Featured

Παρακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταλάβεις την μετάλλαξη Δέλτα

Το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί αυτή την στγμή μια χώρα με αρκετά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων που αυτή την στιγμή δεν έχει κανέναν περιορισμό, ενλω η μετάλλαξη Δελτα έχει χτυπήσει την χώρα.

Parallaxi
παρακολούθησε-το-ηνωμένο-βασίλειο-γι-796163
Parallaxi

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό την «Ημέρα της Ελευθερίας», 19 Ιουλίου, οι επικριτές χαρακτήρισαν την κίνηση  ως «επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα».Οι σκληρότεροι κριτικοί χαρακτήρισαν την κίνηση «επιδημιολογικά ηλίθια». Εκείνη την εποχή, τα κρούσματα στη χώρα εξακολουθούσαν να αυξάνονται εν μέσω αιχμής της μετάλλαξης Δέλτα. Στη συνέχεια, προς έκπληξη σχεδόν όλων, τα κρούσματα COVID-19 άρχισαν να πέφτουν. Αυτό υποδηλώνει ότι η Delta χτύπησε μια φυσική κορυφή στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα μέσα Ιουλίου-όχι λόγω της Ημέρας της Ελευθερίας, τα αποτελέσματα της οποίας μόλις άρχισαν να εμφανίζονται στα δεδομένα, αλλά μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού.

Τώρα, δύο εβδομάδες αργότερα, «ο αντίκτυπος της Ημέρας της Ελευθερίας είναι το μεγάλο ερώτημα», λέει ο Πολ Χάντερ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. «Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος με ποιον δρόμο θα πάει». Σύντομα θα έχουμε τις πρώτες λάμψεις δεδομένων που δείχνουν πώς συμπεριφέρεται η Delta όταν αρθούν όλοι οι περιορισμοί σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού. Αυτό είναι αχαρτογράφητο έδαφος. Αυτό που συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αυξήσει τις υπόλοιπες ελπίδες του κόσμου – ή να τις διαψεύσει.

Το αισιόδοξο σενάριο: Τα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται μέχρι τον Αύγουστο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάζει περισσότερους ανθρώπους, κάτι που θα ήταν «πραγματικά καθησυχαστικό για ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο Jeffrey Barrett, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Γονιδιωματικής COVID-19 στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger. «Υποδηλώνει ότι είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε πραγματικά το Delta. Δεν θα κολλήσουμε για πάντα ». Με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο που μπορεί να ξεφύγει από το κύμα Δέλτα χωρίς περιορισμούς. Οι νοσηλείες κατά τη διάρκεια αυτού του χτυπήματος με δέλτα παρέμειναν χαμηλές σε σύγκριση με τα κύματα προ-εμβολιασμού.

Αν όμως συμβεί το αντίθετο, αν τα κρούσματα εκτοξευθούν τόσο πολύ ώστε οι νοσηλείες να φτάσουν σε συντριπτικά επίπεδα, τότε μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη εμβολιασμού και μελλοντικοί περιορισμοί, ειδικά το φθινόπωρο. Η κατάσταση θα είναι χειρότερη σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Με αυτόν τον τρόπο, ό, τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει την καλύτερη περίπτωση για τις ΗΠΑ, μια χώρα με χαμηλότερη και πιο συνηθισμένη πρόσληψη εμβολίου παρά το γεγονός ότι έχει πολλές δόσεις. Η Delta ανέλαβε πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε η τροχιά της είναι ελαφρώς μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες ». Εάν ακόμη και το εξαιρετικά εμβολιασμένο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα για τους Αμερικανούς. Αλλά αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει σε μια καθησυχαστική τροχιά, τότε οι ΗΠΑ ενδέχεται να προσπαθήσουν να περιορίσουν την Delta, εφόσον αυξήσει γρήγορα τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των πιο ευάλωτων. Εάν όχι, ακόμη και στο καθησυχαστικό σενάριο η κατάσταση εδώ θα είναι πολύ χειρότερη.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα Δέλτα του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να πέφτουν νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι μια ευχάριστη έκπληξη – ακόμη και ένας λόγος αισιοδοξίας. Είναι απίθανο το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει φτάσει στην ανοσία της αγέλης με το 58 % του πληθυσμού του να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ωστόσο, τα κρούσματα μειώθηκαν και οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν πολλούς άλλους παράγοντες που μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο: κλείσιμο σχολείων για το καλοκαίρι, καιρός και εκτεθειμένοι άνθρωποι που επέλεξαν να απομονωθούν από την εφαρμογή εντοπισμού επαφών της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας. Η πιο ενθαρρυντική εξήγηση, όσον αφορά τον περιορισμό της Delta, είναι ότι η κορύφωση επιταχύνθηκε από ένα γεγονός: το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2020.

Η ομάδα της Αγγλίας έφτασε μέχρι τους τελικούς του Euro, στις 11 Ιουλίου. «Ήταν ακριβώς αυτή η σειρά βραδιών όπου οι άνθρωποι πήγαιναν σε πάρτι που παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο», λέει ο Barrett. «Εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν σε μικρούς χώρους, φώναζαν και αγκαλιαζόντουσαν». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, νέοι άνδρες ηλικίας 20 έως 34 ετών συνέθεσαν έναν δυσανάλογο αριθμό περιπτώσεων στην Αγγλία σε σύγκριση με γυναίκες της ίδιας ηλικίας, ενισχύοντας περαιτέρω την υπόθεση του euro.Kαι στη Σκωτία, η ομάδα της οποίας αποκλείστηκε νωρίτερα, τα κρούσματα άρχισαν επίσης να πέφτουν νωρίτερα, περίπου 10 ημέρες μετά την αποχώρησή της από το τουρνουά τον Ιούνιο. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι τo Euro ήταν πράγματι ένα προσωρινό σοκ που επέτρεψε στη Δέλτα να μολύνει περισσότερους ανθρώπους από ότι θα είχε υπό συνήθεις συνθήκες. Mόλις τελείωσε, τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν. Η έξαρση δεν συνέχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει πολλούς ανθρώπους ευαίσθητους στον COVID-19-για παράδειγμα, δεν έχει εμβολιάσει κανένα παιδί.

Η Ημέρα της Ελευθερίας σήμαινε το τέλος όλων των νομικών περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι όλα ακόμα κανονικά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τον κόσμο να είναι προσεκτικός. Πολλοί υπάλληλοι γραφείου εργάζονται από το σπίτι. Τα σχολεία είναι κλειστά για το καλοκαίρι. «Κάνουμε περίπου τον μισό αριθμό επαφών από ό, τι συγκρινόμασταν με τα επίπεδα πριν από την πανδημία», λέει ο Graham Medley, μοντελιστής μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.«Αλλά η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου». Το πώς κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια χώρα με υψηλά εμβόλια θα δείξει ξανά στον κόσμο εάν είναι δυνατόν να περάσει η Delta καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα σχολεία ανοίγουν ξανά.

Ο Medley αναμένει ότι οι αριθμοί των περιπτώσεων θα είναι ανώμαλοι, θα ανεβαίνουν και θα πέφτουν σαν μια σειρά από μικρούς λόφους και όχι ως ένα μεγάλο βουνό. Αυτό συμβαίνει επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλό συνολικό ποσοστό εμβολιασμού, αλλά εξακολουθεί να έχει θύλακες ευάλωτων ανθρώπων. Ο ιός θα προκαλεί έξαρση κάθε φορά που βρίσκει μια τσέπη, αν και  είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο. «Θα συμβεί», λέει. «Δεν είναι ζήτημα αν θα συμβεί. Απλώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού και πότε ».

Οι ΗΠΑ έχουν πολλές θήκες χαμηλού εμβολιασμού και αυτή η πολύ άνιση κάλυψη αφήνει τους εμβολιασμένους Αμερικανούς ιδιαίτερα ευάλωτους. Όσο πιο συγκεντρωμένοι είναι οι ευαίσθητοι άνθρωποι, τόσο πιο εύκολο είναι για τον ιό να βρει το επόμενο θύμα του. Για παράδειγμα, «είναι καλύτερο να έχουμε τρία στα τέσσερα άτομα σε κάθε νοικοκυριό εμβολιασμένα», λέει ο Medley, «παρά να έχουμε τρία στα τέσσερα νοικοκυριά πλήρως εμβολιασμένα». Ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί πολύ σε εκείνα τα μερικώς εμβολιασμένα νοικοκυριά, αλλά θα εξαπλωθεί μέσω του εντελώς μη εμβολιασμένου. Και οι ΗΠΑ έχουν πάρα πολλά νοικοκυριά και κοινότητες με χαμηλή πρόσληψη εμβολίων. Πολλές από τις κομητείες όπου ο ιός αυξάνεται τώρα έχουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 30 %.

Υπάρχει μια άλλη διαφορά μεταξύ των εκστρατειών εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αυτή τη φορά πιθανώς υπέρ των Αμερικανών, που είναι ότι πολλοί Βρετανοί έλαβαν το ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο AstraZeneca. Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει ή χρησιμοποιήσει καμία δόση AstraZeneca. «Ομολογώ ότι έχω μικρή διαίσθηση για το τι πρόκειται να κάνει», μου είπε ο Μπιλ Χανάγ, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ, σε ένα email. Αλλά οι ΗΠΑ είναι τυχερές που διαθέτουν άφθονα αποθέματα εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου mRNA, και τμήματα των ΗΠΑ με υψηλά εμβόλια ενδέχεται να ακολουθήσουν την έως τώρα ελπιδοφόρα τροχιά Delta του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την άλλη πλευρά, ο Hanage έδειξε τη Φλόριντα, η οποία καταρρίπτει τα ρεκόρ νοσηλείας παρά τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αντιπροσωπεύει το καλύτερο σενάριο για τη Delta, αλλά είναι σαφές ότι μπορούμε επίσης να κάνουμε πολύ χειρότερα.

Πηγή: The Atlantic

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα