Παρακολουθήσεις: Ποιος ελέγχει ποιον;
Η εποπτεύουσα εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Βασιλική Βλάχου φέρεται να έκανε και τον έλεγχο στο τμήμα συμβάσεων της ΕΥΠ
Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρείες Intellexa και Krikel που εμπλέκονται στο κακόβουλο λογισμικό Predator.
Αυτό έλεγε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έσπευσε να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Είναι το ίδιο πόρισμα που ανεμίζει ωσάν παντιέρα η κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά της.
Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ύστερα απ’ αυτή τη διαβεβαίωση; Όπως το πάρει κανείς, αρκεί να σημειώσουμε μια μικρή λεπτομέρεια.
Πως η απάντηση φέρεται να δόθηκε όχι από τους επιθεωρητές που ήταν επιφορτισμένοι να κάνουν τον έλεγχο, αλλά από την εποπτεύουσα εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, το άτομο δηλαδή που υπέγραψε τις εντολές παρακολούθησης τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Θανάση Κουκάκη.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Η κ. Βλάχου φέρεται να έκανε τον έλεγχο στο τμήμα συμβάσεων της ΕΥΠ και απάντησε με επιστολή στους επιθεωρητές της ΕΑΔ, οι οποίοι προφανώς καλύφθηκαν και δεν προχώρησαν παραπέρα.
Mέσω αποστολής εγγράφων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΕΥΠ δεν ήταν το μοναδικό μέρος στο οποίο δεν πάτησαν πόδι οι επιθεωρητές. Το ίδιο έγινε και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου κι εκεί έμαθαν για τις απόρρητες συμβάσεις με την εταιρεία Krikel μέσω αποστολής εγγράφων και όχι με επιτόπιο έλεγχο.
Οι μοναδικοί που όντως συνάντησαν οι επιθεωρητές φαίνεται πως είναι οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών στην ενημέρωση που είχαν για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τον κύκλο εργασιών τους και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.
Το διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ
Ένα άλλο σημείο που είναι προβληματικό αφορά το διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης και Καινοτομίας, πιο γνωστό ως «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ», που δημιουργήθηκε με νόμο του επιτελικού κράτους και που, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κρυφά κονδύλια χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. Το ΚΕΤΥΑΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, δεν αναγράφεται πουθενά μέσα στο πόρισμα. Kι εδώ προκύπτει σειρά ερωτημάτων.
Εντύπωση ωστόσο προκαλούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Intellexa για το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών σχεδόν 800.000 ευρώ το 2020, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2021 στα 5,4 εκατ. ευρώ! Απ’ ό,τι μάθαμε, η ΕΑΔ εστίασε στο γεγονός ότι κανένας πελάτης της Intellexa δεν ήταν το ελληνικό Δημόσιο, αλλά γινόταν αναφορά σε πελάτες από «τρίτες χώρες».
Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν η ΕΑΔ θεώρησε σωστό να ελέγξει ποιοι είναι αυτοί οι πελάτες. Υπήρχε άραγε περίπτωση κάποιος από τους πελάτες να είναι ελληνική εταιρεία με έδρα π.χ. το Λιχτενστάιν; Δεν θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να γίνει μια διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω πελατών;
Το ΚΕΤΥΑΚ, το οποίο έχει δικό του προϋπολογισμό, πού ακριβώς καταθέτει τις συμβάσεις που υπογράφει; Αραγε τις καταθέτει στο ίδιο τμήμα με εκείνες της ΕΥΠ; Ελέγχθηκε αυτό από την κ. Βλάχου; Γιατί δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για το ΚΕΤΥΑΚ στο πόρισμα;
Εντύπωση ωστόσο προκαλούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας Intellexa για το 2021, τη χρονιά δηλαδή για την οποία γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι επιχειρήθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και επιτεύχθηκε εκείνη του Κουκάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών σχεδόν 800.000 ευρώ το 2020, ο οποίος εκτινάχθηκε το 2021 στα 5,4 εκατ. ευρώ! Λογικά, αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων θα έπρεπε να προκαλέσει ένα ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα.
Απ’ ό,τι μάθαμε, η ΕΑΔ εστίασε στο γεγονός ότι κανένας πελάτης της Intellexa δεν ήταν το ελληνικό Δημόσιο αλλά γινόταν αναφορά σε πελάτες από «τρίτες χώρες». Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν η ΕΑΔ θεώρησε σωστό να ελέγξει ποιοι είναι αυτοί οι πελάτες. Υπήρχε άραγε περίπτωση κάποιος από τους πελάτες να είναι ελληνική εταιρεία με έδρα π.χ. το Λιχτενστάιν; Δεν θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να γίνει μια διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω πελατών;
Με δεδομένο το γεγονός ότι στη λίστα μαρτύρων της εξεταστικής περιλαμβανόταν και το όνομα της επικεφαλής της ΕΑΔ -πριν η κυβέρνηση απορρίψει το σχετικό αίτημα- θα ήταν ευχής έργον να βρεθεί κάποιος επίσημα και να δώσει απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών