο διατράνωνε πως άνοιξε την πόρτα, γυμνή και χωρίς να φοράει μάσκα, σε μέλη του προσωπικού που της παρέδιδαν γεύματα ενόσω υποτίθεται βρισκόταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στο Σίδνεϊ.

Η 46χρονη έχει προκαλέσει επανειλημμένα σάλο με τοποθετήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ρατσιστικές, αντιισλαμικές, αντιμεταναστευτικές, ενώ έχει επίσης ταχθεί εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ειδικά των lockdown.

«Το ότι θεωρούσε πως τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει για να προστατεύσουμε την κοινότητά μας μπορούν να αντιμετωπίζονται με τέτοια εφηβική, ανόητη συμπεριφορά είναι αδιανόητο», εξεμάνη ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Μπραντ Χάζαρντ.

Ισραήλ: Δεν συνιστάται τρίτη δόση εμβολίου για ασθενείς με καρκίνο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν εντάσσονται τελικά στον κατάλογο των ευάλωτων ατόμων που μπορούν να κάνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αντίθετα με όσα οι Αρχές είχαν δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας.

Το εβραϊκό κράτος άρχισε τη Δευτέρα να χορηγεί την τρίτη δόση του εμβολίου σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων ορισμένοι καρκινοπαθείς, θεωρώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά “να μην αναπτύξουν ικανοποιητικό επίπεδο αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις”.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας υπαναχώρησε τελικά στην απόφασή του, λέγοντας ότι μετά τη μελέτη των δεδομένων εκατοντάδων ασθενών από ογκολογικά τμήματα “δεν συνιστάται σε αυτό το στάδιο να εμβολιαστούν” μια τρίτη φορά οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Το εβραϊκό κράτος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, στα μέσα Δεκεμβρίου, μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού χάρη στη συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer που προμήθευσε γρήγορα εκατομμύρια δόσεις τη χώρα με αντάλλαγμα την παροχή δεδομένων για τις επιδράσεις του εμβολίου που ανέπτυξε με την εταιρία BioNTech.

Τα δύο εργαστήρια ανακοίνωσαν στις 8 Ιουλίου ότι θέλουν σύντομα να ζητήσουν την άδεια για την χορήγηση τρίτης δόσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ωστόσο ότι είναι “πάρα πολύ νωρίς” να γνωρίζουν αν μια νέα δόση είναι πραγματικά απαραίτητη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την πιθανότητα η γενίκευση μιας τρίτης δόσης να γίνει σε βάρος χωρών των οποίων οι πολίτες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Πλησιάζουν τους 18.000 οι θάνατοι στο Μπανγκλαντές

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά του νέου κορωνοϊού στο Μπανγκλαντές ξεπέρασαν χθες Κυριακή τα 1,1 εκατ., ενώ οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 πλησιάζουν πλέον το τραγικό ορόσημο των 18 χιλιάδων.

Η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας (ΓΔΥΥ) ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 11.578 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 έπειτα από 39.806 τεστ, ενώ υπέκυψαν ακόμη 225 ασθενείς με τον COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 17.894 νεκρούς επί συνόλου 1.103.989 περιστατικών Covid μέχρι στιγμής. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται το 1,62%.

Από τον Ιούνιο, η χώρα των περίπου 170 εκατ. κατοίκων βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλη έξαρση των μολύνσεων, που αποδίδεται κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα. Κατέγραψε ρεκόρ περιστατικών Covid (13.768) τη 12η Ιουλίου και ρεκόρ θανάτων (230) την 11η. Η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Ουρουγουάη: Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν τα σύνορα στους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Ουρουγουάης, ο Λουίς Λακάγιε Που, δήλωσε χθες Κυριακή πως η κυβέρνησή του σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα σύνορα της χώρας της Λατινικής Αμερικής στους ξένους που έχουν εμβολιαστεί για τον COVID-19 πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Ένας από τους τομείς που έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά και πρέπει να βοηθήσουμε να ενεργοποιηθεί εκ νέου είναι αυτός του τουρισμού. Αν αυτό που βιώνουμε και η εξέλιξη με τις παραλλαγές (σ.σ. του νέου κορωνοϊού) το επιτρέψουν, θα ανοίξουμε τα σύνορα την άνοιξη (σ.σ. του νότιου ημισφαιρίου) σε ξένους (τουρίστες) που έχουν εμβολιαστεί», εξήγησε.

Το υπουργείο Υγείας της Ουρουγουάης επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά της πολύ πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού, καθώς και δύο περιστατικά των παραλλαγών Άλφα και Βήτα.

Σύμφωνα με τις Αρχές, πάνω από το 69% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19, ενώ πάνω από το 57% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες τα περιστατικά Covid, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι μειώνονται, έπειτα από την έξαρση της πανδημίας την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ουρουγουάη ανέρχεται σε 5.879 νεκρούς επί συνόλου 378.733 μολύνσεων.

Μεξικό: Περισσότερα από 4.400 νέα περιστατικά Covid-19

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 91 ασθενείς με τον COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.438 περιστατικά του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 236.331 νεκρούς επί συνόλου 2.659.137 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας έδειξαν, για δεύτερη φορά φέτος, πως οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 στην πραγματικότητα είναι σχεδόν 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

948 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 948 ασθενείς με τον COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 34.126 περιστατικά του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 542.214 νεκρούς επί συνόλου 19.376.574 μολύνσεων.

Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ποια είναι η μόνη χώρα που γλίτωσε από τον κορωνοϊό

Αυτή η τεράστια χώρα της Δυτικής Αφρικής, με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων αλλά και φτώχειας στον κόσμο, είχε θεωρηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μίας από τις πιο ευάλωτες στην πανδημία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2021 – 07:21 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η πτέρυγα του κορωνοϊού στο νοσοκομείο είναι άδεια εδώ και μήνες και οι πρόχειρα φτιαγμένες μονάδες καραντίνας μαζεύουν σκόνη. Οι μάσκες είναι άφαντες στους δρόμους και πολλές μέρες περνούν χωρίς ούτε ένα κρούσμα του ιού. Η ζήτηση για εμβόλια είναι τόσο χαμηλή, ώστε η κυβέρνηση έστειλε χιλιάδες δόσεις στο εξωτερικό. Ο Νίγηρας είναι η χώρα την οποία ξέχασε ο κορωνοϊός, γράφει η Wall Street Journal.

Αυτή η τεράστια χώρα της Δυτικής Αφρικής, με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων αλλά και φτώχειας στον κόσμο, είχε θεωρηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μίας από τις πιο ευάλωτες στην πανδημία. Έναν χρόνο αργότερα, πολλές άλλες χώρες της Αφρικής παραδίδονται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς οι μεταλλάξεις ανεβάζουν τα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Όμως ο Νίγηρας είναι μία διαφορετική ιστορία. Στην ήσυχη πρωτεύουσα, το Νιαμέι, τίποτα δεν μαρτυρά ότι μία πανδημία μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο εστιατόριο Pilier, όπου συχνάζουν οι εύποροι ντόπιοι και οι expatriates, ο Ιταλός ιδιοκτήτης λέει ότι τα Σαββατοκύριακα το μαγαζί είναι γεμάτο. Η κίνηση σημείωσε βουτιά την άνοιξη του 2020, όταν η χώρα έκλεισε τα σύνορα, αλλά γρήγορα ανέκαμψε. «Εδώ ζούμε ακόμα σαν να είναι το 2019», λέει ένας από τους συχνούς πελάτες του, ο υπουργός Πετρελαίου Sani Issoufou.

Έως τα μέσα του Ιουνίου, ο Νίγηρας, με πληθυσμό 24 εκατ. ατόμων, είχε καταγράψει μόλις 194 θανάτους και 5.500 κρούσματα του κορωνοϊού. Δηλαδή λιγότερα από το Σαν Μαρίνο, που έχει μόλις 34.000 κατοίκους.

«Περιμέναμε να κατακλυστούμε με κρούσματα, αλλά δεν συνέβη ποτέ», λέει στη Wall Street Journal ο Adamou Foumakoye Gado, ο αναισθησιολόγος που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης ΜΕΘ για τον κορωνοϊό. «Ο ιός είχε πολύ σύντομη ζωή εδώ», εξηγεί, μέσα στους άδειους διαδρόμους της πτέρυγας του νοσοκομείου. Κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται στην εντατική από τον Απρίλιο, και έτσι ο Gado ασχολείται με τους ασθενείς της ελονοσίας.

Μάλιστα, στα τέλη του Μαΐου, ο Νίγηρας πήρε την ασυνήθιστη απόφαση να δανείσει 100.000 εμβόλια της AstraZeneca στην Ακτή Ελεφαντοστού, μία χώρα με περίπου τον ίδιο πληθυσμό, αλλά με 10πλάσια κρούσματα. Ο Νίγηρας έδωσε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, αλλά ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί στον γενικό πληθυσμό.

Στο βασικό κέντρο για τεστ στη Νιαμέι, περνούν μέρες χωρίς κάποιος να βρεθεί θετικός.

Όπως είναι φυσικό, οι χαμηλοί ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού στον Νίγηρα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επιδημιολόγων και αξιωματούχων του ΠΟΥ, οι οποίοι κατέληξαν ότι η χώρα αποτελεί ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στον κόσμο για τον ιό. Το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό κλίμα δεν ευνοεί την ανάπτυξη του κορωνοϊού.

Και την ίδια στιγμή, ο Νίγηρας έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως -οι μισοί πολίτες του είναι κάτω των 15 ετών- ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν σε απομονωμένες γειτονιές. Όλα αυτά, αποτελούν πολύ καλά εμπόδια για την εξάπλωση του ιού.

Βέβαια, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έπαιξαν και αυτές κάποιο ρόλο. Οι αρχές επέβαλαν lockdown, απαγόρευσαν τις συλλογικές προσευχές στα τζαμιά και έκλεισαν τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020, πέντε μήνες πριν χώρες όπως η Βρετανία αρχίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Σκοτώσαμε μία μύγα με το σφυρί. Ο κορωνοϊός ήρθε αλλά ποτέ δεν αναπτύχθηκε», λέει ο πρόεδρος Mohamed Bazoum.

Πρόκειται, ωστόσο, για μία περιοχή που έχει να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις: Η ισλαμιστική εξέγερση έχει σκοτώσει 8.000 άτομα και έχει μετατοπίσει ένα εκατομμύριο, η κλιματική αλλαγή απειλεί τους αγροτικούς πόρους και πολλοί πεθαίνουν πρόωρα λόγω μεταδοτικών ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΣΚΑΙ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα