Παράλυτος και μπερδεμένος ο κόσμος με την εξέλιξη της πανδημίας
ΠΟΥ: Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορωνοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί
ΠΟΥ: Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορωνοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί
Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορονοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Χουσίν, επικεφαλής της Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
“Η κατάσταση είναι προς το παρόν… είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι”, είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.”Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και θαλασσίως, πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο”.
Η Επιτροπή ‘Εκτακτης Ανάγκης κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας.
Παράλληλα, η Επιτροπή ‘Εκτακτης Ανάγκης που συνεδρίασε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, διαφώνησε “επί του παρόντος” στην καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα διεθνών ταξιδιωτών.
Όσον αφορά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η Επιτροπή ζητεί παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχησης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των “θεμελιωδών αγνώστων” που παραμένουν.
Καλεί επίσης τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα “τυποποιημένο σύστημα” ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε “στιγματισμό” γεωγραφικό ή πολιτικό.
Η επιτροπή συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους αποφάσισε να την συγκαλέσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να συζητηθούν συγκεκριμένα οι παραλλαγές του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες.
Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ζητούν επίσης την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, επιταχύνοντας τη συνεργασία και εναρμονίζοντας την έρευνα.
Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.
Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.
Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή, αναλύεται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο οποίος μιλά στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο για “ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος”.
Σε σχέση με την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα, η Επιτροπή έκτακτης ανάγκης εκτίμησε ότι “εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις άγνωστες (παράμετροι) όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη μείωση της μετάδοσης (του ιού) και τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παρά σε περιορισμένη ποσότητα”.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει στις συστάσεις της ότι μια απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.
Ο ΠΟΥ ζητά στοιχεία από Νορβηγία για το θάνατο 23 ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Νορβηγίας και προσπαθεί να λάβει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τον θάνατο στην χώρα αυτή 23 ηλικιωμένων ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δήλωσε στο TASS ο επίσημος εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιαζαρέβιτς.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ αρμόδια για την ασφάλεια των εμβολίων ασχολείται επίσης με το ζήτημα αυτό και μόλις έχει «πλήρη αντίληψη για τα γεγονότα αυτά» θα ενημερώσει την κοινή γνώμη, δήλωσε ο Γιαζαρέβιτς. Παράλληλα επισήμανε ότι κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι επειδή κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν από τον κορονοϊό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός «δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου από άλλες αιτίες». «Οι θάνατοι από άλλες αιτίες συνεχίζονται και μετά τον εμβολιασμό, χωρίς να οφείλονται σ’ αυτόν», επισήμανε ο Γιαζαρέβιτς.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι».
Γαλλία: Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα και 171 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο “Έσπασε” και η Γαλλία το “φράγμα” του 1 εκατ. κρουσμάτων
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 20.177 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 και 171 νέους θανάτους από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε 2.767,312 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε 67.599.
Η Γαλλία καταγράφει τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 παγκοσμίως.
Βραζιλία- Covid-19: Εν μέσω υγειονομικού χάους, ασθενείς μεταφέρονται από την πολιτεία Αμαζόνας σε άλλες περιοχές
Η βραζιλιάνικη πολιτεία Αμαζόνας (βόρεια) ξεκίνησε σήμερα τις διακομιδές ασθενών με Covid-19 προς άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων της, όπου καταγράφονται ελλείψεις οξυγόνου. Από τα ξημερώματα, ένα πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος, που θα μεταφέρει 9 ασθενείς προς το Πιάουι (βορειοανατολικά), αναχώρησε από το Μανάους, την πρωτεύουσα της Αμαζόνας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Συνολικά, 235 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν προς άλλες 8 πολιτείες.
Χθες, ο υπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο παραδέχθηκε την «κατάρρευση των μονάδων φροντίδας στο Μανάους», που υπήρξε ήδη μία από τις πλέον πληγείσες από το πρώτο κύμα της πανδημίας πόλεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο, με ομαδικούς τάφους στα κοιμητήρια και σορούς να στοιβάζονται σε φορτηγά ψυγεία έξω από τα νοσοκομεία.
Η Βραζιλία έχει σοκαριστεί από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται οικογένειες ασθενών να φέρνουν στο νοσοκομείο φιάλες οξυγόνου, τις οποίες αγόρασαν με ιδία μέσα.
Γιατροί αποκάλυψαν σε ΜΜΕ ότι ασθενείς Covid-19 πέθαναν από ασφυξία, ελλείψει διαθέσιμου οξυγόνου για την τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής τους.
«Είναι φοβερό, αυτό το πρόβλημα στην Αμαζόνας. Όμως, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας», δήλωσε σήμερα ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου, που δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 207.000 ανθρώπους στη Βραζιλία.
Διασημότητες, όπως ο ηθοποιός Μπρούνο Γκαλιάσο, η τραγουδίστρια Μαρία Γκαντού και ο συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο κινητοποιήθηκαν για την αγορά φιαλών οξυγόνου, ωστόσο βρέθηκαν μπροστά σε προσκόμματα στην προσπάθειά τους να τις μεταφέρουν στο Μανάους. Στη μητρόπολη αυτή των 2 εκατομμυρίων κατοίκων είναι δύσκολο να μεταβεί κανείς οδικώς και είναι κυρίως προσβάσιμη αεροπορικώς ή μέσω του ποταμού Αμαζονίου.
Αυτή η απομόνωση, εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης αυτού του μεγέθους, είναι «σαν μια καταδίκη σε θάνατο», είπε ο δήμαρχος του Μανάους Νταβίντ Αλμέιντα, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Folha de S. Paulo.