Παπάφη: Κάτοικοι διεκδικούν ανοιχτό χώρο για τη δημιουργία παιδικής χαράς
Στη συμβολή των δρόμων Άνω Τζουμαγιάς και Θ. Χαρίση - Ανήκει στην Εκκλησία- Η στάση του δήμου Θεσσαλονίκης
Ένας ακόμα ανοιχτός χώρος που λειτουργούσε ως παιδική χαρά, ετοιμάζεται να παραδοθεί στις μπουλντόζες και να οικοδομηθεί ως πολυκατοικία ενώ οι κάτοικοι της περιοχής καλούν το δήμο Θεσσαλονίκης να άρει τον αποχαρακτηρισμό και να τον αξιοποιήσει ως ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, επαναφέροντας τη λειτουργία της παιδικής χαράς.
Ο λόγος για ένα μικρό οικόπεδο στη συμβολή των οδών Άνω Τζουμαγιάς και Θ. Χαρίση, δίπλα ακριβώς στο ρέμα της Υφανέτ στην Τούμπα. Ο χώρος, σήμερα εγκαταλελειμμένος, μέχρι και πριν δέκα χρόνια λειτουργούσε ως παιδική χαρά, προσφέροντας στα μικρά παιδιά της περιοχής τη χαρά του παιχνιδιού, σε ένα ελεύθερο αλλά οργανωμένο χώρο.
Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα πυκνής δόμησης με τα τσιμέντα των οικοδομών και τους ασφαλτοστρωμένων δρόμων να κυριαρχούν στο τοπίο, οι ελεύθεροι χώροι, πρασίνου, άθλησης και αναψυχής είναι ελάχιστοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος χώρος, από τη δεκαετία του 1990 είχε δεσμευτεί από το δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημιουργηθεί στο χώρο πάρκο ή παιδική χαρά. Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε και η απαλλοτρίωση δεν πραγματοποιήθηκε και ο ιδιοκτήτης δεν αποζημιώθηκε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εκκλησιαστικό ακίνητο και πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του μέσω αντιπαροχής.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η Εκκλησία είχε αποδεχτεί στο οικόπεδο να δημιουργηθεί, παιδική χαρά, όπως και έγινε, αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης, όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και το οικόπεδο εγκαταλείφτηκε και αφέθηκε στη φθορά του χρόνου. Σήμερα είναι ένα αχρησιμοποίητο οικόπεδο, γεμάτο χόρτα και δένδρα δίπλα στο ρέμα της Υφανέτ.
Η είδηση ότι επίκειται τσιμεντοποίηση του χώρου, κινητοποίησε μερίδα κατοίκων της περιοχής που θεωρούν ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος και να μη χτιστεί ενώ το θέμα στο δήμο Θεσσαλονίκης ανέδειξε η παράταξη της «Πόλη Ανάποδα», που έχει επιδείξει εγρήγορση και ετοιμότητα στην υπεράσπιση ελεύθερων χώρων στην πόλη.
Την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και της «Πόλης Ανάποδα», διοργανώθηκε στο χώρο, παρέμβαση – ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκίνησε ο καθαρισμός του χώρου από τα αγριόχορτα αλλά και η συλλογή υπογραφών, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση του χώρου.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί εκατό υπογραφές κατοίκων από τις γύρω πολυκατοικίες ενώ η δράση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα το απόγευμα στις 7.30μμ, με στόχο, πρωτοβουλιακά, να ανοίξει και να καθαριστεί χώρος, ώστε άμεσα και ενόψει του καλοκαιριού, αν είναι δυνατό, να λειτουργήσει ως πάρκο τσέπης και μικρή παιδική χαρά.
Ο Σωτήρης Κρίτσας, κάτοικος της περιοχής τονίζει στην Parallaxi, πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ο χώρος να μη οικοδομηθεί, αλλά να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και να αξιοποιηθεί ως παιδική χαρά. «Δεν έχουμε παιδικές χαρές στη γειτονιά μας. Η πιο κοντινή βρίσκεται πάνω από 2 χιλιόμετρα μακριά. Επίσης δεν έχουμε και πάρκα. Ο χώρος αυτός, αν λειτουργήσει ως παιδική χαρά, θα δώσει ανάσες στη γειτονιά μας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να βοηθήσει ώστε ο χώρος να μη μετατραπεί σε ακόμη μία πολυκατοικία», τονίζει και αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μία πρωτοβουλία κατοίκων, ώστε να συντονιστούν δράσεις και το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Λουκία Αργυριάδου: Να αναλάβει ο δήμος τις ευθύνες του
Η δημοτική σύμβουλος της «Πόλη Ανάποδα», Λουκία Αργυριάδου θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης όσο και η Εκκλησία πρέπει να αναλάβουν τις κοινωνικές τους ευθύνες και να διασώσουν το χώρο.
Όπως τονίζει, στο «οικόπεδο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ωραιότατο πάρκο τσέπης που θα εξυπηρετούσε τις κοινωνικές ανάγκες της περιοχής, αλλά σήμερα βρίσκεται στη λίστα των ακινήτων της Εκκλησίας που παραχωρούνται για αντιπαροχή. Αν γίνει αυτό η περιοχή θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με τσιμέντο», ενώ σημειώνει πως θα έπρεπε η Εκκλησία να δικαιώσει τον κοινωνικό της ρόλο και να συνδράμει ώστε να μην οικοδομηθεί ο χώρος .
«Εμείς προχωρήσαμε σε αυτή τη δράση, ώστε να αναδειχτεί το θέμα και διαπιστώσαμε πως οι κάτοικοι, ιδίως οι γυναίκες της περιοχής, που βγαίνουν δυναμικά μπροστά για τέτοια θέματα, θέλουν ο χώρος να παραμείνει ελεύθερος» τονίζει και αναφέρει πως η προσπάθεια «διάσωσης» του οικοπέδου θα συνεχιστεί.
Η «Πόλη Ανάποδα» σε ανακοίνωση της συνδέει τη διάσωση του χώρου και με την ορθή διαχείριση του παρακείμενου πάρκου τη Υφανέτ και τονίζει πως «δεν πάει άλλο, δεν γίνεται να ανεχτούμε περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Να διεκδικήσουμε:
- να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς για να αξιοποιηθεί για τις κοινωνικές ανάγκες.
- να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου, να επανέλθει η παιδική χαρά, τηρώντας, φυσικά, όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά.
- να προστατευτεί και να αναδειχθεί το ρέμα της Υφανέτ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.
Εφραίμ Κυριζίδης: Εξετάζουμε τα αιτήματα των κατοίκων
Για τον δήμο Θεσσαλονίκης πάντως το θέμα φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν καθώς έχει «αντιμετωπιστεί» από προηγούμενες διοικήσεις, αλλά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης δηλώνει πως αν υπάρχει αίτημα των κατοίκων, το θέμα θα εξεταστεί.
«Εμείς όλα τα αιτήματα των κατοίκων τα εξετάζουμε με προσοχή. Το θέμα είναι αν υπάρχει η δυνατότητα και μπορεί να γίνει κάτι. Διότι αν έχει αποχαρακτηριστεί πριν από 15 χρόνια, το ζήτημα είναι δύσκολο, υπάρχουν νομικά προβλήματα. Θα φροντίσω μέσω της υπηρεσίας να εξετάσουμε το θέμα και να δούμε σε τι φάση βρίσκεται», τονίζει στην Parallaxi.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, θεωρεί ότι υπάρχει τρόπος να διασωθεί το συγκεκριμένο ακίνητο και να παραμείνει ως κοινόχρηστος χώρος. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε για τέτοιου είδους απαλλοτριώσεις το Πράσινο Ταμείο ώστε να διασώσουμε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Υπάρχουν κονδύλια που μπορούμε να αντλήσουμε με την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά πρώτα από όλα απαιτείται πολιτική βούληση», τονίζει.