O Πάπας προσεύχεται στη μαρτυρική Μοσούλη
Πρόκειται για την πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ.
#LIVE: Pope Francis will lead a prayer of suffrage for the victims of the war at Hosh Al-Bieaa (Church Square) in Mosul.https://t.co/i6qzxfR6cb https://t.co/kA5JXWkjpt
— Arab News (@arabnews) March 7, 2021
Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στη Μοσούλη για να προσευχηθεί στην πόλη αυτή του βόρειου Ιράκ που ήταν κάποτε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και ο πληθυσμός της έχει τώρα αποδεκατισθεί, ενώ οι Χριστιανοί αριθμούν πλέον εκεί λίγες δεκάδες οικογένειες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Χιλιάδες Χριστιανοί εγκατέλειψαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της κατοχής των IS, καθώς καταδιώχθηκαν από μουσουλμάνους.
Ο 84χρονος ποντίφικας έφθασε με ελικόπτερο από τη γειτονική Αρμπίλ κατά την τρίτη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του στο Ιράκ.
Το ταξίδι του Φραγκίσκου είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στο Ιράκ, όπου κήρυξε τη συνύπαρξη και ζήτησε να τεθεί τέλος στη βία που ασκείται στο όνομα της θρησκείας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πέντε ιρακινά ελικόπτερα συνόδευσαν τον ποντίφικα στην επίσκεψή του στη Μοσούλη. Στη συνέχεια ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έφθασε με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο στα ερείπια μιας χιλιετούς εκκλησίας στην καρδιά τις Μοσούλης, στην Πλατεία της Εκκλησίας, όπου θα προσευχηθεί για τα θύματα του πολέμο.
Ιρακινοί ιερείς υποδέχθηκαν τον πάπα και σημαίες του Ιράκ και του Βατικανού κυματίζουν στο κέντρο της Μοσούλης.
Ο πάπας έκανε μία στάση στα ερείπια σπιτιών και καθεδρικών ναών που είχαν καταστραφεί από τη βία των IS.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Πόσο σκληρό είναι ότι αυτή η χώρα, το λίκνο του πολιτισμού, είχε πληγεί από ένα τόσο βάρβαρο χτύπημα, με κατεστραμμένους αρχαίους χώρους λατρείας και πολλές χιλιάδες άνθρωποι – μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Γιαζίντες και άλλοι – εκτοπισμένοι ή σκοτώθηκαν βίαια”, είπε ο πάπας στο πλήθος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Σήμερα, ωστόσο, επιβεβαιώνουμε την πεποίθησή μας ότι η αδελφότητα είναι πιο ανθεκτική από την αδελφοκτονία, ότι η ελπίδα είναι πιο ισχυρή από το μίσος, ότι η ειρήνη είναι πιο ισχυρή από τον πόλεμο.”
Λίγα λόγια για τη Μοσούλη
Η Μοσούλη (αραβικά: الموصل, al mawṣil) είναι πόλη του Ιράκ στις όχθες του ποταμού Τίγρη. Αποκαλείται επίσης Αl-Faiha (Παράδεισος), Αl-Khaḍrah (Πράσινη), καθώς και Μαργαριτάρι του Βορρά. Η παλαιά πόλη βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού, απέναντι από την αρχαία πόλη της Νινευή στην ανατολική πλευρά. Η πόλη, έχοντας πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη στο Ιράκ, μετά τη Βαγδάτη και πριν τη Βασόρα.
Τον Ιούνιο 2014, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε κατέλαβε την πόλη.
Τον Ιούνιο 2014, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε κατέλαβε την πόλη. Είχαν προηγηθεί, τον Ιανουάριο του 2014, η πτώση της Φαλούτζα και του Ραμάντι.
Οι μαχητές της οργάνωσης, υπό την ηγεσία του Αμπού Αμπντουλραχμάν αλ-Μπιλαουί επικράτησαν του Ιρακινού στρατού που υπερασπιζόταν την πόλη, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Μαχντί Γκαράουι.
Η επιχείρηση των δυνάμεων του ISIS για την κατάληψη της Μοσούλης ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου του 2014. Ο αριθμός των μαχητών του ISIS δεν ξεπερνούσε τους 1.500 άνδρες την ώρα που ο στρατός του Ιράκ είχε εγκατεστημένους στην πόλη 30.000 στρατιώτες. Εντός έξι ημερών, οι μαχητές του ISIS είχαν καταφέρει, παρά την αριθμητική υπεροχή του Ιρακινού στρατού, να καταλάβουν την πόλη καθώς και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μοσούλης με τα ελικόπτερα που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί.
Υπολογίζεται πως 500.000 άμαχοι πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Μετά την Πτώση της Μοσούλης, το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε την πόλη πρωτεύουσά του στην περιοχή του Ιράκ.
Στις 24 Μαρτίου 2016, μια μέρα μετά την είσοδο των δυνάμεων του στρατού της Συρίας στην πόλη της Παλμύρα (η οποία είχε επίσης καταληφθεί από Ισλαμικό Κράτος), οι Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τη σιιτική πολιτοφυλακή (γνωστή ως «Μονάδες Κινητοποίησης του Λαού») ξεκίνησαν επιχειρήσεις ανακατάληψης της επαρχίας της Νινευή. Στην ίδια περιοχή έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά καθώς και δυνάμεις του Αμερικανικού στρατού, ο οποίος επιβλέπει και οργανώνει την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης της Μοσούλης.
Την 9η Ιουλίου 2017,ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Μοσούλης. Η μάχη της Μοσούλης, άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2016 και έληξε στις 9 Ιουλίου 2017, έπειτα από 8 μήνες περίπου. Οι μάχες εντάθηκαν σταδιακά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Η πόλη είχε εγκαταλειφθεί από τις ιρακινές δυνάμεις στα χέρια των τζιχαντιστών από τον Ιούνιο του 2014.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Με πληροφορίες από SkyNews/ Βικιπαιδεία