Παρέμβαση Τραμπ για ελληνοτουρκικά – Τι ζήτησε από Μητσοτάκη, Ερντογάν
Οι εξελίξεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών.
Νέο γύρο διπλωματικής κινητικότητας πυροδότησαν την Τετάρτη οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που εξαπέλυσε ευθείες στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Από την πλευρά του ο Τραμπ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο πρόεδρος Τραμπ, επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρεται.
Το τηλεφώνημα με Ερντογάν
Μετά τη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο και συζήτησαν για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Με τον Ερντογάν θα μιλήσει ξανά αύριο Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει ευθείες στρατιωτικές απειλές κατά της Ελλάδας, «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Ελλάδα, απαντά με την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Δήλωσε μάλιστα με νόημα ότι ανάλογες κινήσεις μπορούν να γίνουν στο μέλλον και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Στόλτενμπεργκ κατά Τουρκίας για το εμπάργκο όπλων σε Λιβύη
Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβληθεί η εφαρμογή του εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να σταματήσει η ροή όπλων και πυρομαχικών στην εμπόλεμη Λιβύη, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συμβούλιο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ατλαντική συμμαχία αναζητεί τρόπους να συντονιστεί με την επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, που η Τουρκία διατείνεται ότι στρέφεται εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου αναμετρώνται με εκείνα της ΚΕΣ.
Πολλοί στην ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα δεν συνεργάζεται απλούστατα διότι είναι η ίδια αυτή που προμηθεύει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.
Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκφράσει εκ νέου τη βούλησή της να υπάρξει συντονισμός με την πρωτοβουλία του NATO στο Βερολίνο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.
Έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να το παραβιάζουν.
Η Λιβύη, χώρα με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη σε χαοτική κατάσταση από το 2011, όταν είχε ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Βερολίνου τον Ιανουάριο, όταν οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, έχουν αποτύχει.
Εκπρόσωπος ΕΛΚ: Η Ελλάδα έχει δίκιο – Πιθανές οι κυρώσεις στην Τουρκία
«Η Ελλάδα έχει δίκιο» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για εξωτερικά θέματα Μίχαελ Γκάλερ για τις έρευνες της Τουρκίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στη γείτονα.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι καταρχάς σαφές ότι και τα νησιά έχουν επίσης “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, και κατά συνέπεια πρόκειται για “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα έχει χρέος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).
Η (διαμεσολαβητική) πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι σωστή κατά τον Γκάλερ: «Νομίζω ότι πράττει σωστά πηγαίνοντας στις δύο πρωτεύουσες και ζητώντας διάλογο και αποκλιμάκωση. Πιστεύω ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι είναι σημαντικό να γίνει διάλογος για να υπάρξει αποκλιμάκωση, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει πρωτίστως να επιδείξουμε και ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εταίρους μας», πρόσθεσε το (επίσης) μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην ερώτηση του γερμανικού ραδιοφώνου εάν βλέπει παραβίαση των ελληνικών συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Γκάλερ απαντά: «Ναι! Το πλοίο Oruc Reis βρίσκεται σε ύδατα τα οποία οπωσδήποτε δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά στην “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” της Ελλάδας.
Απαντώντας στην ερώτηση του DLF εάν ήταν έξυπνη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας να συμφωνήσει με την Αίγυπτο, το κορυφαίο στέλεχος του ΕΛΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε: «Πρέπει να το δούμε αυτό στο γενικό πλαίσιο. Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά αν κοιτάξουμε τον χάρτη, δεν θα αποκομίσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει στη Μεσόγειο μια εκτεταμένη λιβυκή-τουρκική συνοριακή γραμμή, αλλά ότι και εκεί έχει γίνει παραβίαση».
Ο Γκάλερ υπογράμμισε επίσης ότι «ακριβώς επειδή το Δίκαιο (της Θάλασσας) είναι με τη πλευρά της Ελλάδας, η Ελλάδα έχει τη νομική βεβαιότητα ότι πράττει το σωστό. Αλλά έτσι αυξάνεται επίσης και το χρέος της να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. Κατά την γνώμη μου αυτό είναι εφικτό. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα, λ.χ. με το να παραμείνει μεν το τουρκικό πλοίο εκεί, αλλά να μην κάνει έρευνες. Αυτό θα ήταν αρχικά κάτι για την Τουρκία, και από την άλλη πλευρά οι έρευνες, οι παραβιάσεις, δεν θα πραγματοποιηθούν».
Στην ερώτηση εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα συνεπάγεται επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Για τν γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο ο Γκάλερ είπε ότι έτσι «στέλνει το μήνυμα ότι η Γαλλία υποστηρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια επιπρόσθετη παρουσία. Έχουμε ασφαλώς τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων φίλων μας, και η γαλλική παρουσία αποτελεί σε αυτό το πλαίσιο μια ορατή υπογράμμιση αυτής της θέσης».
Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος του ΕΛΚ δηλώνει επίσης «πεπεισμένος ότι η Γαλλία, δεν θα συμβάλει στην κλιμάκωση εκεί, αλλά θα συμβεί μάλλον το αντίθετο. Η Γαλλία ως κράτος δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση, αλλά απλώς μέσω της παρουσίας της ως διεθνής εταίρος μπορεί ασφαλώς να συμβάλει στην αποκλιμάκωση. Διότι ασφαλώς κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί αψιμαχίες παρουσία γαλλικών δυνάμεων».
Πιστεύει, τέλος ότι «η Γαλλία θέλει να τονίσει έτσι την υποστήριξή της, την οποία έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, υπέρ της ελληνικής πλευράς».
Μπορέλ: Να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη σε Ελλάδα – Κύπρο – Τι αναφέρει για Τουρκία
“Ανησυχητική τροπή” έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο αναφέρει στο μπλογκ του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι βασικός στόχος της ΕΕ είναι η ισχυρή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που απειλούνται.
Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει ότι “ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα”.
Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι “τον Αύγουστο, οι εξελίξεις πήραν μια ανησυχητική τροπή, και συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι”.
Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι “οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού”.
Τέλος, σημειώνει ότι “πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης”.
Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Τετάρτης, οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Την ελληνοϊταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.
Την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επιψήφισαν, χωρίς το άρθρο 1 για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. «Παρών» ψήφισαν οι νομοθέτες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Η συμφωνία η οποία υπογράψαμε με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Γι αυτό ενοχλείται η Τουρκία» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επέμεινε στο «παρών» για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνικά ωφέλιμη. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου την σύσκεψη συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να καταγράφουν οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων στις κρίσιμες στιγμές.
Ν. Δένδιας: Και σε περιοχές νοτίως της Κρήτης η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ το 2018, και ειδικότερα ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε αντιταχθεί στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο: Επ’ αυτού εξήγησε ότι αυτή η συζήτηση γινόταν χωρίς να έχουμε οριοθετήσεις των ΑΟΖ με την Ιταλία, και πως η λογική της κυβέρνησης είναι πρώτα να υπάρχει καθορισμός ΑΟΖ και μετά επεκτάσεις χωρικών υδάτων – «και αυτή την λογική ακολουθούμε».
Απατώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, ότι προηγείται της επέκτασης των χωρικών υδάτων το κλείσιμο των κόλπων, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν υπάρχει επ’ αυτού καμία αμφισβήτηση, και αυτό κάνουμε. Μάλιστα, συνεχίζουμε την εργασία που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον ίδιο εξαιρετικά εξειδικευμένο επιστήμονα που είχατε και εσείς, και η όλη εργασία που έχει γίνει είναι απολύτως χρήσιμη».
Αναφορικά με την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τον καθορισμό συνολικών ΑΟΖ όλων των χωρών της Μεσογείου, μέσα από την σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση» αλλά «να μην έχουμε υπερβάλλουσες προσδοκίες στον βαθμό που ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συμφωνίες που αυτή έχει υπογράψει με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο», καθώς έτσι, η όλη προσπάθεια κατέληγε σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι και απ’ τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο προκύπτει μια βασική αρχή, ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το ανάλογο άρθρο της UNCLOS» και πρόσθεσε πως «εάν η Τουρκία προσχωρήσει στην αντίληψη της νομιμότητας ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θα είναι μια θετική εξέλιξη».
Σε σχέση με ορισμένες «ειρωνικές» – όπως τις χαρακτήρισε – τοποθετήσεις βουλευτών, για την παρουσία του λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως «είναι πολύ εύκολο κανείς να ειρωνεύεται αφ υψηλού και εκ των υστέρων, εγώ όμως αυτό που έχω να πω, είναι ότι η απουσία της Ελλάδας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από διάφορα τεκταινόμενα, όπως η κρίση της Λιβύης και της Συρίας, κόστισε στην χώρα πάρα πολύ ακριβά». Σημείωσε δε, ότι «το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ως συνομιλητή τον Σάρατζ, είναι για να μην υπάρξει ένα απόλυτο κενό».
Ο Νίκος Δένδιας, επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ε.Ε., «αλλά και της διεθνούς νομιμότητας» και θα του θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ανεξαρτήτως εάν ευχόταν να ψήφιζαν την συμφωνία με την Αίγυπτο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ο τρόπος που τοποθετηθήκατε δείχνει ότι στη βάση της εγκρίνετε αυτή την συμφωνία, όπως και την άλλη με την Ιταλία». Παρατήρησε τέλος, πως «το ύφος του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιληφθεί την εξαιρετική κρισιμότητα των στιγμών».
«Πυρά» του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Γαλλίας: Ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο
Την προσγείωση γαλλικών αεροσκαφών στην Κύπρο, «με το πρόσχημα άσκησης» από κοινού με Κύπρο, Ιταλία και Ελλάδα, επικρίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με σημερινή του ανακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα και τη Κύπρο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιτίθεται και στη Γαλλία για τη συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση «EUNOMIA» νότια της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρεται ότι η «προσωρινή ή μόνιμη ανάπτυξη αυτών των αεροσκαφών στο νησί είναι αντίθετη προς τις συμφωνίες του 1960. Με αυτή τη στάση, η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που προσπαθούν για την εξεύρεση λύσης στην περιοχή», προστίθεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ στην Τουρκία, αναφέρει πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.
Πηγή: skai.gr / ΑΠΕ / iefimerida.gr