Top

«Παράθυρο» για διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμη εβδομάδα στα ελληνοτουρκικά - Αναζητείται δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Parallaxi
παράθυρο-για-διερευνητικές-επαφές-486557
Parallaxi

Η εμπλοκή του Βερολίνου στην ελληνοτουρκική κρίση και η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία απέσυρε το σεισμογραφικό Oruc Reis στα τουρκικά παράλια, αφήνουν ελπίδες για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας.

Η πίεση που ασκήθηκε από τη Άνγκελα Μέρκελ και οι παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα οδήγησαν τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω, αποσύροντας το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φάσμα και των πιθανών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Tα τελευταία 24ώρα οι επαφές των δύο πλευρών έχουν περάσει σε πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, ενώ εμπλοκή στις συνομιλίες έχει και ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ.

Αν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να επικοινωνήσουν απευθείας και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν είχε αποκλείσει επαφή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα ανακοινωθεί, πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαπιστώθηκε πρόοδος στις διεργασίες για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Ξεκάθαρη η Αθήνα: Μόνο μία διαφορά με την Τουρκία

Πάντως η Αθήνα υπογραμμίζει ότι υπάρχει μία μόνο ελληνοτουρκική διαφορά: H οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Από την πλευρά της, η Αγκυρα επιδιώκει να τοποθετήσει στο τραπέζι των συνομιλιών το σύνολο των διεκδικήσεών της, τις οποίες επιδιώκει να παρουσιάσει ως ελληνοτουρκικές διαφορές.

Είχε επίσης διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιείται διάλογος και ταυτόχρονα να προβαίνει η Τουρκία σε μονομερείς ενέργειες, τις οποίες το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε διαμφισβητούμενες περιοχές.

Παράθυρο διαλόγου από Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν με νέο μήνυμα στο Twitter, με το αφήνει μεν εμμέσως χώρο για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς όμως να την κατονομάζει, επαναλαμβάνει δε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την έως τώρα γραμμή του, ανήρτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη διπλωματία και να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, αναφέρει, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί «κάθε σταγόνα νερού» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που θεωρεί δικό της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / cnn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα