Παράξενο φθινόπωρο – Στην Κρήτη περισσότερες βροχές παρά στη Δυτική Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Parallaxi
παράξενο-φθινόπωρο-στην-κρήτη-περισ-570311
Parallaxi

Σημαντικές αποκλίσεις παρουσίασαν οι τιμές των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών του 2020 (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος 2020), σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των τελευταίων δέκα ετών.

Οι αποκλίσεις των βροχοπτώσεων ήταν αξιοσημείωτες τόσο όσον αφορά στα ύψη, όσο και στη χωρική κατανομή τους στη χώρα μας.

Το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 14 έτη στη χώρα μας, επιτρέπει τη μελέτη βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων σε μια περίοδο 10 ετών, η οποία μπορεί να αποτυπώσει μια κλιματική τάση και στη συγκεκριμένη περίπτωση να εντοπίσει σημαντικές αποκλίσεις.

Επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά 10 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr: 5 σταθμοί από τη Δυτική Ελλάδα (Δερβίζιανα Ιωαννίνων, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Αμαλιάδα, Ιωάννινα, Κέρκυρα) και 5 σταθμοί από την Κρήτη (Ηράκλειο, Τζερμιάδο Λασιθίου, Ανώγεια Ρεθύμνου, Βρύσσες Χανίων, Σπήλι Ρεθύμνου) (Χάρτης).

Σύμφωνα με την ανάλυση, κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2020 τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στην περιοχή της Κρήτης και όχι στην «παραδοσιακά» πιο βροχερή πλευρά της χώρας μας, τη Δυτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στο Ηράκλειο Κρήτης το φθινόπωρο του 2020 κατέγραψε συνολικά 447 mm, παρουσιάζοντας μια αυξητική ποσοστιαία μεταβολή 257% σε σχέση με το μέσο όρο των φθινοπώρων 2010-2019, ενώ τα χαμηλά ύψη βροχής του φετινού φθινοπώρου στη Δυτική Ελλάδα αποτυπώνονται στο μετεωρολογικό σταθμό στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων όπου κατέγραψε 288 mm, παρουσιάζοντας μια μείωση στην ποσοστιαία μεταβολή που φτάνει τα 62%.

Στον παρακάτω Πίνακα, διακρίνονται οι ποσοστιαίες μεταβολές των φετινών βροχοπτώσεων σε σχέση με το μέσο όρο των ετών 2010-2019 στους 10 επιλεγμένους σταθμούς. 

Τα ύψη βροχοπτώσεων των φθινοπωρινών μηνών από το 2010 – 2020, για 2 από τους επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς, παρουσιάζονται στα ραβδογράμματα τα οποία εμπεριέχονται στον παρακάτω Χάρτη.

Από τη σύγκρισή τους διαπιστώνεται ότι ενώ τα τελευταία 10 έτη στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας καταγράφονται μεγαλύτερα ύψη βροχής (με εξαίρεση το 2011), το φθινόπωρο του 2020 η εικόνα έχει αντιστραφεί με το Τζερμιάδο Λασιθίου να καταγράφει σχεδόν 3 φορές περισσότερη βροχή από το μέσο όρο εποχής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα