Παραλλαγή Όμικρον: Αύξηση στα κρούσματα, όχι στις νοσηλείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
παραλλαγή-όμικρον-αύξηση-στα-κρούσμα-847785
Parallaxi

Την ώρα που η εικόνα από τον κοροναϊό στην Ελλάδα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα που έρχονται από τη Νότια Αφρική αφήνουν μια «αχτίδα ελπίδας» σε σχέση με το πόσο παθογόνος είναι η νέα παραλλαγή Όμικρον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έξαρση κρουσμάτων του κοροναϊού στη Νότια Αφρική μετά από την εμφάνιση της «Όμικρον», δεν έχει επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής, οδηγώντας σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η νέα παραλλαγή του ιού ίσως προκαλεί κυρίως ήπιες μορφές νόσησης.

Τα αρχικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, όπου αρχικά εντοπίστηκε η «Όμικρον», είναι «ελαφρώς ενθαρρυντικά σε ό, τι αφορά τη σοβαρότητα», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι χθες Κυριακή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι στιγμής η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 45 χώρες και περιοχές του πλανήτη.

Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας εξετάζουν τα διαθέσιμα στοιχεία, προσπαθώντας να προβλέψουν την επίδραση της «Όμικρον», ενώ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη νέα αυτή παραλλαγή και τις πολυάριθμες μεταλλάξεις της.

Η μετάδοση της «Όμικρον», η οποία πλέον επικρατεί στη Νότια Αφρική, ακολούθησε μια πορεία από το Τόκιο στο Όσλο μέχρι την ανακοίνωση του εντοπισμού της στις 25 Νοεμβρίου.

Οι προσπάθειες για απόκτηση μιας πιο σαφούς εικόνας οδήγησε μερικές φορές σε αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πόσο σοβαρή απειλή αποτελεί η νέα παραλλαγή του φονικού ιού.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Moderna, Στίβεν Χογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της «Όμικρον», παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό ισχύει αυτό. Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι τα εμβόλια ίσως διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσησης.

Αν και η αρχική σχέση μεταξύ μολύνσεων και νοσηλειών μοιάζει ενθαρρυντική, τείνει επίσης να καταγράφεται και μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ των δύο.

Τα σοβαρά συμπτώματα σε ασθενείς που μολύνθηκαν από παλαιότερες παραλλαγές του ιού, εμφανίζονταν συνήθως μεταξύ 1 – 3 εβδομάδων από τη διάγνωση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών της Νότιας Αφρικής. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων επταημέρου στη χώρα ανέβηκε στα 10.055 την περασμένη εβδομάδα, ενώ τρεις εβδομάδες νωρίτερα ήταν κάτω από 300.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες είχαν την ελπίδα σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια μάχης ενάντια στην πανδημία, απάντησαν στην εμφάνιση της «Όμικρον» με άμεση επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ εντός 48 ωρών πριν από την πτήση τους προς τη χώρα, ανεξαρτήτως από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Η Γαλλία επίσης αυστηροποίησε τα μέτρα σχετικά με τη διενέργεια τεστ, για επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο της podcast ως καγκελάριος, παρακάλεσε όλους τους πολίτες να πάρουν τον ιό στα σοβαρά και να εμβολιαστούν.

Η «Όμικρον» έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ίσως είναι ικανή να παρακάμπτει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και ότι θα ματαιώσει τις προσπάθειες για επαναλειτουργία της οικονομίας, καθώς εμφανίζει περίπου 30 ή περισσότερες μεταβολές στην πρωτεΐνη ακίδα της, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να γαντζώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Τονίζεται ότι ίσως να χρειαστούν πολύ περισσότερες εβδομάδες προτού τα εργαστηριακά τεστ και οι μελέτες από τον πραγματικό κόσμο να δείξουν ξεκάθαρα τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις.

Άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι, ωστόσο, είναι ότι το νοσοκομειακό συγκρότημα Steve Biko και Tshwane District στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς στις πτέρυγες Covid δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Αυτό δείχνει μια απομάκρυνση από την κατάσταση που επικρατούσε κατά τα προηγούμενα κύματα.

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναξιολογεί την ταξιδιωτική απαγόρευση που αφορά οκτώ νοτιοαφρικανικές χώρες, καθώς γίνονται διαθέσιμες όλο και περισσότερες πληροφορίες. Η πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε τρία ακόμη κρούσματα της μετάλλαξης, η οποία έχει εμφανιστεί τουλάχιστον σε 15 Πολιτείες. Τα κρούσματα της «Όμικρον» στο Όσλο που σχετίζονταν με ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι εταιρείας, ίσως φτάσουν τα 100, σύμφωνα με νορβηγικό δίκτυο.

Όπως είναι κατανοητό και από το συγκεκριμένο άρθρο του Bloomberg, οι επιστήμονες δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πλήρη «αποκωδικοποίηση» της απειλής της «Όμικρον», όμως, υπάρχουν τοποθετήσεις που είναι αισιόδοξες σε σχέση με την αξία των εμβολίων απέναντι στον νέο υπαρκτό κίνδυνο.

Γαλλία: Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα για 4 εβδομάδες, μέτρα στα σχολεία και ενίσχυση της τηλεργασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Καστέξ

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα νυχτερινά κέντρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες νάιτκλαμπ και ντισκοτέκ, καθώς και οι εταιρείες που οργανώνουν εκδηλώσεις, θα αποζημιωθούν.

Ο Καστέξ κάλεσε επίσης τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους, τα επαγγελματικά και ιδιωτικά πάρτι, διευκρινίζοντας όμως ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί λοκντάουν ή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας «απαιτεί νέα μέτρα», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και πάλι υψηλός, ωστόσο η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, γιατί 52 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν εμβολιαστεί.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 11.308 νέα κρούσματα και 192 θάνατοι. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.191 ασθενείς.

Ο Καστέξ είπε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα στα δημοτικά σχολεία, κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων. Τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 5-12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι ενδέχεται να ξεκινήσει ο εθελοντικός εμβολιασμός όλων των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 20 Δεκεμβρίου, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι υγειονομικές αρχές.

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο Καστέξ είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι, για όσους εργαζόμενους είναι εφικτό, να δουλεύουν από το σπίτι τους για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Για την παραλλαγή Όμικρον ο Βεράν είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στη χώρα 25 θετικά κρούσματα, από τα οποία 21 ήταν «εισαγόμενα» από τη Νότια Αφρική και τα άλλα τέσσερα οφείλονται σε τοπική μετάδοση.

Ιταλία: 9.503 κρούσματα κορονοϊού, 92 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο – Πρώτη ημέρα εφαρμογής του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου»

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 9.503 κρούσματα κορονοϊού και 92 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 301.560 διαγνωστικά τεστ, το 3,2% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 743 ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 5.879.

Από σήμερα, στο μεταξύ, άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου».

Ουσιαστικά, οι ανεμβολίαστοι πολίτες, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα μπορούν να μπαίνουν, με αρνητικό τεστ, μόνον στον χώρο εργασίας τους και στα αστικά και υπεραστικά μέσα μεταφοράς. Το μέτρο αφορά όλους τους κατοίκους της χώρας ηλικίας άνω των 12 ετών. Κατά συνέπεια, αφορά και τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου, για τη χρήση του μετρό και των λεωφορείων.

Το πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε σήμερα στη Ρώμη, ύψους 400 ευρώ, δόθηκε σε έναν 50χρονο που είχε ανέβει σε λεωφορείο, στην πλατεία Φλαμίνιο της ιταλικής πρωτεύουσας, χωρίς σούπερ πράσινο πάσο ή τεστ. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «σε λίγες ημέρες θα εμβολιαστεί. Αλλά οι ελεγκτές του επέβαλαν το κατώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο.

Η πράσινη κάρτα ή το τεστ είναι αναγκαία και για όσους πολίτες θέλουν να πάρουν φέρυ μποτ για να μεταβούν από τη Σικελία στην Καλαβρία, και το αντίστροφο. Σε όλες τις ιταλικές μεγάλες πόλεις, από την Νάπολη μέχρι το Μιλάνο, αστυνομικοί, καραμπινιέροι, όπως και άνδρες και γυναίκες του στρατού, πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Η κυβέρνηση Ντράγκι τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για όποιον παραβιάζει το συγκεκριμένο μέτρο και ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα από 400 μέχρι 1.000 ευρώ.

Ισπανία: 68 γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείου, με κορονοϊό σε άσχημη κατάσταση

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού αρχής γενομένης από την 27η Δεκεμβρίου.

Ο δήμαρχος προχώρησε πιο πέρα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του οποίου το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου αλλά ανεστάλη επί του παρόντος με απόφαση της δικαιοσύνης, δεν αφορούσε παρά μόνο τους εργαζόμενους σε εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

“Εδώ στη Νέα Υόρκη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια προληπτική επίθεση (κατά του κορονοϊού) για να κάνουμε πράγματι κάτι τολμηρό ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid και οι κίνδυνοι που θέτει για όλους μας”, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους “εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου”, δηλαδή σχεδόν 184.000 επιχειρήσεις, εταιρίες και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, “οι Νεοϋορκέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου για να αντικατασταθεί από τον ‘Ερικ ‘Ανταμς που εξελέγη στις 2 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού έχει επιβεβαιωθεί πλέον σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες — με μερικά κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020 με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.

Κύπρος – Κορονοϊός: Έναν θάνατο και 706 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Έναν θάνατο και 706 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου το απόγευμα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, ένα άτομο απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 602. Εξάλλου 116 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 75% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Επίσης 4 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 100.991 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ενώ 706 (ποσοστό θετικότητας: 0.7%) είναι τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 που εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 137.538.

Κορωνοϊός- Ιταλία: Νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε ισχύ από σήμερα

Σε ισχύ από σήμερα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ιταλία, με τους ανεμβολίαστους να μην μπορούν να πλέον να παρακολουθήσουν ταινία στο σινεμά, όπως και θέατρο, συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Μόνη εξαίρεση από την ρύθμιση, οι πρόσφατα ιαθέντες από την Covid-19, οι οποίοι έχουν επίσης πρόσβαση στο «σούπερ πάσο» που δίδεται στους εμβολιασμένους. Το «βασικό πάσο», το οποίο χορηγείται έπειτα από αρνητικό διαγνωστικό τεστ χρησιμεύει μόνο για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας.

Το «βασικό πάσο», το οποίο μέχρι σήμερα απαιτείτο για την πρόσβαση στο αεροπλάνο ή στα τρένα μεγάλων αποστάσεων , θα απαιτείται πλέον και για τις τοπικές μετακινήσεις (μετρό, λεωφορείο και τοπικά τρένα).

Πολωνία-covid-19: Νέα περιοριστικά μέτρα εντός της εβδομάδας

Νιγηρία-Βρετανία-Covid-19: Η Νιγηρία χαρακτηρίζει άδικη την ένταξή της στην ταξιδιωτική “κόκκινη λίστα” του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Νιγηρία επέκρινε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να προσθέσει τη χώρα στην ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» λόγω των ανησυχιών για τον κορονοϊό, λέγοντας ότι είναι άδικη και δεν βασίζεται στην επιστήμη.

Η Νιγηρία προστέθηκε στη Νότια Αφρική και άλλες εννέα χώρες από το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου στη λίστα από τις 06.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αφού το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά που αφορούν την νέα παραλλαγή Όμικρον είχαν σαφή σύνδεση με ταξίδια στο εξωτερικό από τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική.

Η προσθήκη αυτή σημαίνει ότι μόνο Βρετανοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι με προέλευση τη Νιγηρία μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες από την άφιξή τους.

«Η απόφαση από τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει τη Νιγηρία στην κόκκινη λίστα, εξαιτίας απλά και μόνο λιγότερων των 20 κρουσμάτων της Όμικρον…είναι αδικαιολόγητη, άδικη, τιμωρητική και απαράδεκτη και εισάγει διακρίσεις. Η απόφαση δεν βασίζεται στην επιστήμη», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Λάι Μοχάμεντ.

Η κίνηση ήταν μια «αντανακλαστική αντίδραση» που θα είναι καταστροφική για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε ο ίδιος. Οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στηνν ενίσχυση της πρόσβασης στα εμβόλια στην Αφρική αντί να κλείνουν τα σύνορά τους, είπε.

Η παραλλαγή Όμικρον, που αρχικά εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα της Αφρικής, έχει επιτείνει το εμβολιαστικό κενό μεταξύ των πλούσιων χωρών και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα η Νιγηρία επιβεβαίωσε τα πρώτα της κρούσματα Όμικρον.

Ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ επίσης απαγόρευσαν την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους που ταξιδεύουν από τη Νιγηρία λόγω ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντόπισε την Όμικρον σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που έφθασαν από τη Νιγηρία.

Από την πλευρά του, ο Σαράφα Τούντζι Ίζολα, ύπατης αρμοστής της Νιγηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι αυτό που αναμένει κανείς είναι μια παγκόσμια και όχι μια επιλεκτική προσέγγιση. Οι δηλώσεις του απηχούσαν επίσης τα σχόλια του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος περιέγραψε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε κάποιες χώρες της νότιας Αφρικής ως «ταξιδιωτικό απαρτχάιντ».

«Η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι απαρτχάιντ υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζουμε μια επιδημία», δήλωσε ο Ίζολα. «Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία. Κάθε φορά που έχουμε μία δυσκολία, πρέπει να υπάρχει συνεργασία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα