Παρέμβαση του Συλλόγου Σπουδαστών Χορού Θεάτρου και Κινηματογράφου στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ»
Με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85.
Παρέμβαση έγινε από τον Σύλλογο Σπουδαστών Χορού Θεάτρου και Κινηματογράφου στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ».
Ο Σύλλογος θεωρεί πως “ειδικότερα στο πλαίσιο υποβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η κατάσταση υποβάθμισης έως και κλεισίματος κινηματογράφων ορόσημων για πολλές γενιές, δεν είναι ξεχωριστό ζήτημα, αλλά αποτελεί την άλλη μια πλευρά της λογικής του κόστους οφέλους στον πολιτισμό, που η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ακολουθούν κατά κόρον”.
Λίγα λόγια για το ΑΣΤΟΡ σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος:
Το ΑΣΤΟΡ λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947 και είναι ένα σινεμά ορόσημο ουσιαστικής κινηματογραφικής προσφοράς στους κατοίκους της πόλης, ανάμεσα σε άλλα όπως το Αελλώ και το Ιντεάλ. Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Το Ωδείο, στην οδό Φειδίου 33 χτισμένο από το 1840, στέγασε από το 1919 το “Ελληνικό Ωδείο”, και από το 2006 έχει περάσει στην περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο φυσικά δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για συντήρηση εργασίες κοκ με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ένα κομμάτι του να καταρρεύσει, καταστρέφοντας την παρακείμενη στέγη του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ.
Στον κινηματογράφο Αστόρ, μαζί με το Αελλώ και το Ιντεάλ διεξάγονται τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αθήνας που κινδυνεύουν να χάσουν τις κεντρικές αίθουσες της διεξαγωγής τους στα πλαίσια της αξιοποίησης τους από τον ΕΦΚΑ μέσω του οποίου δεν τίθεται καμία υποχρέωση προς τους νέους ιδιοκτήτες για την λειτουργία τους ως κινηματογράφοι. Οι κάτοικοι της Αθήνας θα χάσουν τις ελάχιστες πιθανότητες προβολής ποιοτικού κινηματογράφου και συνάμα την κοινωνική επαφή που προσφέρει η κινηματογραφική αίθουσα, γιατί ο κινηματογράφος ήταν και θα είναι πάντα μια συλλογική εμπειρία.
Οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι αποτελούν θεμελιώδεις λίθους της κινηματογραφικής αλλά και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε μια εποχή που επιδιώκουν την υποβάθμιση των σπουδών μας, την ρήξη με την ολόπλευρη μόρφωση νέων καλλιτεχνών, θεωρούμε σωστό να αναδείξουμε και το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά και τους σπουδαστές του κινηματογράφου, πιο συγκεκριμένα, αλλά και όλους μας, με γνώμονα τον αγώνα μας για κατάργηση του ΠΔ85, την ίδρυση ανώτατου δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών και οπτικοακουστικού από την επόμενη μέρα!