Παπαζάχος: Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο σεισμό σαν της Τουρκίας
Ισχυρό μετασεισμό πάνω από 6,5 Ρίχτερ περιμένει ο Τσελέντης
Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος αν ένας σεισμός σαν αυτός της Τουρκίας, γινόταν στην Ελλάδα, και στην περίπτωση αυτή αν θα είχε και στη χώρα μας τις ίδιες συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, «απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη», και υπενθύμισε τους σεισμούς των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.
Αναφέρθηκε όμως και σε έναν σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που έγινε στην Τουρκία, το 365 μ. Χ. στη δυτική Κρήτη ο οποίος είχε ισχύ 8,2 Ρίχτερ και πολύ μεγάλες συνέπειες στον ελληνικό χώρο, καθώς «ανύψωσε το λιμάνι στα Φαλάσαρνα περίπου 7 μέτρα στην επιφάνεια και τη μισή Κρήτη σταδιακά από 7 μέχρι 1 μέτρο, προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, το οποίο χτύπησε από τη Βενετία μέχρι τις ακτές του Λιβάνου και την Αίγυπτο, [και] μεγάλες καταστροφές σε όλη την Πελοπόννησο και στην περιοχή».
«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωση», τόνισε ο κ. Παπαζάχος προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο «γενικά έχουν περιορισμένες επιπτώσεις, κυρίως γιατί γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές».
Ερωτηθείς δε στην αρχή της συνέντευξης εάν ένας τέτοιος σεισμός σαν αυτόν της Τουρκίας θα μπορούσε να προβλεφθεί, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός» και υπενθύμισε σεισμούς όπως αυτόν του 1822 στο Αλέππο – που εκτιμάται ότι είχε μεταξύ 20.000-60.000 νεκρών – και του 1939 στο Ερζιτζάν «στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, πιο κοντά στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, περίπου στη διασταύρωση τους, [που] είχε περίπου 35.000 νεκρούς και 100.000 τραυματίες», ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τέτοιοι σεισμοί δεν είναι άγνωστοι στη συγκεκριμένη ζώνη, «κατά συνέπεια ξέρουμε ότι σε επίπεδο εκατονταετίας έχουμε τέτοιους σεισμούς».
«Ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε περίπου 4-5 τέτοιους σεισμούς μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα που έσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι, στο πιο βορειοανατολικό κομμάτι του συγκεκριμένου ρήγματος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μια πρόβλεψη με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι «θα γίνει ένας σεισμός αύριο μεθαύριο, βγείτε έξω από τα σπίτια σας», αλλά σίγουρα ξέραμε ότι αυτή η περιοχή δέχεται πάρα πολύ μεγάλες επιταχύνσεις και οι επίσημες προδιαγραφές γι’ αυτή την περιοχή ήταν εξαιρετικά αυστηρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
Τσελέντης: Σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ
Την εκτίμηση ότι «σίγουρα τις επόμενες ώρες θα έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, πάνω από 6,5 Ρίχτερ» στην Τουρκία διατύπωσε το πρωί της Τετάρτης (8/2) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
«Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας το οποίο δεν έχει καμία σχέση με της βόρειας Ανατολίας που φτάνει στο βόρειο Αιγαίο. Δεν έχουμε κανένα θέμα» είπε επίσης ο κ. Τσελέντης απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως είπε στο MEGA, «ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο αλλά δεν ανησυχούμε πολύ. Θα γίνει στη θάλασσα και ο δομικός ιστός του νησιού είναι άψογος».
Επιχειρώντας να εξηγήσει την τεράστια καταστροφή και τους χιλιάδες νεκρούς ο Άκης Τσελέντης την απέδωσε στην άναρχη δόμηση και στην προχειρότητα των κατασκευών: «Ολόκληρες συνοικίες φτιάχτηκαν σε μια νύχτα, σε παράνομες δημόσιες εκτάσεις, με πορώδες σκυρόδεμα γι΄ αυτό τα κτίρια πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Ακόμα και τα καινούργια τα κτίρια είναι άθλια. Η πολιτική Ερντογάν ήταν να χτίσει εργατικές κατοικίες για να βάλει μέσα ψηφοφόρους του και είδαμε τα αποτελέσματα».
Κατά την εκτίμησή του, δε, «οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000. Μετά τις τέσσερις μέρες, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους εγκλωβισμένους».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία «θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνο» με δυνατούς μετασεισμούς, ενώ η όποια ύφεση στο μέγεθος των μετασεισμών, σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρχει έξαρση.
«Θα με ανησυχούσε μετατόπιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Για την ώρα δεν ανησυχώ», σημείωσε ο καθηγητής για έναν ενδεχόμενο σεισμό στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε «μια περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας έχει καιρό να δώσει σεισμό και έχει καιρό να δώσει ενέργεια. Εκεί αν γίνει κάτι, θα δούμε αντίστοιχες εικόνες γιατί και η Κωνσταντινούπολη έχει άναρχη δόμηση».
Λέκκας: Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί
Ο πρόδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής του πρώτου κλιμακίου που αναχώρησε για την Τουρκία (σ.σ. αναχωρεί σήμερα και δεύτερο), δεν είναι τόσο αισιόδοξος για τις προσπάθειες των συνεργείων από εδώ κι έπειτα.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ανέφερε πως ο χρόνος εξαντλείται και οι πιθανότητες να βρεθούν αρκετοί ακόμα ζωντανοί κάτω από τα ερείπια, εξανεμίζονται.
Συνολικά έως τώρα η ελληνική αποστολή διασωστών έχει ανασύρει τέσσερις ανθρώπους ζωντανούς.
«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας και τον παράγοντα κρύου, καθώς οι θερμοκρασίες ειδικά τη νύχτα πέφτουν ακόμα και κάτω από το μηδέν.
Αναφερόμενος στο ρόλο των αντρών της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής που μετρούν μέχρι στιγμής τέσσερις επιτυχείς διασώσεις ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η προσπάθεια τους είναι ηρωϊκή αλλά τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν για να σώσουν όλους όσοι τους χρειάζονται.
«Την τελευταία στιγμή “έφυγε” ένα κοριτσάκι το οποίο με πολύ προσπάθεια ανασύραμε. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάρα πολλοί και τα θύματα θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ» εκτίμησε ο κ. Λέκκας.
Μιλώντας για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία επανέλαβε ότι νύχτα για όλους τους κατοίκους στις κατεστραμμές από τον σεισμό πόλεις είναι με μία λέξη «εφιαλτική».
Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το βράδυ της Τρίτης «υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Με αυτά που έχουν δει να γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει κανένας έξω ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει».