Top

«Παραδοθείτε ή σας σκοτώνουμε» – Επιστολές τρόμου Ταλιμπάν σε Αφγανούς

Υπερασπίστηκε ξανά την απόφαση του ο Μπάιντεν και έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς το Ισλαμικό Κράτος.

Parallaxi
παραδοθείτε-ή-σας-σκοτώνουμε-επισ-802964
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι Ταλιμπάν κολλούν ανατριχιαστικά «νυχτερινά γράμματα» στις πόρτες όσων κατηγορούν ότι «εργάζονται για τους σταυροφόρους» στο Αφγανιστάν.

Τα σημειώματα διατάζουν τα θύματά τους να παραστούν σε δικαστήριο που συγκαλείται από τους Ταλιμπάν. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν θα τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ένας από αυτούς που έλαβαν την προειδοποίηση ήταν ο Naz, ένας 34χρονος πατέρας έξι παιδιών, του οποίου η κατασκευαστική εταιρεία βοήθησε τον βρετανικό στρατό να κατασκευάσει δρόμους στο Helmand και τον διάδρομο προσγείωσης στο Camp Bastion.

Είχε ζητήσει άσυλο στη Βρετανία στο πλαίσιο του ARAP, του προγράμματος μετεγκατάστασης των Αφγανών, αλλά είχε απορριφθεί.

Ο Ναζ δήλωσε τη Δευτέρα: «Η επιστολή ήταν επίσημη και σφραγισμένη από τους Ταλιμπάν. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουν να με σκοτώσουν. Αν παραστώ στο δικαστήριο, θα τιμωρηθώ με τη ζωή μου. Αν δεν πάω, θα με σκοτώσουν – γι’ αυτό κρύβομαι και προσπαθώ να βρω τρόπο να ξεφύγω. Αλλά χρειάζομαι βοήθεια».

Ένα άλλο θύμα, ένας πρώην μεταφραστής του βρετανικού στρατού, κατηγορήθηκε ότι ήταν «κατάσκοπος των απίστων» και ότι έπρεπε να παραδοθεί ή να πληρώσει με τη ζωή του. Μια τρίτη νυχτερινή επιστολή προειδοποιούσε τον αδελφό ενός διερμηνέα ότι είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τον φιλοξενούσε, ενώ μια τέταρτη βρέθηκε στο παπούτσι ενός πρώην μεταφραστή του βρετανικού στρατού καθώς έφευγε από την προσευχή σε ένα τζαμί.

Εργαλεία εκφοβισμού

Σύμφωνα με τη Daily Mail οι επιστολές είναι μια παραδοσιακή αφγανική μέθοδος εκφοβισμού. Χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής και στη συνέχεια από τους Ταλιμπάν ως εργαλείο προπαγάνδας αλλά και ως απειλή. Συχνά χρησιμοποιούνται σε αγροτικές κοινότητες, τώρα κυκλοφορούν ευρέως στις πόλεις.

Εκείνα που έλαβαν οι πρώην μεταφραστές των Βρετανών έχουν σχεδιαστεί για να διαδώσουν τόσο τον φόβο όσο και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες των Ταλιμπάν με απειλές βίας ή θανάτου εάν δεν ικανοποιηθούν τα «αιτήματα». Όπως και στην περίπτωση του Naz, αυτό συνήθως περιλαμβάνει την παράδοση του διερμηνέα σε δικαστήριο των Ταλιμπάν.

Ο 47χρονος Shir εργάστηκε στην πρώτη γραμμή στο Helmand και είχε τα προσόντα για μετεγκατάσταση. Αλλά δεν μπόρεσε να περάσει με τη βία από το αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί σε πτήση εκκένωσης.

Είπε: «Η κόρη μου βρήκε το γράμμα στην πόρτα μας με ένα καρφί. Μου έδινε εντολή να παραδοθώ για την κρίση του δικαστηρίου του Ισλαμικού Εμιράτου (Ταλιμπάν), αλλιώς θα ενεργούσαν σαν κυνηγοί για να με βρουν. Στη συνέχεια θα με σκότωναν». Μετακόμισε αμέσως στο σπίτι του και τώρα κρύβεται.

«Είναι μια επιστολή φόβου, μια προειδοποίηση, μια απειλή για εσάς και την οικογένειά σας. Πρέπει να υποκύψετε στις εντολές των Ταλιμπάν ή να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας πιάσουν. Νόμιζα ότι θα δραπέτευα με μια βρετανική πτήση και με κάλεσαν τρεις φορές στο αεροδρόμιο, αλλά δεν τα κατάφερα να περάσω από τον κόσμο. Τώρα είμαι παγιδευμένος και ο κόσμος έχει δει την επιστολή στην πόρτα μου. Είναι ένα σημάδι των Ταλιμπάν για την οικογένειά μου», είπε.

Για τον Ναζ, το γράμμα ήταν συγκεκριμένο. Κατονόμαζε τον πατέρα του και το χωριό τους και ήταν σφραγισμένο από το Ισλαμικό Κράτος.

Η προειδοποίηση έλεγε ότι ήταν «σκλάβος» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και ότι είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις να σταματήσει να συνεργάζεται μαζί τους.

Τον διέταξαν να «παρουσιαστεί» στο δικαστήριο, διαφορετικά θα «προωθηθεί στο δικαστήριο της Σαρία, όπου η απόφαση της θανατικής ποινής θα εκδοθεί ερήμην σας. Αυτός θα είναι ο δρόμος που έχετε επιλέξει για τον εαυτό σας».

Ο Ναζ δήλωσε: «Το μήνυμα των νυχτερινών επιστολών είναι σαφές: πρέπει να συμμορφωθείς ή να πεθάνεις. Έχουμε μετακινηθεί αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε. Πρέπει να δραπετεύσουμε».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί το Ισλαμικό Κράτος: «Δεν τελειώσαμε μαζί σας»

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν «τελείωσαν» μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε σχεδόν εκατό Αφγανούς, 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δύο Βρετανούς.

«Προς το ISIS-K: δεν τελειώσαμε μαζί σας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο για το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ είχαν να επιλέξουν μεταξύ «στρατιωτικής αποχώρησης ή κλιμάκωσης», δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση» στον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν.

«Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση».

Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε. “Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική», ανέφερε. Χαρακτήρισε «εξαιρετική επιτυχία» τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο.

Η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη για ασφαλή απεγκλωβισμό των εναπομείναντων 100-200 Αμερικανών που παραμένουν στο Αφγανιστάν, δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μπόρεσε και το έκανε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ήταν άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και επί μακρόν κάτοικοι, οι οποίοι είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στη χώρα επειδή είχαν οικογενειακές ρίζες στο Αφγανιστάν.

«Η ουσία είναι πως το 90% των Αμερικανών που ήταν στο Αφγανιστάν και ήθελε να φύγει κατάφερε να φύγει», είπε. «Για τους εναπομείναντες Αμερικανούς δεν υπάρχει καμία προθεσμία. Είμαστε δεσμευμένοι να τους απεγκλωβίζουμε αν θέλουν να φύγουν».

Πρόσθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγείται συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε Αμερικανό, Αφγανό σύμμαχο ή ξένο υπήκοο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα καταστήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν υπόλογους αν δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους για ελεύθερη μετακίνηση.

«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις, που μεταδίδονται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο το Αφγανιστάν, για ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε θέλει να φύγει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάζονταν με Αμερικανούς», είπε. «Δεν παίρνουμε μόνο το λόγο τους, αλλά περιμένουμε τις πράξεις τους και έχουμε μόχλευση για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».

Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε από τον Μάρτιο σε επικοινωνία 19 φορές με Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, προσφέροντάς τους βοήθεια να φύγουν από τη χώρα.

Αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τη χώρα πριν από 17 ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήρθαν ξανά σε επαφή και εντόπισαν περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν αποφασίσει νωρίτερα να παραμείνουν στη χώρα, αλλά πλέον ήθελαν να φύγουν, γνωστοποίησε.

Κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροι από 5.500 Αμερικανοί απεγκλωβίστηκαν, μαζί με χιλιάδες πολίτες και διπλωμάτες από συμμαχικές χώρες, καθώς και 2.500 αφγανικό απασχολούμενο προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία μαζί με τις οικογένειές τους, και χιλιάδες Αφγανοί μεταφραστές και διερμηνείς κ.α. που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / Dailymail

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα