Παραιτήσου, φωνάζουν στον Πρωθυπουργό τους για το κλίμα
Σήμερα στο Twitter τα hashtag που ήταν πιο δημοφιλή ήταν τα: "NotMyPrimeMinister (δεν είναι πρωθυπουργός μου) και #ScoMoResign (Σκοτ Μόρισον παραιτήσου)
Ο πρωθυπουργός Μόρισον δέχεται σφοδρή κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι πυρκαγιές πυροδοτούν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή
Αυξάνονται οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να παραιτηθεί, αφού αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν διακοπές στη Χαβάη την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγων των εκτεταμμένων πυρκαγιών.
Οι Αυστραλοί ψηφοφόροι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας του να επιδείξει ηγετικές ικανότητες σε μια περίοδο κρίσης, και μαζί με αρκετούς πολιτικούς συντάκτες, επικρίνουν την άρνηση του Μόρισον να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που οι κωμικοί στις ΗΠΑ ασκούν κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μόρισον δέχθηκε καυστική κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου παρουσιάζεται σαν ένα παραμορφωμένο ον που κάθεται σε ένα καμμένο δάσος την ημέρα των Χριστουγέννων χαϊδεύοντας ένα κομμάτι κάρβουνο, το οποίο αποκαλεί “το πολύτιμό μου”, ή σαν ένας ιπτάμενος υπερήρωας: ο “Μπαρουφολόγος”.
Σήμερα στο Twitter τα hashtag που ήταν πιο δημοφιλή ήταν τα: “NotMyPrimeMinister (δεν είναι πρωθυπουργός μου) και #ScoMoResign (Σκοτ Μόρισον παραιτήσου), μετά την ανάρτηση ενός βίντεο που δείχνει μια εθελόντρια πυροσβέστη, την Τζάκι, να κάνει χειραψία με τον Μόρισον και να του λέει “δεν είστε πρωθυπουργός μου”. “Η Τζάκι είναι όλοι μας”, έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος ανέφερε: “απλώς λέει αυτό που σκέφτονται 12 εκατομμύρια”. Ο ίδιος ο Μόρισον αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση σήμερα στην οποία αναφέρει: “Όντως η Τζάκι μου έκανε πλάκα χθες, δεν είμαι πρωθυπουργός της διότι είναι Βρετανίδα. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός της”.
merry christmas #ScoMoResign pic.twitter.com/DJxCBxrrCf
— The Chats (@thechatsband) 23 Δεκεμβρίου 2019
Καταστροφικές πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα σε πέντε πολιτείες της Αυστραλίας από τον Σεπτέμβριο, ενώ ανεξέλεγκτες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη Νότια Αυστραλία. Τοξικό νέφος κάλυπτε επί ημέρες το Σίδνεϊ ενισχύοντας την οργή της κοινής γνώμης και αυξάνοντας την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή. Όταν έγινε γνωστό ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός μαζί με την οικογένειά του έκαναν διακοπές στη Χαβάη οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν. Ωστόσο η επιστροφή του Μόρισον στην Αυστραλία δεν ηρέμησε τα πνεύματα καθώς επέμεινε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διέψευσε ότι υπάρχει ενδοκυβερνητικό ρήγμα, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
https://www.youtube.com/watch?v=hP4wuqhLNEc
Εξάλλου ο Μόρισον έχει αποκλείσει να συναντηθεί με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πυροσβεστικής των πολιτειών της Αυστραλίας, αλλά και να δώσει αποζημίωση στους χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες που μάχονται κατά των πυρκαγιών εδώ και μήνες. Ωστόσο πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γραφτεί ο πολιτικός επιτάφιος του Μόρισον, σημειώνοντας ότι οι πυρκαγιές αυτές ενδέχεται να ωθήσουν τη χώρα να αλλάξει πολιτική στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο Μόρισον δεν αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, όμως πάντα αμφισβητούσε ότι για την αντιμετώπισή της απαιτείται η Αυστραλία να κάνει οικονομική στροφή. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών άνθρακα – μια από τις πηγές ενέργειας που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου—προέρχεται από την Αυστραλία, με τον κλάδο να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στους Αυστραλούς.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 ως το 2030, κάτι που όμως δεν θεωρείται αρκετό. “Αυτές οι πυρκαγιές ενδέχεται τελικά να οδηγήσουν σε αλλαγή στην κοινή γνώμη και την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γνωρίσει η Αυστραλία”, επεσήμανε ο Χέιντον Μάνινγκ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Φλίντερς.
Ε.Μ.