Διεθνή

Πάπας Φραγκίσκος προς COP26: «Ακούστε την κραυγή της Γης και των φτωχών»

Εξέφρασε την ελπίδα η σύνοδος να «προτείνει αποτελεσματικά μέτρα και να προσφέρει σαφή ελπίδα στις μελλοντικές γενεές».

Parallaxi
πάπας-φραγκίσκος-προς-cop26-ακούστε-την-κ-822382
Parallaxi
Pope Francis visits the Refugee Camp of Moria, in Mytilene, Lesbos, on April 16, 2016 / Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας, Μυτιλήνη, στη Λέσβο, στις 16 Απριλίου, 2016

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, την COP26, να ακούσουν «την κραυγή της Γης και την κραυγή των φτωχών».

Κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έχει κάνει την προστασία του περιβάλλοντος βασικό μέλημά του, εξέφρασε την ελπίδα η σύνοδος να «προτείνει αποτελεσματικά μέτρα και να προσφέρει σαφή ελπίδα στις μελλοντικές γενεές».

Νέα Ζηλανδία: Θα μειώσει κατά 50% ως το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Η Νέα Ζηλανδία δεσμεύθηκε σήμερα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2030, αυξάνοντας τους στόχους της ενόψει της σημερινής έναρξης της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26).

«Αν και δεν συμβάλλουμε πολύ στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ως μια χώρα που είναι περικυκλωμένη από ωκεανό, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τη γη της, δεν είμαστε ανεπηρέαστοι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οπότε είναι κρίσιμο να κάνουμε το καθήκον μας», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Άρντερν και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Τζέιμς Σο ανέφεραν ότι ο προηγούμενος στόχος που είχε θέσει η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν συμβατός με τις παγκόσμιες προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ο προηγούμενος στόχος της Νέας Ζηλανδίας ήταν να περιορίσει ως το 2030 κατά 30%, σε σχέση με το 2005, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι χώρες που υπέγραψαν το 2015 τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν την παγκόσμια μέση θερμοκρασία της Γης «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κατά προτίμηση στον 1,5 βαθμό, όμως έκτοτε έχουν αυξηθεί τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Αυτή η δεκαετία θα κρίνει το μέλλον του πλανήτη», τόνισε ο Σο. «Προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να περιορίσουμε την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η επιστήμη μας λέει ότι έχουμε περίπου οκτώ χρόνια περιθώριο για να μειώσουμε στο μισό τα αέρια του θερμοκηπίου», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει υιοθετήσει μια σειρά πολιτικών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ανάμεσα στις οποίες τη δέσμευση να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα στον δημόσιο τομέα ως το 2025 και να αγοράζει λεωφορεία μηδενικής εκπομπής για τις δημόσιες μεταφορές από τα μέσα της δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα