Παραλλαγή Όμικρον: Το Ισραήλ απαγορεύει προσωρινά την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς

Οι ΗΠΑ από την άλλη εξαίρουν «τη διαφάνεια» της Νότιας Αφρικής.

Parallaxi
παραλλαγή-όμικρον-το-ισραήλ-απαγορεύ-849190
Parallaxi

Η εικόνα σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Αναλυτικότερα:

Παραλλαγή Όμικρον: Οι ΗΠΑ εξαίρουν «τη διαφάνεια» της Νότιας Αφρικής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, ενώ η Πρετόρια διαμαρτύρεται καθώς αισθάνεται πως «τιμωρείται» και υφίσταται άδικη μεταχείριση, με τους πολίτες της να αντιμετωπίζονται σαν personae non gratae.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Άντονι Μπλίνκεν, με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του, τη Ναλέντι Πάντορ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εξήρε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για την ταχεία ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακόμη, εξήρε «την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τη διαφάνειά της στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών» για την παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2, η οποία «θα όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο».

Νωρίτερα χθες Σάββατο, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έκρινε πως οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από αρκετές χώρες στους πολίτες της ισοδυναμούν με «τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές».

«Ενίοτε τιμωρούμαστε επειδή επιδεικνύουμε διαφάνεια και κάνουμε πράγματα γρήγορα», στηλίτευσε ο Νοτιοαφρικανός ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα, η ομάδα του οποίου ανακάλυψε τη νέα παραλλαγή.

Σε διαμετρική αντίθεση με τη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα πως περίμενε υπερβολικά μεγάλο διάστημα προτού μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο πληροφορίες κρίσιμης σημασίας για τον νέο κορωνοϊό· η Ουάσινγκτον ερίζει πως εάν το Πεκίνο επεδείκνυε περισσότερη διαφάνεια, θα βοηθούσε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Μεξικό: 245 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 3.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 245 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 2.956 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 293.859 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.882.792, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Βραζιλία: Πάνω από 9.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 229 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 229 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 9.233 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η Κολομβία παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ως την 28η Φεβρουαρίου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας των Άνδεων, ο Ιβάν Ντούκε.

Το μέτρο «παρατείνεται λόγω (…) της κατάστασης ως προς την πανδημία και για να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα», είπε ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην πόλη Μοντερία, στην επαρχία Κόρδομπα (νότια).

Οι Ελβετοί καλούνται σήμερα σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία για τη διαχείριση της πανδημίας και την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου

Οι Ελβετοί καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, βάσει της οποίας θα εφαρμοστεί η χρήση του υγειονομικού πάσου, έπειτα από μια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική εκστρατεία.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται την ώρα που το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί στέλεχος «ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θέτει εκ νέου τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού.

Ένδειξη της ασυνήθιστης έντασης που επικρατεί στην Ελβετία ενόψει του δημοψηφίσματος η αστυνομία έχει αποκλείσει σήμερα την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο στη Βέρνη, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένεται να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την covid-19, παρά το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές και όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο έχουν υψώσει τις φωνές τους τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις, στη διάρκεια κάποιων από τις οποίες ξέσπασαν και επεισόδια.

Η όξυνση της έντασης στην Ελβετία, μια χώρα διάσημη για την κουλτούρα του διαλόγου και του συμβιβασμού, όπου διοργανώνοντα δημοψηφίσματα πολλές φορές το χρόνο, έχει προκαλέσει σοκ στον πληθυσμό.

Πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ ο οποίος εδώ και δύο χρόνια αποτελεί το πρόσωπο της μάχης κατά της covid-19 στη χώρα, έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους και πλέον φυλάσσονται από την αστυνομία.

Εξάλλου το δημοψήφισμα πραγματοποιείται την ώρα που στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Όμως αντίθετα από άλλες χώρες η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι σχετικά μικρό ποσοστό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κατειλημμένες (20%).

«Η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό έλεγχο. Αν τα κρούσματα αυξηθούν με εκθετικό τρόπο, θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα», δήλωσε την Τετάρτη ο Μπερσέ.

Ωστόσο η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στα καντόνια να λάβουν μέτρα και να ζητήσουν από τους πολίτες να σέβονται τους βασικούς υγειονομικούς κανόνες.

Με το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων κατά της covid-19 να φτάνει περίπου το 65% η Ελβετία έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών που οι Ελβετοί καλούνται σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της covid-19. Τον Ιούνιο οι πολίτες είχαν στηρίξει σε ποσοστό 60% την τότε νομοθεσία.

Όμως πλέον οι νόμοι τροποποιήθηκαν προκειμένου να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις αρχές για να αντιμετωπίζουν την πανδημία, αλλά και για να υιοθετηθεί το υγειονομικό πάσο, με αποτέλεσμα οι αντιεμβολιαστές και όσοι τάσσονται κατά του πιστοποιητικού να ζητήσουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το λαϊκιστικό δεξιό Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC), το μεγαλύτερο κόμμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στηρίζουν το νομοσχέδιο.

«Ξαφνικά χωριστήκαμε μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Πρέπει να αρνηθούμε αυτόν τον διαχωρισμό», κατήγγειλε ο πρόεδρος του UDC Μάρκο Τσιέσα, ο οποίος ζήτησε «να αποκατασταθούν η ελευθερία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η κανονικότητα».

Η κυβέρνηση τού απάντησε ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό διευκολύνει τα ταξίδια και την παραμονή στο εξωτερικό, επιτρέπει τη διοργάνωση διαδηλώσεων και «είναι στη διάθεση όλων», καθώς και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να το αποκτήσουν αφού κάνουν τεστ για covid-19.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου gfs.bern, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της covid-19 εγκρίνει το 61% όσων προτίθεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Βρετανία: 131 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 39.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 39.567 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 131 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 144.724 ανθρώπους επί συνόλου 10.110.408 μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Tο 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 29% του πληθυσμού-στόχου.

Γερμανία: Πάνω από 44.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 104 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 44.401 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.761.696, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς για 14 ημέρες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Ακόμη, ο κ. Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ– για τον ίδιο λόγο.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα.

Το μέτρο μένει να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Ως αυτό το στάδιο, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον και μιλούν για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι. Διευκρίνισαν πάντως πως τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Αγελέτ Σακέντ στο τηλεοπτικό δίκτυο N12. Εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα (της Κυριακής προς Δευτέρα). Είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής προχθές Παρασκευή.

Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.

Περί το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, πράγμα το οποίο σημαίνει είτε πως έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ή πως δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.

Οι αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 8.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην ισραηλινή επικράτεια.

Μιανμάρ: Πάνω από 500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 12 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 505 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 12 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Βιετνάμ: Πάνω από 13.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 148 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.063 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τις 1.197.404.

Σιγκαπούρη: Πάνω από 1.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 6 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.761 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 261.636 στην πόλη-κράτος.

Ινδία: 621 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 8.800 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.774 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 621 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 468.554 θανάτους επί συνόλου 34.572.523 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 105.691 (–1.328 σε 24 ώρες), επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 543 ημερών, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα