Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητούν τέσσερις επαγγελματικοί φορείς επιστημονικών κλάδων για να δοθούν τα 800 ευρώ
Τέσσερις επαγγελματικοί φορείς επιστημονικών κλάδων ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ.
Με σημερινή επιστολή τους τέσσερις επαγγελματικοί φορείς επιστημονικών κλάδων ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας». Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.
Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των φορέων, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι «η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης, αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς μας στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία».
Το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η πανδημία του κορωνοϊού, πρωτόγνωρη για την σύγχρονη κοινωνία, παρά την επιτυχημένη μέχρι σήμερα υγειονομική διαχείρισή της από την πολιτεία και την κοινωνία, έχει επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, η τελική έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκειά της.
Η υγειονομική αυτή κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά την επαγγελματική δραστηριότητα των επιστημονικών κλάδων, που εκπροσωπούμε, λόγω της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με αυτούς αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την ασφαλή άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και του περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών.
Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι οι επιστήμονες της χώρας αδυνατούν, εν τοις πράγμασι, να ασκήσουν πλήρως το επάγγελμά τους, με συνέπεια να αποστερούνται μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους ανάγκες, με κίνδυνο ακόμη και το βιοπορισμό τους. Την πραγματικότητα αυτή, άλλωστε, αναγνώρισε και η ίδια η Πολιτεία με την ένταξη των επιστημόνων στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και στα μέτρα στήριξης.
Οι επιστημονικοί κλάδοι από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, μέσω της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μετά την αιφνίδια κυβερνητική υπαναχώρηση και την εξαίρεσή τους από την καταβολή της αποζημίωσης αυτής για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Σημειωτέον ότι, την άνω αποζημίωση έλαβαν άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, χωρίς να υφίσταται κανένας δικαιολογητικός λόγος για τη δυσμενή αυτή μεταχείρισή μας.
Η μόνη οικονομική παροχή της Πολιτείας προς τους επιστημονικούς κλάδους αφορά το ποσό των 600 ευρώ, το οποίο χορηγήθηκε σε αντικατάσταση της επιταγής τηλεκατάρτισης, μετά την κατάργηση με κυβερνητική πρωτοβουλία του σχετικού προγράμματος, και το οποίο ποσό δεν έχει ακόμη καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων.
Υπό τις συνθήκες αυτές, και λαμβανομένου υπόψη ότι η επαναφορά στην κανονικότητα της επαγγελματικής μας λειτουργίας απαιτεί βάθος χρόνου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση οικονομική στήριξη όλων των επιστημόνων και περισσότερο των νέων και χαμηλών εισοδημάτων με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα, άλλωστε, και με την πρόσφατη, από 2.4.2020, από του βήματος της Βουλής, δική σας εξαγγελία.
Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η προβλεπόμενη κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μηνός Μαΐου, ύψους 800 ευρώ, στους επιστημονικούς κλάδους της χώρας.
Για όλους εμάς, η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του ρόλου και της προσφοράς μας στην επιστήμη και στην ελληνική κοινωνία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ