Παράταση του lockdown στην Γερμανία – Δεν ανοίγουν τα Γαλλικά εστιατόρια

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας

Parallaxi
παράταση-του-lockdown-στην-γερμανία-δεν-ανο-584091
Parallaxi

Την παράταση του πανεθνικού λοκντάουν μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές (…) Ζητάμε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές στις ελάχιστες δυνατές», είπε η καγκελάριος.

Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στο εξής, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 δύο φορές. Όλοι τους θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ακόμη και αν το πρώτο τεστ βγει αρνητικό και κατόπιν να κάνουν και το δεύτερο τεστ. Στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οι μετακινήσεις των πολιτών θα περιορίζονται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

«Πρέπει να φτάσουμε σε σημείο όπου να μπορούμε να ιχνηλατούμε τις αλυσίδες μετάδοσης», τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Το εμβόλιο, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, δίνει την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αρχές θα είναι σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.

“Στον πάγο” τα σχέδια για επαναλειτουργία των γαλλικών εστιατορίων

Γάλλοι υπουργοί είπαν σε εκπροσώπους του κλάδου της φιλοξενίας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σήμερα, ότι τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν θα επαναλειτουργήσουν στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου, καθώς τα κρούσματα Covid-19 παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανέφεραν δύο σωματεία της εστίασης.

Ο κλάδος της φιλοξενίας στη Γαλλία αναγκάστηκε να κλείσει στις 30 Οκτωβρίου, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε πει ότι θα επαναλειτουργήσει στις 20 Ιανουαρίου, εφόσον μειωθούν επαρκώς οι δείκτες Covid-19.

Ωστόσο, η Γαλλία καταγράφει αυτή στιγμή έναν μέσο όρο 10.000 και πλέον νέων κρουσμάτων την ημέρα, ένας αριθμός διπλάσιος των 5000 που η κυβέρνηση είχε θέσει ως όριο για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Μέλη των μεγαλύτερων ενώσεων του κλάδου της φιλοξενίας είχαν συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι τα εστιατόρια και τα καφέ δεν θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου και δεν σχολίασε περαιτέρω.

«Καταλάβαμε καλά ότι δεν θα ξανανοίξουμε την 20ή Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ρολάν Εγκουί της ένωσης UMIH, που παρέστη στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να δώσουν μια μεταγενέστερη ημερομηνία σχετικά με το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφετεριών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μαρσέλ Μπενεζέ, του σωματείου GNI, ο επικεφαλής του οποίου ήταν παρών στη συνάντηση. Είπε στο Ρόιτερς πως η επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ στις 20 Ιανουαρίου δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα.

Τα σχεδόν 200.000 μπαρ, εστιατόρια και καφέ της Γαλλίας λένε ότι βιώνουν πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω του κλεισίματος και ορισμένα από αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με την πτώχευση. Απευθύνουν έκκληση στη γαλλική κυβέρνηση για μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Πέντε Βρετανοί επιστήμονες επέκριναν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να καθυστερήσει τη χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 ακόμη και κατά 12 εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι τα επαληθευμένα χρονοδιαγράμματα δεν θα πρέπει να τροποποιούνται «χωρίς ισχυρή επιστημονική υποστήριξη ή αποδείξεις».

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal, οι επιστήμονες γράφουν ότι το σχέδιο βασίστηκε σε «υποθέσεις» και όχι σε επιστημονικά στοιχεία ή σε δεδομένα από τις δοκιμές. Αμφισβητούν επίσης τη λογική πίσω από την παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Οι επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ, του Μάντσεστερ και του Ντε Μόντφορτ, λένε επίσης ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών της Κοινής Επιτροπής Εμβολίων και Εμβολιασμού (JCVI) της κυβέρνησης, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αμφισβητήθηκαν από τους παρασκευαστές».

«Η συμβουλή της JCVI (…) να καθυστερήσει η δεύτερη δόση κατά 4-12 εβδομάδες δεν βασίζεται σε δεδομένα από τις δοκιμές, αλλά σε μια εικασία για το τι θα συνέβαινε αν δεν την χορηγούσαν μετά από 21 ημέρες», γράφουν. «Μολονότι οι εικασίες μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη μιας υπόθεσης, από μόνες τους δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να τροποποιηθεί μια γνωστή, αποτελεσματική δοσολογία», προστίθεται σε αυτό το άρθρο.

Η Βρετανία χορηγεί επί του παρόντος δύο εμβόλια για την Covid-19, ένα των Pfizer/BioNTech και ένα των AstraZeneca/Οξφόρδης. Την περασμένη εβδομάδα η JCVI πρότεινε να αλλάξει το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χορήγησης των δόσεων ώστε να εμβολιαστεί αρχικά μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με μόνο μία δόση ώστε «να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε νοσοκομεία», αντί να εμβολιαστούν λιγότεροι άνθρωποι με δύο δόσεις.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι είπε νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι υπάρχουν «άγνωστες» παράμετροι στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος, ενώ ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα, αν και μικρή, να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμεινε στη σύστασή του για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέσα σε διάστημα 21-28 ημερών. Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί «υπό εξαιρετικές συνθήκες», λόγω επιδημιολογικών συνθηκών ή εξαιτίας περιορισμών στον εφοδιασμό, όπως εξήγησε ο Αλεχάντρο Κραβιότο, ο πρόεδρος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Ειδικών (SAGE) του ΠΟΥ για τους εμβολιασμούς.

Οι δύο εταιρείες προειδοποίησαν την Δευτέρα ότι δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό αν η δεύτερη δόση του χορηγηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών από την πρώτη.

Απογοήτευση στον ΠΟΥ μετά την άρνηση της Κίνας 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «πολύ απογοητευμένος» που η Κίνα δεν έχει ακόμη εγκρίνει την είσοδο μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων, που θα ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού.

«Σήμερα, μάθαμε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις απαραίτητες άδειες για την άφιξη της ομάδας στην Κίνα. Είμαι πολύ απογοητευμένος για αυτό το νέο, δεδομένου ότι δύο μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

«Βρίσκομαι σε επαφή με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους και έχω ήδη καταστήσει σαφές ότι η αποστολή αποτελεί προτεραιότητα για τον ΠΟΥ», τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Εναν θάνατο και 569 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Κυπριακό υπουργείο Υγείας

Εναν θάνατο και 569 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

-Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 134.

-179 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση.

-Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 14.309 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

-569 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 25.208.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα